Луи Аво: Българското вино ме изуми

Луи Аво: Българското вино ме изуми | StandartNews.com

За мен добър критерий за качество е, като дегустирам - да се чудя има ли дъб, или не, казва създателят на Concours Mondial de Bruxelles


Луи Аво създателят на Concours Mondial de Bruxelles. 82-годишният белгиец е трето поколение собственик на печатница за книги и регионални издания. Първото списание, което издава в областта на виното, е "Белгийски сомелиер". Заради него завършва курсове за енолог и започва да се занимава с винената индустрия. През 1986 г. основава Международната организация на журналистите, пишещи за вино и алкохолни напитки. През 1983 г. организира първия световен конкурс за сомелиери в Белгия. Тъй като белгийският пазар е важен за вината на Франция и Луи хвърля много усилия за популяризирането им, Франция му присъжда едно от най-големите си отличия: Commander de'l Ordre National du Mérite. Заради заслугите си в популяризирането пък на на френските вина конкретно от Бордо, Анри е награден с Ордена на производителите и търговците на вино от организация, в която членуват само 120 човека в света /Jurade de Saint-Émilion/.
За Concours Mondial de Bruxelles Луи разказва, че идеята се родила преди 30 г. по време на дегустация в Монреал. Да направи конкурса му предложил председателят на международния съюз на енолозите. За първото издание били изпратени 600 мостри. Точно в този момент обаче на европейско ниво въвели първите регламенти за виното. И Министерството на икономиката отхвърлило 300 от мострите. На следващата година всички мостри били приети. От тогава досега броят им се увеличава.
--------------------------------------------

- Мосю Аво, каква е разликата между вината преди 30 г. и сега ?
- Качеството на виното се увеличава заради конкуренцията и технологиите. Когато бях в Чили навремето, имаше 10 енолози, сега има 700. Преди виното се произвеждаше по традиция от бащата, от дядото. Сега винарите пътуват по света и виждат различните начини.
- Кои са по-добри дегустатори - мъжете или жените?
- Жените са много точни, много прецизни. Дегустират поне толкова добре, колкото и мъжете. Всяка година има все повече жени енолози.
- Кое вино от България запомнихте?
- Виното, което запомних, е на "Беса Вали" и на "Анджелус естейт". Поне в 10 от избите, които посетихме, имаше няколко изключителни вина. Спомням си много добре първата вечер на презентация, участваха 13 изби и на всяка маса имаше поне едно невероятно вино. Не познавах българското вино и бях изумен. Ако не бяхме дошли - нямаше да го опозная.
- Кое е любимото ви вино?
- Не обичам вината със силен дъб. За мен добър критерий е, като пробвам вино, да се чудя дали има дъб, или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай