Малките фирми вдигат ръста на кредитите

Малките фирми вдигат ръста на кредитите | StandartNews.com

По традиция през януари във Виена се провежда финансовия форум на списание Euromoney за Централна и Източна Европа с подкрепата на УниКредит. В програмата на двудневната конференция ( 16 и 17 януари) участват бизнес лидери от региона, централни банкери, финансови министри, финансисти, икономисти, както и журналисти от цяла Европа. Вчера своето виждане за развитието на региона през тази и следващата година представиха финансовите министри Душан Вуйович (Сърбия), Здравко Марич (Хърватия), Драган Тевдовски (Македония), Мамука Бахтадзе (Грузия), Вардан Арамян (Армения) и Вилюс Шапока (Литва). На участниците във форума беше представено и проучване на уникредит за банковия сектор на Централна и Източна Европа.
Предлагаме част от акцентите в него.

* * * * *

Макроикономическата среда в Централна и Източна Европа ще остане благоприятна, оказвайки положително влияние и върху банковия сектор. За повечето от страните от региона изминалата година беше най-добрата от 2010 г. насам по отношение на икономическия растеж. Очакванията на анализаторите от УниКредит са ръстът на БВП да остане стабилен в повечето страни (около 3% или повече), макар и с известно умерено забавяне през 2018 г. и 2019 г. За България УниКредит прогнозира ръст от 4.4% през тази година и 4.2% през 2019 г. Няколко основни фактора ще движат икономиката напред. На първо място това е ръстът на износа, подкрепян от темповете на нарастване на глобалната търговия от 4% годишно. Друг основен фактор, от който ще дойде импулс ще е покачването на нивата на инвестициите, които вече показаха възстановяване през третото тримесечие на 2017. Факт е и по-голямото строителство на жилища, започнало от началото на 2016 г.

Подобряване на ръста на кредитирането

Растежът на кредитирането вероятно ще се забави до известна степен в страните, които са имали най-високи темпове на растеж през последните две години. Очакванията на УниКредит са за по-високи нива на кредитиране в страните, в които се наблюдаване икономическо забавяне през последните 2 години като Унгария, Словения и Сърбия. Известно забавяне на растежа на кредитирането ще има в Чехия и Словакия, Румъния и Турция. В България темповете на растеж на кредитирането ще се запазят на сегашните си нива – средно за тази и следващата година 8,5% ръст на кредитите за домакинствата и 3,8% за корпоративните заеми (без изчистване на ефекта от продажбата на лоши кредити).

Този ръст по-скоро ще дойде от малките и средни предприятия, тъй като повечето големи компании разполагат със значителни свободни средства. Важен фактор за по-голямото търсене на корпоративни кредити ще бъде ускоряването на инвестициите в три направления: в сградно строителство и в нови транспортни средства, но и в най-силно трансформиращата структурата на икономиката - инвестиции в машини и съоръжения. По-високите цени на жилищата в комбинация с увеличението на доходите и заетостта ще доведат и до по-голямо търсенето на кредит от домакинствата.

Намаляват необслужваните заеми

Намаляването на процента на необслужвани кредити е сред най-важните характеристика за региона на ЦИЕ през последните три години и се очаква да продължи. Подобрението се дължи в голяма степен на продажбите на необслужваните кредити, по-добрите нива на връщане на тези кредити заради икономическото възстановяване, особено в Румъния, Унгария, Сърбия и Словения. Тези фактори ще продължат да играят важна роля, в допълнение с подобреното управление на риска.

Потокът на средства от ЕС за Централна и Източна Европа ще остане значителен през следващите години (средно между 1,5% и 3% от БВП на година) и това ще бъде двигател на икономическата активност, сочат данните на УниКредит. България запазва позицията сред страните, в които европейските фондове ще окажат силна подкрепа на компаниите чрез безвъзмездните средства и достъпа до специализирани банкови продукти и услуги.

Високи нива на дигитализация

Страните от Централна и Източна Европа представляват идеална среда за развитие на цифровото банкиране поради високата си степен на цялостна цифровизация и едновременно с това все още ниски нива на използване на онлайн банкирането спрямо Европа. Лидери в класацията са скандинавските и балтийските държави, а България е сред страните, в които има най-голям потенциал за ръст на този вид услуги.

Използването на различни канали от клиентите подобрява производителността и обслужването им, като в същото време намалява и разходите. Дигитализирането на процесите води по-добро клиентско преживяване и повишава на качеството на услугите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай