Мая Манолова, омбудсман: Срещу нездравословните храни трябва да се борим заедно с Европа

Мая Манолова, омбудсман: Срещу нездравословните храни трябва да се борим заедно с Европа | StandartNews.com

Стряскащи данни за затлъстяването при децата изнесе омбудсманът Мая Манолова по време на дискусията „Детско и училищно хранене. Средиземноморска диета", която се проведе на 21 февруари в Пловдив. Форумът е организиран съвместно с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, хранителния бранш, министерството на здравеопазването и министерството на образованието и науката.

Според статистиката, 26,20 % от децата у нас между 5 и 18 г. са с наднормено тегло. По данни на Световната здравна организация България е на пето място в света по детско затлъстяване, като всеки четвърти първолак е с наднормено тегло, а всяко шесто дете страда от форма на затлъстяване.

- Г-жо Манолова, ако затлъстяването на децата у нас се постави като приоритетен проблем и се определят вредните храни, които го предизвикват, има ли вариант да се вземе решение продажбата на тези храни да бъде ограничена около училищата, както е сега с алкохола и цигарите?
- Когато става въпрос за хранене, трябва да се търси баланс между здравословни храни и икономическия интерес на производителите на храни. Още повече, че в условията на европейски пазар не можем да наложим на българските производители по-високи збрани от тези на европейските, защото пазарът е общ и би следвало правилата да бъдат общи. Така че решенията и еднаквите правила би трябвало да се търсят на европейско ниво. По-скоро трябва да се набляга върху това храни, които не са здравословни, да не се рекламират. Не само от деца или анимационни герои, а изобщо да не се рекламират. В същото време да се стимулира производството на храни, които са здравословни и съдържат необходимите съставки за правилното формиране на детския организъм. Има какво да се направи в тази насока, то трябва да се прави с обединените усилия на законодателите, на изпълнителната власт, на контролните органи, на медиите, на родителите, на цялото общество. Защото какво ядат нашите деца е тема, която е важна за всеки български гражданин. Става въпрос за бъдещето на нацията.

- Как чисто законово ще бъде регламентирано неучастието на деца в реклами на нездравословни храни?
- В момента пармаментът обсъжда между първо и второ четене Законът за храните. Там има включена забрана за участието на деца в реклама на храни с ГМО, както и на храни, които са нормативно признати за незднравословни за консумация от деца. Проблемът обаче е, че няма такава нормативна уредба, която да казва кои храни са нездравословни и неподходящи за консумация от деца. Така че тези забрани ще бъдат удар в празното пространство. Трябва да има ясни критерии за това какви са нуждите на детския организъм и за различните възрасти да се определи какви количества захар и сол, мазнини и оцветители са допустими за употреба. Предизвикателството е и пред министерството на здравеопазването, което не спира да работи по темата, и към бизнеса, който може чрез саморегулация да стимулира тези, които произвеждат по-здравословни храни. Освен чрез забрани, би могло да се действа и чрез стимули - храни, за които е доказано, че са здравословни за децата, които са контролирани по целия производствен процес, да бъдат отличени по някакъв начин.

- Казахте, че няма разработени общи правила кои храни са подходящи за деца и кои - не. Кой трябва да направи това?
- Министерството на здравеопазването работи в посока за всяка възраст какви съставки в храните са нужни за нормалното развитие на организма. Но би следвало в колективните усилия и с МЗХГ да се въведат и изисквания към различните видове продукти. Но най-добре е това да е на европейско ниво, за да не бъдат българските производители поставени в неконкурентна ситуация спрямо другите. Пазарът е отворен, така че ако ние забраним на българските производители, няма как да спрем другите. Призивът е тези правила да се създадат заедно с Европа.

- Склонна ли сте да съдействате за приемането на такива правила на европейско ниво и би ли било възможно това да се случи в рамките на европредседателството?
- Да, аз участвах активно във форума по здравословно детско хранене, който се състоя на 6 февруари, включително и с проучванията за добавките в храните. Става дума за Е-тата които най-много изобилстват в храните за децата - те обичат шарени бонбонки, цветни торти и т.н. Нужен е повече контрол и повече изследвания в какви концентрации тези добавки са безобидни за детския организъм. Очевидно е, че не е по силите на България да отдели толкова средства за изследвания, затова би следвало да има повече финансиране на европейски изследвания. Аз призовах точно за това - не всяка страна-членка да стига сама до крайния резултат, а правилата в целия ЕС да бъдат еднакви, да са достатъчно високи стандартите, така че да осигуряват безопасни здравословни храни за българските деца.

- Преди няколко дни страните от Вишеградската четворка гласуваха на парламентарно ниво за единен стандарт на храните в ЕС. България ще се присъедини ли?
- Страните от Вишеградската четворка са лидери в кампанията срещу двойните стандарти при храните, но проблемът е също толкова актуален и унизителен и за българските граждани. От началото на 2017 г. институцията н омбудсмана се занимава с тази тема. Ние направихме проучвания, форуми, декларации, подадохме петиция в Европарламента. Сега сме организатори на форум под надслов "Двойните стандарти в храните, да сложим проблема на масата", който ще се проведе на 30 април в София. Защото и различните съставки на храни от една и съща марка, които се продават под един и същи бранд, е практика, която е унизителна за българските граждани и нечестна спрямо нашите деца, тъй като тя се среща и при детските храни. Нашето настояване е не просто за общи стандарти за части от Европа, а за общоевропейски стандарти, общоевропейско законодателство, което да изключва възможността да се предлагат продукти от един и същи бранд с различни съставки. Да има общ европейски орган за контрол, тъй на националните органи за контрол на храните не е по силите да се преборят с огромните мултинационални компании. И да има повече пари за изследвания. Проблемът да бъде изследван и да бъде поставен на масата. Така че - да, България ще поеме лидерството в рамките на европредседателството по темата срещу двойните стандарти с организацията на този форум, чийто патрон ще бъде премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай