Откриха най-голямото древно градско строителство в Рупите

По своята дължина форумът е по-голям от този в Пловдив

Откриха най-голямото древно градско строителство в Рупите | StandartNews.com

Археолози начело с доц. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на най-масивното градско строителство у нас от 3-4 век след Христа. Откритието бе направено в античния град Хераклея Синтика в местността Рупите. При изследването на селището на север и на изток са намерени цели 15 помещения – 12 магазина и три светилища. „В източната част открихме втора базилика, която е огледална на тази в западната част на града, разстоянието между тях е 120 метра. По своята дължина този форум е по-голям от този в Пловдив.

Строителството е извършено в периода 270-350 година след Христа, има силно изразени елинистически традиции. Никъде в България няма така плътно изградена архитектура – базилика, стъпала, форум, магазини, светилища, пак стъпала и отново базилика", заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

В музея на открито в Хераклея Синтика посетителите могат да разгледат специално създаден лапидариум - място, където са подредени камъни с археологическо значение — статуи, каменни плочи с епиграфски надписи, архитектурни детайли като колони, фризове, капители, корнизи. Там е и надгробният паметник от края на втори век на Касандър – търговец, убит и ограбен преди да се върне в родния си град.


Туристите ще видят и епиграфският паметник на Есхиниан отпреди 1850 години, който бил щедър дарител на Хераклея Синтика.
Разкрит е почти целият форум. Това е бил центърът на обществения, културния и социалния живот в населеното място. Форумът е много добре запазен и е явление за България.

Дори плочникът отдолу е почти непокътнат, запазени са стълбите, както и няколко лъвски глави, които са част от покривната конструкция, укрепена с квадратни колони. Заради интереса на туристите към Хераклея Синтика със средства от капиталовите разходи на община Петрич предстои строеж на път. Той ще е от разклона за местността Рупите през отклонението за храма на Ванга и ще минава покрай минералните извори, за да се осигури добър достъп на посетителите до античния град. Вече са поставени и нови информационни табели на български и на английски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай