13:15 ч.

08.04.17

3 мин.

0

8

0

От кой вот в чужбина има полза България

от Първан Симеонов, социолог |

От кой вот в чужбина има полза България

Отмененият проект беше недоразумение, но проблемът остава


Смятам, че случилото се с предложените и впоследствие отменени промени в Закона за българското гражданство, е недоразумение. И ми се струва, че лекичко изиграха президента. Всъщност нямам представа какъв е конкретният повод за случилото се, само че доколкото знам Любомир Талев е човек, който заслужава уважение. Той вероятно държи и на възможността на българите навсякъде по света да гласуват. Най-важното е, че става въпрос за ценностен спор. За някои е важна нацията, за други - личността. Класически спор, в който няма прави и грешни.


В дадения случай не бива да се подминава и целият комуникационен хаос около ситуацията, защото нито президентът Румен Радев е кой знае колко опитен в това, нито пък служебният кабинет. Случи се едно леко недоразумение, в което


направиха малко мръсно на президента


Генерално логиката на случващото се е да се ограничи очевидно гласуването от Турция. Тук обаче големият проблем е, че покрай сухото ще гори и суровото - българите в Западна Европа и САЩ. По принцип трябва да има смисъл да се ограничи донякъде гласуването в Турция. Защото ние нямаме проблем с турския народ, с приятелската турска държава, но имаме известен проблем, при това не само ние, а и Европа, с начина, по който звучи сегашното турско ръководство. И тук ограничаването на гласуването в Турция не е ограничаване толкова на права и на демокрацията, колкото стремеж за обезпечаване на демокрацията. Защото ние не можем да сме сигурни, че сегашното ръководство на турската държава е с най-демократичните възможни нагласи. И затова трябва да сме сигурни, че изборният процес за български избори се контролира от българската държава. Защото в противен случай остава съмнението, че сегашното турско ръководство на практика организира част от българските избори, което при цялото ми уважение към всяка една държава, е изключителен прерогатив на самата България.


По същия начин бих се отнесъл към всяка друга държава, която по някакъв начин се намесва. Това е едно. Второ, в българския правен мир съществува понятие "българи в чужбина". Има Агенция за българите в чужбина и тя се занимава с доказване на български етнически произход. Т.е., колкото и страховито да звучи за някого, легализирано е понятието "българи в чужбина". Т.е. българо-езичните общности в чужбина. Това са обикновено историческите общности в Македония, Западните покрайнини, Беломорието, Бесарабия, както и новата емиграция, предимно в Западна Европа и Северна Америка. В това понятие "българи в чужбина" някак си встрани остават българските изселници и техните потомци в Турция. Така е било винаги, българската държава


без много обсъждане го практикува по този начин


Предполагам, че това би могло да стане и основа за известна диференциация, така че в чужбина да имат възможност да гласуват общности, които са по-близки и по-ангажирани с политическия живот в България. В крайна сметка това е изключително деликатен въпрос, но все пак всяка една уважаваща себе си национална държава поддържа политика за своите етнически общности навън. Дори те да нямат гражданство и т .н. България обаче от дълги години се отказа от такава политика. Струва ми се, че е назрял моментът, в който ние трябва да направим така, че да е лесно гласуването на всички български исторически общности, както и на новата българска икономическа емиграция. И в известна степен да ограничим гласуването в страни, където имаме съмнение за демократичността на управлението и в страни, където гласуването е подчинено на чужда държавна, а не на българската държавна логика. Това е изключително деликатно и ще има проблем, но трябва да се намери баланса.


А в сегашното предложение, което видяхме, такъв не беше намерен, защото ограничението щеше да важи за всички. Но все пак трябва да вървим в тази посока, по-ясно да дефинираме от кого има интерес българската държава като човешки капитал. Защото ние трябва да свикваме с мисълта, че българите на Запад са естествен човешки ресурс за България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:30 · 10.04.2017
Българина никога няма да уважава българин с повeчe пари от нeго.
Прeбрах сe в БГ И всeки втори ми говори за милиони,живee като бeзсмъртник,купува си скъпи дрeхи,тeлeфони И ми говори чe аз нe мога да го разбeра щото нeговата заплата e само 560 лeва.
И като му Кажа чe работя 6 дeна в сeдмицата ,мe наРича роб И глупак,но вътрe в душата си ми завижда за паритe които изкарвам,лeка омраза сe появява слeд 3-тата чашка.
Потребител · 05:09 · 10.04.2017
Ти дeто пишeш с главнитe букви си толкова прост,но как да го разбeрeм глубчо.стига си сe крил зад патриотизма,щото щe умрeтe от глад ако нe са имигрантитe.И повeчeто избягаха заради такива като тeбe.Нe мe разбираи грeшно.Ниe обичамe България,но такива като тeбe вирeят като плeвeли,нямат нужда от слънцe И вода.Лeсно e да сe дава акъл И да сe Харчат чужди пари.
Нe гласувам,нe купувам имоти в България.ако Искам българско си го купувам от корeкома,ама И то вeчe нe e същото
Потребител · 23:14 · 09.04.2017
Защото съм един такъв българин и дотук съм се набутал с най малко 100 000 евро да поддържам роднини,приятели и да си купувам жилище,което май не ми и трябва.За какво ми е да се връщам в държава,която ме изгони на сила,през цялото време се ебаваше с мене.а сега ще ми забранява и да гласувам.Виж паричките ми ги сиса с най голямо и върховно удоволствие.И знаеш ли глупако с кривия х,й,като мен един билюк сънародници бачкат а всичките си пари ги пращат на семействата си в БГто.Срал съм ви на гласуването и на държавата!
Steve · 21:16 · 09.04.2017
Вие комунистите изгонихте децата ни в чужбина с феодалната система която нарекохте демокрация. Сега искате да им отнемите и гражданските права . Срам и позор за всички комунистически мекерета!! НЯМА ДА СТАНЕ др. пРЕЗИДЕНТ .
м · 19:09 · 09.04.2017
това са български граждани вие не сте повече българин от тях, иэпратиха эа 25 години 25 милярда евро в България на блиэки деца сигурно има нужда от тях България вие ако нямате,няма не ненужни на България български граждани,ако има нарушители българи има влас съд,иначе такива ниски хора ще си намерят подходящи думи эа да станат смешни эа българите в БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА СПРЕТЕ СЕ,едните ги оставихте беэ работа ,другите ги сурнахте по эемята на границата эа Турция
Потребител · 23:20 · 09.04.2017
Да обясняваш на простак,който се мисли за единствения българин,просто е ненужно.Заради такива тъпанари България се опразни и ще изчезне!Заради такива тъпанари и аз съм един от милионите,дето си бих пръта и май няма и да се върна,защото няма хора,няма с кого приказка да си кажеш.Всички са простаци и чалгаджии!Тук таме проблясъци!
Потребител · 14:29 · 09.04.2017
ДОБРЕ ДЕ АМА ЗАЩО БЪЛГАРИН КОЙТО ЖИВЕЕ В ЕВРОПА ОТ 5- 10 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ И ПЛАЩА ДАНЪЦИ ТАМ А НЕ ТУК ЩЕ МИ ДАВА НАКЛОН НА ХУЯ. ДОРИ НИКАКВА ПРЕДСТАВА НЯМА КАКВО СТАВА ТУК. ЧЕТЕ ЛЪЖЛИВИ ЗАПАДНИ МЕДИИ И СИ МИСЛИ ЧЕ ЗНАЕ КАКВО СТАВА. КАТО Е РОДОЛЮБЕЦ ДА СЕ ВЪРНЕ ТУК И ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ. ДЪРЖАВАТА ИМА НУЖДА И ОТ ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ.
Потребител · 23:15 · 09.04.2017
@Потребител Защото съм един такъв българин и дотук съм се набутал с най малко 100 000 евро да поддържам роднини,приятели и да си купувам жилище,което май не ми и трябва.За какво ми е да се връщам в държава,която ме изгони на сила,през цялото време се ебаваше с мене.а сега ще ми забранява и да гласувам.Виж паричките ми ги сиса с най голямо и върховно удоволствие.И знаеш ли глупако с кривия х,й,като мен един билюк сънародници бачкат а всичките си пари ги пращат на семействата си в БГто.Срал съм ви на гласуването и на държавата!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент