Новото правителство ще прави по-малко компромиси

Патриотите вече не трябва да се държат като улична агитка

Новото правителство ще прави по-малко компромиси | StandartNews.com

- Изненада ли ви с нещо огласеният кабинет "Борисов 3"

- Не, ако говорим за самите имена. Изненадан съм че образованието не е заето от знакова политическа фигура, доколкото то е основен приоритет в програмата на ГЕРБ. Но Красимир Вълчев е човек с перфектни познания за сектора, и се надявам да бъде намерена политическа воля за необходимите реформи. Всички министри са хора, които познават сектора и материята, за която са поели отговорност. Извън клишето за 100-те дни съм любопитен за няколкото основни сектори които се нуждаят от шокови промени и за това как ще се справят министрите в тях, а именно социалното министерство, здравеопазването и омръзналият ни вече сблъсък по оста околна среда – туризъм.
- По-добър ли е сегашният вариант на коалиционно правителство на ГЕРБ, отколкото
предишния ?
- Би трябвало. Реформаторите бяха разединени и мразещи се още преди второто правителство на Борисов да бъде сформирано. Оттам идваха всички скандали и цялото вътрешно напрежение в управлението. Спомнете си битката за европарламента между Кунева и Малинов, после проваленият конгрес в МОЛ-а... Силно се надявам при Патриотите такива драми да няма, а и цялото това напрежение и вътрешни драми в крайна сметка доведоха до това реформаторите днес да не липсват на никого.
- Как оценявате квотата на Патриотите? Те трябва ли да са доволни, или можеха да получат още власт ?
- Не обичам думата „квота". Още от правителството на тройната коалиция тя стана някак мръсна в българската политика. Освен Красимир Каракачанов, за който като че ли няма какво ново да кажем, всички останали предложения на Обединените патриоти правят добро впечатление и като личности, и като професионална експертиза.
- Как да тълкуваме назначението на бившия седесар и зам.-министър в кабинета "Костов" Нено Димов за министър на екологията ?
- Като много обнадеждаващо. Човек, който освен че познава перфектно сектора и от практическа и от теоретична гледна точка, има ясни възгледи и политическа визия за ръководеното му. Д-р Димов е приет еднакво добре и от Обединените патриоти, и от ГЕРБ, и едва ли има по-сполучлива фигура на човек с ясен десен политически профил, който да бъде поканен без да е член на партиите от коалицията. Жалният плач откъм групата абонирани за броене на делфини и гребенести тритони „придворни зелени", както и от подкрепящата ги медийна група, е ясен знак че посоката е правилна.
- Какви са шансовете за пълен 4-годишен мандат на новия кабинет ?
- Възможен е, разбира се. А от гледна точка на електората на ГЕРБ е задължителен. Компромисите и жестовете по отношение на маргинални партньори и групи вече не са добре приети и времето им отмина. Силните и непопулярни решения ще намерят своята подкрепа в много по-широки обществени групи, тъй като е видно че отстъпчивостта пред протестите срещу непопулярни решения води до застой.
- Кои са първите проблеми на хоризонта, които ще тестват новото правителство ?
- Външната политика и икономическият растеж. Патриотите трябва чувствително да „оберат" реториката си по отношение на други държави и техните лидери, тъй като вече не са поредната шумна сензация, бореща се за внимание, а партия, участваща в управлението. Държавническото поведение няма нищо общо с уличните агитки, и съм сигурен че опитни политици като лидерите на трите партии от Обединените патриоти го разбират прекрасно. Натискът за повишаване на пенсии не трябва да нарушава макрорамката на бюджета и в никакъв случай да не е за сметка на създаването на условия за бизнеса – изграждането на инфраструктура, поддържането на ниски данъци и смазването на административната тежест и бюрократичните спънки пред бизнеса. За каквато и политика да си говорим, за каквито и публични разходи, за каквито и да било сектори – никога и по некакъв повод не забравяйте че сметката се плаща от бизнеса и от работещите. Те изкарват парите, държавата само ги събира и харчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай