09:20 ч.

10.09.17

3 мин.

0

0

0

Надпревара с лютеница и люти чушки весели Кирково

от Ирина Ангелова |

Надпревара с лютеница и люти чушки весели Кирково

Местните смениха тютюна с червената капия, която се оказа добър поминък


За втори път граничната община Кирково бе домакин на Фестивал на чушката. Поставената добра традиция миналата есен този път привлече двойно повече последователи от региона, страната и чужбина. Сред гостите бяха зам.- председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатът Адлен Шефкет, кметът на Кърджали Хасан Азис, Халил Шенол, кмет на побратимената на Кирково община Газиемир от Измир, Турция.


На обновения площад в Кирково бяха открити щандове на местни производители на червена капия от различни сортове.„Любовта ни към родния край ни кара да спазваме традициите", заяви в приветственото си слово кметът на Кирково Шинаси Сюлейман и отбеляза, че към тях се прибавя и фестивалът на чушката.Той подчерта, че производството на червена капия вече се превръща в основен поминък на хиляди семейство от региона и желанието на граничната община е чрез фестивала да популяризира отглеждането на традиционната българска чушка като алтернатива на тютюна. Кирковският край е най-големият производител на червена капия в Кърджалийско.


Само в района на Чорбаджийско засетите дка са над 500. През последните години площите се увеличават, като има заявен интерес и към отглеждане и на сорт камби. Празникът на 9 септември започна с кръшни хора още в 10 часа и продължи до полунощ. На площада бяха открити щандове на местни производители на червена капия от различни сортове. Бяха показани също традиционни ястия и домашно приготвени продукти от чушки и други зеленчуци, сръчни домакини уточняваха и разменяха рецепти. Разбира се, дошлите можеха да си купят и от новата реколта червена капия. В края на деня всички сергии бяха почти празни. „При нас всичко е натурално", хвалеше се леля Севда.


Местни жители бяха подготвили и друга изненада -предлагаха питки, приготвени с брашно, смляно в старата 200 – годишна воденица на село Шумнатица. Специална комисия и гости дегустираха ястията, приготвени от чушки.Станаха ясни и победителите в конкурса за „Най-вкусната домашна лютеница", която се оценяваше по четири критерия- цвят, вкус, мирис и плътност.


За първи път най - известният у нас карвинг специалист Веселина Славчева демонстрира гравиране на плодове и зеленчуци. Нейното майсторство привлече вниманието на десетки любопитни деца и възрастни. И този път една от атракциите на Фестивала на чушката бе кулинарното шоу. Миналата година Ути Бачваров забърка миш-маш, с който бяха нахранени безплатно стотици гости на фестивала. Този път в ролята влезе най-атрактивният местен готвач Бриго, който през лятото работи по морето, а през другото време – в механата в Кирково. Опиталите от неговия миш-маш коментираха, че по нищо не отстъпва на този, приготвен от Ути.


Много емоции предизвика състезанието за изядени най – много люти чушки за определено време. Надяждането си беше истинско предизвикателство към хората с „най-здравите стомаси", които с изкривени лица преглъщаха т. нар. местен шишерон. По време на надпреварата можеше да се консумират всякакви напитки и храна.
„Хубавото е, че все повече младежи се включват в подобни прояви. Смятам, че това е начинът не само да се търсят разнообразни форми за развитие и обогатяване на културния живот в района, но и да се запазят обичаите и традициите на местните хора", сподели зам. –кметът на Кирково Валентина Димитрова.


След официалните приветствия на сцената се качиха народната певица Ангелина Милева и танцова формация „Антик". И този път имаше гости от чужбина, това бе фолклорна група от община Газиемир от Турция.
Актьорът Краси Радков пресъздаде популярните свои герои Гацо Бацов, Шишо Бакшишо, даже влезе в ролята на премиера Борисов. Песните,танците и отличното настроение не спряха до късно вечерта. За най- малките и тийнеджърите от община Кирково бяха поканили детско шоу с клоуна Роко Коко, проведе се и волейболна среща между отборите на „Кирково 2015" и "Арда" – Кърджали. Късно след обед на сцената бе концертът на Тони Стораро, а Фестивалът на чушката завърши с дискотека под звездите с участието на Устата и шоу с ANDROMEGA и празнична заря.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент