„Левски" само загатна за добър футбол

„Левски" само загатна за добър футбол | StandartNews.com

„Левски" има огромни шансове да преодолее считания за фаворит „Хайдук" Сплит. На терена в Дугополие се видя, че хърватите не са кой знае каква сила. Цяла седмица специалисти от България и Хърватия коментираха, че едва ли не „Левски" няма смисъл да излиза срещу „Хайдук", защото ще падне с много.

И накрая едно на мъка. „Сините" не отстъпваха, а към края на мача дори надиграха прехвалените хървати. Ако разровим спомените и се върнем 18 години назад в европейските мачове на „Левски" ще видим отново срещи с тима от Сплит. Тогава обаче първия двубой в Хърватия завърши 0:0, а сега „сините" са с гол пасив. Един гол не е болка за умиране и бързо може да бъде заличен. В реванша обаче Мъри Стоилов, Иванков, Пажин и компания разкатаха играта на отбора воден от Иван Каталинич. „Сините" бяха неудържими и с всяко действие на терена показваха, че са решени да бият. Един съвет към Николай Митов: в някой от дните преди реванша в четвъртък да пусне на момчетата си въпросния сблъсък. Нищо че действащи лица на терена са други. Нека Горанов, Панайотов, Прохазка и Мапуку да видят как се бие „Хайдук". Задачата отново е същата.

След това 0:1 в китното стадионче в Дугополие

феновете на „Левски" мечтаят за срещи с „Брьондби"

които са напълно постижими. Остава да си повярват и футболистите на Митов. Разбира се, има още много какво да се желае в играта на „Левски", но за първи път от доста време насам публиката видя наченки на качествен футбол. Ние няма да пропуснем да кажем слабостите, но ще отбележим и хубавите неща.

Идеята на Митов да излезе с двама футболисти в атака не бе никак лоша. Проблемът дойде от там, че малко топки, да не говорим за изваждащи подавния, отидоха към Мапуку. А именно той е оръжите на „сините". Не бих казал, че хърватските бранители са го опазили толкова добре, че да не създаде нито една опасност. Просто към него имаше прекалено малко подавания. „Сините" разчитаха отначало на атаки по крилата, откъдето дойде и първата опасност пред вратата на хърватите. Острото центриране на Иван Горанов обаче не бе оползотворено, тъй като Мапуку беше далече от коженото кълбо.

Преди мача треньорът на „Сутиеска" Никола Ракойевич реши да помогне на „Хайдук" и да посочи слабостите на „Левски". Той бе категоричен, че централните защитници на столичани са тромави. Голът на „Хайдук" падна от дузпа след нарушение на Пиргов, но той и Яблонски не се пропукаха в нито един друг момент. Нарушението на Пиргов е глуповато, но ако погледнем внимателно ситуацията се забелязва, че той не иска да фаулира Генцоглу, а да спре с шпагат евенуален удар към вратат на Митрев. За негово нещастие халфа на „Хайдук" се забави и така спечели дузпата. Давид Яблонски пък направи един от най-силните си мачове откакто е на „Герена". За 90 минути той има не повече от два -три изгубени двубоя. Не е тайна, че най-слабото място на „Левски" е десния бек, което се затвърди и в четвъртък. Милош Цветкович засега с нищо не показва, че е по-добър от изгонения Сашо Александров, дори напротив. Зоната му е лесно пробиваема, добре че бе помощта на Роман Прохазка. Така обаче словакът се изгуби в атака и за цял мач отправи един много неточен удар. „Сутиеска" не е от ранга на „Хайдук", но в двубоя с черногорците Прохазка не спря да пробва вратаря с удари от дистанция и дори веднъж успя да вкара. Цветкович може да се окаже проблем за целия сезон, ако не покаже качества. Иван Горанов играе колкото може. От него също не може да се очакват чудеса, но е една идея по-добре и в двете фази на играта.

Най-добрият за „Левски" бе Нелуц Рошу

Това име досега не ни говореше нищо, но румънецът спечели хиляди фенове на своя страна с първия мач си за „сините". Рошу всякаш беше навсякъде по терена. Топката е вдясно при Цветкович, Нелуц е до него и се предлага. Кълбото е пратено отляво на Нар, а отнякъде се появява румънецът и е готов с няколко варианта за отиграване. Отдавна „Левски" е нямал толкова подвижен и с поглед към атаката дефанзивен халф. Дори последните 20 минути, когато остана сам в зоната пред защитата и той с нищо не издаде, че е изморен. А все пак Рошу е едно от последните попълнения и не се знаеше в каква форма е. Друго с което хвана окото са прецизните му пасове по въздух. 40-50 метра за него не са проблем да „качи" кълбото на главата или крака ти. Дошлият след него Жорди Гомес потича 25 минути. През това време испанският техничар загатна, че футбола не му е чужд. Имаше някои добри идеи в атака, но те бяха стопирани от защитниците на „Хайдук".

Разочарованието идва от Франсис Нар. Той се озова в няколко много удобни момента за контраатака, но вместо да преодоляваше съперниците си с бързина, се блъскаше в тях. Не е изключено Митов да пробва Вутов на крилото, а като втори нападател зад Мапуку да се изявява Гомес. Това обаче решава старшията. Атаката на „сините" в лицето на Антонио, Мапуку и след това Серджиу Буш от една страна са длъжници, но играчите зад тях не ги зареждаха с пасове. Надяваме се все пак феновете или треньорът не очакват Мапуку да се върне до защитата, да преодолее всички играчи на „Хайдук" и да вкара на празна врата. Той ще вкарва и ще изпуска само ако има положения.

„Левски" има резерви и идея как да развие играта си. Засега се виждат наченки на добър футбол, но само толкова. „Хайдук" ще дойде с вирнал нос в София, от което „сините" трябва да се възползват и да го попарят. В онзи мач преди 18 години, когато Бачев, Иванков и Краси Димитров опънаха мрежата на тима от Сплит бяха окрилени от нещо, което е четвъртък няма да го има – публиката. Големият минус за „сините" ще са празните трибуни на „Георги Аспарухов" и още по-гадното е, че футболистите нямат вина затова. Със сигурност обаче по време на срещата

районна около "Герена" ще бъде окупиран от „сините" утраси

Те няма да пропуснат да подкрепят своите любимци, макар и зад стените на стадиона.

"Левски" и Ники Митов трябва да си повярват, че "Брьондби" не е далеч. Само на 90 минути добър футбол. Идеите ги има, но трябва да се осъществят, а с играчи като Рошу, Гомес и Мапуку е възможно. "Левски" не един път е показвал, че когато е отписван може да обърка сметките. Така че надеждата е жива! През този сезон никой не слагаше "сините" в битката в европейските турнири, но като нищо, може да се окажат скрития фаворит за титлата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай