Пациенти втора употреба

Пациенти втора употреба | StandartNews.com

"Психичноболните не могат да се разхождат свободно по улиците. Те трябва да се задържат и охраняват". Това са думи не на друг, а на вътрешния министър Валентин Радев, след като преди дни човек с психично разстройство преби майка си и уби баща си. Ако бяха казани на маса в кръчма, сигурно щяха да затихнат след "България на три ракии и на три морета". Но са казани от отговорен представител на институция, който вече бил имал разговори със здравния министър /всъщност също не медицинско лице/ за промени в закона. Кой закон ще променяте, аджеба, господин Радев?

Хората с психични увреждания отдавна са на улиците не заради друго, а защото няма достатъчно психиатрични заведения, в които да могат да бъдат лекувани. Останалата една шепа са в такова състояние, че болните вероятно наистина биха предпочели да останат в Централния Софийски затвор, откъдето се бяга лесно и те преследват единствено чистачки. Неотдавна група психиатри започнаха да споделят във Фейсбук снимки на последните обиталища, където мнозина отчаяни изпращат психично болните си роднини на доизживяване, за да не им се мотаят в краката, да не увреждат имиджа им или просто защото нямат възможност да ги гледат. Споделят ги с единствената цел някой от отговорните фактори да ги види и да предприеме нещо. Макар че, както обикновено става в милата ни родина, никой не предприема нищо, когато не е свързано с европредседателство, а е за хора с увреждания, деца с още по-големи увреждания, психично болни и въобще с такива, които трябва да ти се махнат от главата.

Отворете тези снимки, ако ви стиска и ако въобще ви интересува. Това са места, в които вероятно правителството трябва да бъде изпратено целокупно да изкара поне един ден, за да види какво представлява истински концлагер. И къде заточваме хората, които приемаме като непотребни, като своя срамна тайна, като грях. Изкъртени стени, падащи тавани, нарове, на които, ако бяха легнали братя Галеви, щяха моментално да осъдят държавата в Страсбург. Това не са потенциални убийци, господин Радев, това са страдащи хора и процентът престъпления, които те извършват, е доказано по-нисък, отколкото този на Пелов и аверите му. Как пък не казахте за тях, че не трябва да се разхождат на свобода? Но не, те се "отклоняват", когато ги пуснат да работят извън общежитието и после изчезнат в неясна посока и ги намерите в царевичака, след като пуснете срещу тях цялата полицейска артилерия. Няма нужда да бъдат "охранявани и задържани".

Имате ли представа колко хора с психични проблеми страдат само от факта, че близките им не са в състояние да ги гледат и да следят дали те могат да приемат медикаментите си? Или защото въобще нямат близки и няма кой да проследи състоянието им? Дали и господин Ананиев познава състоянието на българските психиатрии и стъпил ли е в поне една? От вчера поне трима лекари в психиатрии, договорили се да търсят помощ от Европа, пуснаха снимки на линейки и всички те бяха втора употреба.

"Нашите пациенти не са втора употреба", написа шефът на психиатрията в Курило доктор Цветеслава Гълъбова. За лекарите си не са. Но за много от близките си и за държавата май са много повече от втора, трета и десета употреба, докато не ви се наложи да стигнете до нея. Между другото, състоянието на една страна се познава не само по брутния й вътрешен продукт, но най-вече по отношението към хора от уязвими групи. С децата с увреждания видяхме каква я свършихте. Чакаме сега МВР да започне да лови и охранява хората с увреждания, а чистачките да бдят за онези, които бягат от затвора. Има и друг вариант - товарим психично болните си на совалка и ги пращаме на Марс, където няма да пречат на никого.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай