Лондон иска сляпо доверие от Европа за случая "Скрипал"

Лондон иска сляпо доверие от Европа за случая "Скрипал" | StandartNews.com

Само Европейският съвет би могъл да спре строителството на Северен поток-2, казва проф. Герхард Мангот

 

Проф. Герхард Мангот е водещ експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика във Виена.

 

Интервю на Бойчо Дамянов, специално за "Стандарт"


-  Какви са най-новите развития в газовия сектор в Европа?
-  В момента САЩ осъществяват масиран натиск върху Европейската комисия да получи мандат за преговори по "Северен поток-2", който по принцип не ѝ се полага. За това сега се упражнява натиск и върху Европейския съвет да даде съгласието си за корекция в норматива за газа, така че европейското право да се разпространяване и върху екстериториални тръбопроводи, върху които до сега ЕК нямаше права, каквато е случая със СП-2.
Въпросът е дали Европейският съвет ще даде своето съгласие, при това решението трябва да бъде взето единодушно, т.е. всички страни-членки без нито едно изключение трябва да са "за". Малко е вероятно страни като Германия и Австрия, които до сега стояха твърдо в подкрепа на проекта, да се съгласят да бъде спрян. Очевидно това няма нищо общо с икономическите интереси на ЕС, а ще бъде политическо решение.
В момента политическата обстановка в Европа не е особено благоприятна за решаване на съдбата на този газопровод. Създават се всевъзможни напрежения между ЕС и Русия, които са в интерес на противниците на СП-2. Великобритания с подкрепата на още няколко европейски страни иска да вкара тази тема в дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет. 

- Ако Германия и Австрия подкрепят предложението на Великобритания, това не означава ли за тях икономическо харакири?
-  Да, това би означавало немското правителство да промени своята позиция на 180 градуса. Но такъв вариант не може да бъде напълно изключен, въпреки, че социалдемократите са коалиционни партньори и от самото начало са най-силни поддръжници на СП-2. Що се отнася до Австрия също не мога да изключа изненади. В момента натискът от страна на САЩ е извънредно голям и ще става все по-силен.
Ако Европейският съвет не успее да вземе решение с пълно болшинство, то СП-2 ще продължи да се строи и ще бъде завършен в рамките на предвидените срокове и обеми. Дори и Дания да приеме закона, внесен вече в нейния парламент, който предвижда забрана за полагане на тръбите в нейни териториални води, с лека промяна на маршрута могат да бъдат заобиколени датските териториални води и строежът да бъде осъществен.
- Как ще повлияе на "Газпром" решението на Стокхолмския арбитражен съд компанията да заплати на Украйна 2,5 млрд.долара неустойки?
- "Газпром" не е във възторг от това решение, което се очакваше. За всички е ясно, че съдът не беше безпристрастен и за да вземе това решение очевидно е бил подложен на политически натиск и влияние. Но след като и двете страни са приели техните спорове да бъдат решавани в Стокхолм, те са длъжни да респектират неговите присъди. В противен случай има опасност на територията на ЕС да бъде конфискувано имущество на "Газпром", в т.ч. и тръбите за строителството на СП-2. Дори и да е несправедливо това решение, вероятно руската кочпания ще трябва да плати за да не си навлече по-големи беди.
По втората присъда, която задължава "Газпром" да продължи да доставя газ на Украйна, не е толкова сигурно дали компанията ще се подчини, защото липсва мярка с която да я изнудват.

- Как може да се случи конфискуването на имущество на "Газпром" според първата присъда ?

- Украйна се обръща с молба към правителствата на останалите страни от ЕС да наредят изземането. От тук нататък схемата и процедурата са чисто политически, а не юридическа.
Съответното правителство не трябва непременно да каже да, то може и да отклони искането, но ще се чувства под някаква форма задължено, тъй като Украйна има правни претенции по отношение на конфискацията.
- Има ли нови изгледи за строителство на южния газов коридор и какви биха били шансовете на България?
- Тук могат да се случат някои неща. В момента Русия строи две паралелни линии в посока Турция и ще има възможност определени количества да бъдат транспортирани през Гърция или през България към ЕС, стига вашата страна да иска и да е готова да отстоява това. Съживяване на проект с капацитета на "Южен поток" не е реалистично. Строителството на интерконектор, нещо като миниатюрен "Южен поток", би могло да стане. Но онова, от което навремето се отказа България, а именно мощен газопровод с високи транзитни такси, вече с нищо не може да бъде наваксано!
- Как оценявате активната дейност на Великобритания по отношение на Русия през последно време?
- Странното в аферата "Скрипал" е, че западните правителства започнаха бързо, твърдо и последователно да гонят руски дипломати от своите страни. При това на основата на разследвания и доказателства, които не стават достояние на обществеността и не се огласяват публично от британците. Нас, мен като анализатор, вас като журналист, ни принуждават да приемем на доверие нещата и не ни разрешават да питаме и изискаме доказателства. Единият вариант е да се примирим с това и да кажем, добре, ние ви вярваме! Другият, по-малко атрактивен за нас вариант е да кажем, че докато не ни бъдат представени доказателства отказваме да се присъединим към политическото решение, че Русия е извършителят. Както виждаме, за много хора ситуацията никак не е лесна.
Британският външен министър Борис Джонсън твърди, че имал неопровержими доказателства за това, че Путин лично бил наредил тази акция, но аз не мисля, че МИ6 разполага с такива доказателства, защото липсват всякакви обстоятелства, при които Путин би имал мотив за такова нещо. Точно преди изборите такъв сензационен спектакъл?
По скоро е инициатива на противници на Путин, които искат да задълбочат конфронтацията с Русия с цел да му навредят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай