22:40 ч.

14.05.17

2 мин.

0

1

0

Луи Аво: Българското вино ме изуми

от Даниела Казанджиева |

Луи Аво: Българското вино ме изуми

За мен добър критерий за качество е, като дегустирам - да се чудя има ли дъб, или не, казва създателят на Concours Mondial de BruxellesЛуи Аво създателят на Concours Mondial de Bruxelles. 82-годишният белгиец е трето поколение собственик на печатница за книги и регионални издания. Първото списание, което издава в областта на виното, е "Белгийски сомелиер". Заради него завършва курсове за енолог и започва да се занимава с винената индустрия. През 1986 г. основава Международната организация на журналистите, пишещи за вино и алкохолни напитки. През 1983 г. организира първия световен конкурс за сомелиери в Белгия. Тъй като белгийският пазар е важен за вината на Франция и Луи хвърля много усилия за популяризирането им, Франция му присъжда едно от най-големите си отличия: Commander de'l Ordre National du Mérite. Заради заслугите си в популяризирането пък на на френските вина конкретно от Бордо, Анри е награден с Ордена на производителите и търговците на вино от организация, в която членуват само 120 човека в света /Jurade de Saint-Émilion/.
За Concours Mondial de Bruxelles Луи разказва, че идеята се родила преди 30 г. по време на дегустация в Монреал. Да направи конкурса му предложил председателят на международния съюз на енолозите. За първото издание били изпратени 600 мостри. Точно в този момент обаче на европейско ниво въвели първите регламенти за виното. И Министерството на икономиката отхвърлило 300 от мострите. На следващата година всички мостри били приети. От тогава досега броят им се увеличава.
--------------------------------------------


- Мосю Аво, каква е разликата между вината преди 30 г. и сега ?
- Качеството на виното се увеличава заради конкуренцията и технологиите. Когато бях в Чили навремето, имаше 10 енолози, сега има 700. Преди виното се произвеждаше по традиция от бащата, от дядото. Сега винарите пътуват по света и виждат различните начини.
- Кои са по-добри дегустатори - мъжете или жените?
- Жените са много точни, много прецизни. Дегустират поне толкова добре, колкото и мъжете. Всяка година има все повече жени енолози.
- Кое вино от България запомнихте?
- Виното, което запомних, е на "Беса Вали" и на "Анджелус естейт". Поне в 10 от избите, които посетихме, имаше няколко изключителни вина. Спомням си много добре първата вечер на презентация, участваха 13 изби и на всяка маса имаше поне едно невероятно вино. Не познавах българското вино и бях изумен. Ако не бяхме дошли - нямаше да го опозная.
- Кое е любимото ви вино?
- Не обичам вината със силен дъб. За мен добър критерий е, като пробвам вино, да се чудя дали има дъб, или не.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

x · 14:34 · 17.05.2017
И МЕН МЕ ИЗУМИ МНОГО ОТДАВНА И ОТТОГАВА ПИЯ ЗА ЖИВИТЕ И ЗА УМРЕЛИТЕ-ЧЕРВЕНО,МАВРУД,НО И ДРУГИ ВИДОВЕ...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент