21:15 ч.

08.03.18

3 мин.

0

16

0
Лишаването от живот е крайна мярка, а не норма

С предложените текстове от страна на ВМРО за промяна в института на неизбежната отбрана, се отстъпва от принципа, заложен в чл. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека, че правото на живот на всеки гражданин е гарантирано, както и от принципа, че лишаването на другиго от живот е крайна мярка, към която следва да се пристъпи само тогава, когато е абсолютно необходимо.


Правата на живот, на частна собственост, на свобода, на полова неприкосновеност, са фундаментални човешки права. Но ако може да се приеме, че има някаква „йерархия" на тези права, то определено правото на живот стои най-високо в нея.


Ако бъде приета тази законодателна промяна, това ще означава, че в посочените хипотези, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище или е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се, или на другиго, и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем то тогава съдът няма да има правомощията да преценява дали защитата явно не съответства на характера на нападението, тъй като законодателят е създал необорима законова презумпция, че такова превишаване на пределите няма. Същевременно, категоричното изискване на чл.12, ал., 1 НК е, че за да има неизбежна отбрана, причиняването на вреди на нападателя следва да е в рамките на необходимите предели – ако можеш да спасиш собствеността си по друг начин, няма нужда да го убиваш, целта ти следва да е да спреш нападението, за да я запазиш, а не да лишиш от живот.


В настоящата редакция на института на неизбежната отбрана правилно и логично основният фокус се поставя върху характера и интензивността на нападението, като се оставя и влиянието на другите фактори - брой лица, въоръженост на нападателя, време на деня, да бъде анализирано и преценено от правоприлагащите органи.
Особено опасно е приемането на тези разпоредби с оглед обстоятелството, че противозаконното проникване в жилище без да е съпроводено с насилие и взлом, нападението на здравето, половата неприкосновеност, може да е извършено от малолетни или непълнолетни лица, чиито физически данни позволяват на нападнатия да прекрати нападението без особени усилия. Законът обаче, ще му позволи да ги убие и деянието няма да бъде обществено опасно.


Съдебната практика е изключително богата в настоящата редакция, има и Постановление на Върховния съд, задължително за съдилищата, а във връзка с опитите за предходни промени за разширяване на института на неизбежната отбрана, Конституционният съд се е произнесъл с решение и е обявил тяхната противоконституционност.


Не е необходимо една законодателна норма да изчерпи всички възможни хипотези, при които е приложим института на неизбежната отбрана, не е това целта на закона, това е основна цел на правоприлагащите органи. Като ги лишаваме от тяхната основна функция, те ще бъдат принудени да постановяват несправедливи съдебни актове, неосновани на съдийското им убеждение и въз основа на доказателствата по делото, по една единствена причина – законът ги е задължил да приемат, че когато нападението е извършено нощем, та дори и на осветено място и пред стотина свидетели, имаш право да убиеш. Законът също така би ги задължил да приемат, че ако в нападателя бъде открито оръжие, дори и да не се е опитал да го използва изобщо, ти би имал право да го убиеш.


Има безброй хипотези, в които очевидно защитата може явно да не съответства на характера и интензивността на нападението, но според предложените от ВМРО промени тези престъпление ще останат ненаказани.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:20 · 13.03.2018
ама курвентийо има закон за това ако ме заразиш с някаква болест и това е превенция а не норма защо затормозяваш хората с превантивните мерки като ни набеждаваш нас българите че сме нормални убийци какво е нормалното ти да не ме заразяваш със спин и м анго да си стои у къщата дето си я е направил от кашони другото нормално е че не искам нито да те знам нито да правим секс нито пък ще влезна в къщата на манго
Потребител · 23:17 · 10.03.2018
проблема е че това е една освирепяла оскотяла и неграмотна сган първо я научи да си чете и декламира задълженията като аз съм булгарче пък после ние ще решим какви са им правата като влезнат въоръжени в къщите ни посред нощ а в БЪЛГАРИЯ все пак имат къщи и чужденци да видим и техните закони и особено на американците
Потребител · 10:08 · 11.03.2018
@Потребител По закон във Флорида застреваш крадеца или този който преминава през имота ти без разрешение и го оставяш на място, обаждаш се в полицията да дойдат да приберът трупа му, взема се обяснение но щом е
навлязъл или крал вътре в чужда собственост, това му е последния ден от живота, собственика не е отговорен за това че е бил жертва на незаконно влизане, грабеж или кражба.
Потребител · 14:54 · 10.03.2018
Циганите знаят ли за тази Европейска конвенция? Дали се сещат за нея когато нападат старците по селата?! С нашите закони те се чувстват защитени и не им дреме за конвенции!
РАДЕВ · 14:36 · 10.03.2018
НЕ ПИТАЙ СТАРИЛО , А ПИТАЙ ПАТИЛО!!!!
Потребител · 03:52 · 10.03.2018
Може би е права донякъде ако говорим за Бяла държава, но не и в такава с една четвърт от населението цигани.
Потребител · 17:37 · 09.03.2018
Интeрeсно,как госпожата очаква нападнатиат да прeцeни за нула врeмe всички обстоиатeлства: колко са нападатeлитe,възраст,как И дали са въоръжeни,намeрeниа И т.н.Много e лeсно да дърдориш бeз животът ти да виси на косъм И да триабва да взeмeш рeшeниe за част от сeкундата.Можe би,ако влиазат в дома ми посрeд нощ триабва да ги помолиа да изчакат да свeтна лампата да ги оглeдам И разпитам прeди да рeша дали да ги дръмна!? Жeна ми можe да нe e до мeн прeз нощта,но пистолeтът e.Крадцитe да заповиадат,щe Им устроиа топло посрeщанe.
Потребител · 16:02 · 09.03.2018
Напълно разбирам защо сте вбесени - защото има защо! Но какво стана с онези средства за обезвредяване, които привеждат всеки в безпомощно състояние за известно време и които биха могли да ни защитят и без да водят до смърт? По-скъпи ли са от пистолета, по-трудно се намират ли или са със съмнителна ефективност? А и разрешение за тях май не е необходимо, както и регистрация.
Потребител · 08:48 · 09.03.2018
"съдът няма да има правомощията да преценява дали защитата явно не съответства на характера на нападението"- ами точно това е идеята - да е ясно казано в закона, а не всееки съдия да го "тълкува" както си иска и да се стига до абсурда да се постановяват различни присъди за едно и също нещо
Потребител · 08:45 · 09.03.2018
Не съм длъжен когато някой ми влезе с взлом в къщата посред нощ да преценявам с каква цел е влязъл.
Дали е влязъл да краде? Дали е влязъл да ме убие, или да ме изнасили?Щом е в домът ми посред нощ непоканен, и ми е разбил вратата той е агресор.Гръмвам го без да го питам защо е влязъл.
Параграф 22 · 04:07 · 09.03.2018
"Правосъдие е коляното в корема направо от пода в зъбите нощем тайно с вдигнат нож долу в гаража с пясъчен чувал по главата тихомълком в тъмнината без никакво предупреждение. Въжето около врата. Правосъдие е да пипаме здраво и да се бием с орките. Пистолета от кобура и стреляме. Разбрахте ли?“
Лелката от снимката още не е разбрала, но пък не пропусна да спомене и половата неприкосновеност.
Николай · 03:15 · 09.03.2018
Ясно ли е какво се получи като говорим само за "чл. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека"? Последните 30 години, пък и от по-преди нашите държавници възпитаха цяла социална прослойка с т.н. "осъзната безпомощност". С това станахме част от Третия свят - виж проектите на Световната банка Empowerment.
... Ами ако тази социялна прослойка има друга ценностна система, пак ли ще й защитаваме правата?
Николай · 03:10 · 09.03.2018
А бе, маце, като цитираш "чл. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека" защо пропускаш КОНВЕНЦИЯТА ЗА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЧОВЕКА?
Сигурно съм тъп или малоучен, та не вдявам в тези юридически тези на юристите на (най-вече на циганските, пък и не само ) НПО-та.
МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПРАВА БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЯ? КАТО НЕ СЕ ПОЕМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КАКВО ПРАВИМ - ИЗПЛАЩАМЕ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, ХРАНИМ БЕДНИТЕ ДУШИ?
Потребител · 01:09 · 09.03.2018
Абе много грижа за нападателя бе??!Ама как да го предпазим,ама той можел да носи само оръжието в джобът си ама да не го е използвал или пък въобще да не е имал намерение да го ползва,бла,бла,бла??!!
Ама не разбрахте ли в тая шибана 16та республика,че не трябва да има такова животно като нападател,изнасилвач,убиец,крадец и т.н????Просто настъпиш ли тая пътека,да си знаеш ,че те чака олово в капацината и КРАЙ по въпросът!!Да са ти обяснили майка ти или баща ти,че не може да се краде,че не може да се убива,защото ти самия ще бъдеш убит,и КРАЙ!!!
Потребител · 01:01 · 09.03.2018
Само мангалът има право да лишава другите от живот.а те нямат право да се защитават!Държавката ни както винаги е силно загрижена за жевота и правата на мангалът!Никой не задава основния и базисен въпрос,а именно,Какво прави мангалът или мангалите в жилището на нормалния човек,много пъти и през ноща и за какви негови защити и права може да става на въпрос?!Това все едно да се появи мечка стръвница и стопаните да я оставят да изпотръшка стадата им защото живота и е много важен,а кожата и безценна?
Потребител · 01:01 · 09.03.2018
Нека влезнат през ноща в твоя дом да видим тогава дали е първа или крайна мярка.След като ти окрадът парите , ако не те и измъчват и билят лил убият в собствената ти къща, ще си промениш мнението за непрекосвеноста частната собственост и която и да е собственост.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент