Мажоритарният вот между рифове и метежници

Мажоритарният вот между рифове и метежници | StandartNews.com

Партиите в парламента хем го искат, хем се боят от него

Идеята за мажоритарен вот пое своето плаване с парламентарния кораб към заветното пристанище, наречено закон. Или като се казва, официално, Изборен кодекс. Плаването обаче няма да бъде леко и безоблачно. Опасни рифове дебнат кораба, част от екипажа не е съгласен със стоката, може и да се разбунтува, а никой не може да каже как в крайна сметка ще я ползват поръчителите.

Първо, не е ясно кой точно ще е капитанът. Защото омбудсманът Мая Манолова досущ като една пристанищина талиманка (така се наричат на стар моряшки жаргон служителките, отговарящи за товаренето на корабите - б.а.), стовари проектозакона на палубата на българския политически живот, наречена парламент. Но кой ще го намести, си остава работа на екипажа или по-точно на каргото.

Като карго би следвало да бъде ГЕРБ и неговият лидер Бойко Борисов, които бяха
най-ентусиазирни да приемат този товар.
Който, по техните сметки

ще им осигури още дълги години успешно плаване

в парламента и правителството. Само че голяма част от екипажа се бои от този товар. Защото ако той стигне благополучно до целта си може да ги остави на сушата през следващия рейд на кораба. Нито Реформаторския блок, нито АБВ, нито ББЦ, нито дори Обединените патриоти могат да разчитат на сериозни места в новия екипаж, който ще бъде комплектован след проведените по този начин избори. Най-много някой да успее да се добере до самотната работа на готвач, камериер или просто юнга, а не член от команда, от която зависи цялото управление на кораба.

Дори БСП не е убедена колко нейни моряци ще намерят място на борда напролет според пресявката по модела "Слави & Мая". И е много вероятно всички те се разбунтуват и да откажат курса. Така доставката може да бъде анулирана, а товарът да бъде прибран в склада, т.е. в архивите на парламента. Особено като се има предвид и че съгласно предложения от Мая Манолова начин за набиране на парламентарния екипаж 9 души ще представляват принадлежащите на фирмата гемии с електорат, курсиращи от Бурса до Ванкувър. Само за това кой коя гемия да представлава ще възникнат кървави битки. Особено около това

колко депутати трябва да излъчват гемиите от Турция

Но истинският подводен риф, който направо може да издави палубната команда на ГЕРБ е това как поръчителят на товара - Негово Величество Суверенът, ще се възползва от стоката, ако все пак тя благополучно пристигне в пристанището. Още повече, че Суверенът има нов началник в лицето на Румен Радев, избран именно от недоволните от сегашното управление на кораба. Които обърнаха гръб на фаворита на капитана Цецка Цачева. Току виж, същото се повтори и при съставянето на новия екипаж. Благодарение именно на мажоритарната система. При която, на втория тур всички може да се обединят срещу хората на Борисов. И дори предизборният бич на боцмана Цветан Цветанов, съчетан с двойна дажба ром, няма да може да промени положението.

В щаба на ГЕРБ вероятно са наясно с рисковете, ако опънат платна под вятъра на мажоритарния вот, но въпреки се надяват, че това ще им донесе съкровището на карибските пирати под формата на абсолютно мнозинство. Което, освен всичко, ще ги освободи от нуждата да се съобразяват с досадни помощник-капитани от рода на разни реформатори или патриоти. Само че вместо съкровището на капитан Спароу, може да е окажат изправени пред празната яма, от където други са им измъкнали под носа златото на капитан Флинт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай