На Запад забраняват със закон носенето на ножове

На Запад забраняват със закон носенето на ножове | StandartNews.com

Арестуването на Йоан Матев за убийството с нож на 15-годишния Георги Игнатов на 2 юни 2015 г. в Борисовата година върна спомена за още една трагедия. На 18 април 2009 г. пред дискотека "Соло" в столицата Илиян Тодоров намушка смъртоносно Кирил Въжаров (21 г.) и Васил Александров (24 г.).

И двамата убийци бягат от местопрестъплението и правят опит да избегнат от правосъдието като променят външността си- Илиян изрусява косата си, а Йоан си пуска брада. При сбиването пред дискотеката "Соло" Илиян е с компания, но нито един от тях не свидетелства, че той е извършил убийството. В случая с Йоан, той е бил разпознат от снимките на бягащия младеж от Борисовата градина в деня на убийството, но никой не съобщава за това на органите на властта. Разликата между двата случая е, че Илиян е 27-годишен и извършва убийството по време на сбиване, докато Йоан Матев е на 17 г., когато намушква своята жертва без да е бил предизвикан по никакъв начин.

И в двата случая обаче е налице един сериозен обществен и социален проблем: агресивни младежи носят със себе си ножове и са готови да ги употребяват срещу други. В България всеки може да носи със себе си какъвто си иска нож и където си иска. Няма закон, който да го забранява. Съвсем различно е положението в други страни по света. В много щати на САЩ е забранено носенето в джобовете на скрити ножове с дължина на острието повече от даден размер, като нарушителите могат да бъдат осъдени на до шест месеца затвор. Във Великобритания, съгласно т.н. "Knife Law"- „Закон за ножове", е забранено носенето на ножове от всякакъв тип, с изключение на джобно ножче. В Латвия ножовете, които може да причинят наранявания са квалифицирани като хладно оръжие и носенето им е забранено. Същото е положението и в Гърция и Канада. В Норвегия носенето на нож на обществени места се наказва със затвор до 6 месеца. Подобни забрани съществуват в почти всички европейски страни, като на особен прицел са, независимо от размера им, сгъваемите ножове, които се отварят със замах на китката или с натискане на бутон. В много страни е забранено продаването на ножове на лица под 18 годишна възраст. У нас обаче такива забрани няма. Ако ги имаше може би Йоан, Илиян и много други като тях, биха се замислили дали да носят такива ножове със себе си. И много човешки жертви биха се избегнали.

Много е съществено и какви присъди получават по света непълнолетни, посегнали към ножа. В САЩ дори 16- годишни, когато извършат убийство, може да бъдат съдени като пълнолетни и дори да получат доживотен затвор. Сходно е и положението във Великобритания и в други страни по света. В случая с Йоан, се очаква като непълнолетен да бъде осъден само от 6 до 8 години. Възпиращият фактор при такава присъда е незначителен, като се има предвид, че при добро поведение, убиецът може да бъде освободен няколко години предсрочно. А може и да избяга от правосъдието, като изчезне от страната, след произнасянето на осъдителната присъда, както направи Илиян Тодоров.

България изостава от много страни и по отношение на събирането на информация относно извършители на престъпления. Съгласно родното законодателство, ако някой има сериозни предположения или сведения за извършител на престъпление, той може да докладва за това на органите на властта, устно, писмено или по електронен път, като предостави трите си имена, адрес и телефон за контакт. Разследване по анонимни сигнали не се извършва. Тази нелепа законова постановка е изключителна изгодна за престъпниците и най вече за лидерите и членовете на престъпни групировки и за корумпираните политици и висши служители на властта. Защото е живо самоубийство да докладваш за извършено престъпление от мафиоти, като си дадеш името и адреса.

Лесно е и да бъдеш осъден за клевета от корумпиран политик, измъкнал се от правосъдието. Предоставянето на анонимна информация за извършено престъпление в много страни по света не само не се счита за неморално или неетично, а напротив, даже е окуражавано от властите. В Дания гражданин може да предостави информация в полицията, без да предоставя своите лични данни. В Италия има специален телефон за анонимни донесения, свързани с мафията. Във Великобритания на полицейския сайт "Police UK" е даден телефон за анонимни обаждания, като е предоставен трицифрен код, който да наберете преди този номер, който не позволява изписването на вашия телефонен номер. Подобна система съществува и в Холандия, където през 2015 г. е получена анонимна информация за 15 800 престъпления, вследствие на което са арестувани 1 922 души.

Очевидно е, че България не е в крачка със световните практики за борба с престъпността. Докато не се промени законодателството, ще продължат да се случват престъпления и убийства с употреба на нож и ще продължи да бъде понякога изключително трудно разкриването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай