Милиардерът Винченцо Кремонини: В бизнеса следвам правилото "Разделяй и владей"

Винченцо Кремонини (вдясно), Н. Пр. посланикът на Италия Стефано Балди, българският партньор Стефан Минчев, Н. Пр посланикът на Чехия Душан Щраух

Милиардерът Винченцо Кремонини: В бизнеса следвам правилото "Разделяй и владей" | StandartNews.com

Няма как да управляваш компания от яхта и да чакаш печалба, казва съсобственикът в "Кремонини груп"

Каква е рецептата, за да станеш милиардер и как се развива успешна компания повече от половин век?
Отговор на тези въпроси даде пред "Стандарт" Винченцо Кремонини, съсобственик в "Кремонини груп". Той пристигна в България за откриването в София на третия ресторант от веригата Roadhouse Grill, част от "Кремонини груп".
Историята на компанията започва като семеен бизнес, чието начало поставя татко Кремонини, а синовете му - големият Луиджи и малкият Винченцо, го продължават.
Първата кланица на Кремонини е отворена през 1963 г. Тя била с капацитет от 20 говеда седмично. Днес през нея минават 12 000 животни на ден. Бизнесът с месо на "Кремонини груп", управляван от Inalca SpA, е само част от хранителната империя. Към нея са дистрибуторската компания Marr SpA, както и кетъринг подразделение.
Идеята за отварянето в България на ресторант от веригата Roadhouse Grill се родила преди 3 г. "Стефан Минчев и Иво Миликин ни убедиха да отворим франчайзинг ресторант в София. Очаровани сме от професионализма на "Александра груп". Имаме общо 108 ресторанта, 105 от които са в Италия и 3 в София", казва Никълъс Бигард, изпълнителен директор на веригата Roadhouse.

 

- Синьор Кремонини, вашето семейство започва малък бизнес преди повече от 50 г. Сега сте милиардери. Бъларските ни читатели биха искали да разберат как от малък бизнес може да се стане милиардер. Каква е тайната на успеха?
- Това е една дълга история, която мога да я разкажа с една дума - работа. Аз съм второто поколение на Кремонини. Фамилният бизнес започна през 1963 г. от една дейност - месото. Към днешна дата в тази област ние сме лидер в Европа и между най-големите оператори в света. Месото е 40% от работата на холдинга ни. Правим още две неща - имаме складове и дистрибуция на хранителни продукти, както и ресторанти в целия свят. Имаме складове от Русия до Африка, в Тайланд, в Австралия, в САЩ. Коя е тайната? Работа.
- Казахте, че сте второто поколение в семейния бизнес. Често казват, че второто поколение обикновено харчи това, което е натрупал родоначалникът на бизнеса.
- Не просто го казват често, това е абсолютно вярно. Аз обаче съм късметлия, защото вече 35 години работя. Баща ми постави началото, а когато аз започнах да работя, бизнесът много се разрастна. Проблемът ще го има моят син. При нас това ще се случи при третото поколение. Затова

наследниците трябва да разберат, че за да имат успех в бизнеса, трябва да работят

Четири пъти ви казах - работа. Защото не съществува дейност, която ти можеш само да контролираш от една хубава яхта и да се надяваш да изкарваш пари. Трябва, когато намерим добри предприемачи като Стефан Минчев, който ни предлага да направим нещо заедно, да казваме "да", защото той е човек, който работи.
- 54 години, през които съществува вашата компания, са дълъг период, неизменно съпътсван от кризи, турболенции, смени на правителства и т. н. Българският бизнес често казва: "В криза сме, не можем да работим, не можем да инвестираме". У нас са малко компаниите с над 20-годишна история. Как вашият бизнес оцеля над половин век?
- Това, което направихме, е диверсификация - както на пазарите, така и на дейностите. "Кремонини груп" е италианска компания, тази година ще получим 4,2 млрд. евро. 50% от бизнеса ни е в чужбина на различни пазари. Много сме силни в Русия, например. Сега с кризата в Украйна през последните 2 години не беше добре.
Обаче има друга част от бизнеса, която дръпна напред. Едно

добро лекарство за дългосрочен бизнес е да размишлявате и да планирате разнообразни дейности

Както за пазари и националности, така и за дейности. Искам да ви припомня, че първоначалният бизнес на нашето семейство беше месото. А помните ли през 2001 г. истерията с "лудата крава"? Това, според мен, не беше такъв проблем, за какъвто бе представен. Е, вярно е, че починаха 15 души. Обаче в един ден целият ни бизнес се срути с 95%. Ако ние нямахме другите дейности тогава, направо трябваше да затворим компанията. Бизнесът с месо експлоадира още веднъж. Затова пак повтарям - първото средство за успешния бизнес са разнообразните пазари и дейности.
- Т.е., както обичат да казват финансистите - не слагайте всичките яйца в една кошница.
- Ще ви кажа и още нещо - древните римляни са казвали: Divide et impera /"Разделяй и владей"/.
- От кой край на Италия сте?
- От Модена. Харесвате ли Ферари, моторите Дукати, Ламборгини, Мазерати ?
- Че кой не ги харесва.
- Модена е между Венеция, Флоронция и Болония, на 200 км от Милано.
- За първи път ли сте в България?
- Бях вече тук преди 3 години.
- Харесва ли ви София?
- Столицата е много подредена, чиста, няма хаос, шум. Разговарях и с италианския посланик, попитах го какво му харесва в България.

"София е много подредена, няма шумотевица",

каза ми и той.
- Ходили ли сте в други градове на страната?
- Не, само в София. Искам на морето да ме заведат. Ако отворят там ресторанти, ще отидем и там.
- Опитах телешкото ви, наистина е много добро. Каква е тайната - от породата ли е, от начина на приготвяне или нещо друго?
- Най-важна е първичната обработка, на нея посвещаваме много време. А приготвянето е много просто - на огън. Никакви шеф готвачи - всичко е естествено, натурално.
- Каква е тази първична обработка?
- Месото е от няколко различни дестинации в света - от Италия, Полша, Аржентина, Уругвай и отвреме на време от Австралия и Америка. 60% от месото е европейско - Италия, Полша и малко от Ирландия. А 40% е произведено извън Европа.
- А това, което се сервира в София, откъде е?
- Навсякъде е микс - както в България, така и в другите страни. Има, разбира се, периоди, когато е повече италианско месо, а по-малко аржентинско. В други - повече уругвайско. Това, което влиза в чинията, клиентът иска да е високо качество, но и на достъпна цена. Това е нашият девиз. А ние сме най-добрите в Европа.
- Какво друго месо освен телешко предлагате?
- Пилешки филета, свински ребърца. Бъди сигурна, че като дойдеш да ядеш в нашите ресторанти, всичко ще е качествено. В Италия имаме почти 250 000 клиенти на седмица.

Идват не защото им четем поезия и им пеем "О, соле, мио". А защото им даваме отлично качество на достъпна цена

Това е тайната - да успееш да уравновесиш тези две неща.
- Все повече хора по света наблягат на здравословното хранене, което е с повече зеленчуци, риба. Развива се много вегетарианството. Как се отразява тази тенденция на вашия бизнес, в който месото е поставено на пиедестал?
- Вегетарианството е философия, а не здравословно хранене. Мъжът има нужда от протеини, фибри, въглехидтати и мазнини. Ако ядеш само зеленчуци, си овца. Вегетарианците го правят в защита на животните, но това е философия, а не храна. Аз наистина съжалявам вегетарианците. Адски много говорят, но ето толкова струват. Ще задам един въпрос. Ти някога видяла ли си верига вегетариански ресторанти със световен успех? Кажи ми само една марка - има ли такава верига?
- Не знам, не съм вегетарианка.
- Психологията е едно, а да се храниш е съвсем друго. Като си сложил в главата си, че ще си вегетарианец - ядеш само зеленчуци. Всеки може да прави каквото иска, свободни сме. Но храненето е друго. Вегетарианец, а после пържолите ще ги яде скришом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай