Лесни обвинения, трудни присъди

Лесни обвинения, трудни присъди | StandartNews.com

Въпросът е дали сагата "Белене" ще прати някого в затвора

Тихомир Безлов,
Център за изследване на демокрацията

Беше ясно, че ще има някакво усилие от страна на прокуратурата в посока на казуса АЕЦ "Белене" заради засиления обществен интерес към него. Преди аргументът беше, че не се повдигат обвинения по разследването за проекта, защото тече международен арбитраж. След като решението от арбитража вече е налице, при това във вреда за България, може да се предположи, че са ясни аргументите, които могат да се използват. Кой какво е причинил по отношение на проекта го има изложено все пак в този доста сложен и дълъг процес, който беше при арбитража. Неговото решение излезе в края на юни. Като приемем, че тогава са отпуските, горе-долу два месеца след него вече има реакция.

Когато преди няколко дни прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия министър от БСП Петър Димитров, първите коментари бяха, че това е предизборна акция. Сега обаче имаме обвинение срещу бившия министър на ГЕРБ Делян Добрев.

Така че балансът е налице

При това и двете обвинения имат своите основания - има някакви документи, видяхме, че има реакция, оспорвания и от двете засегнати страни.

Затова не мисля, че активизирането на прокуратурата е предизборно. Обикновено, когато има някакви такива наказателни дела, винаги се търсят и политически интерпретации. Опитът обаче показва по-късно, че обикновено става въпрос за съвсем други причини.

Какво ще стане по-нататък с делото "Белене"? Въпросът е, че тези плащания за атомната централа са продължили още през две правителства - едно служебно и едно редовно, така че би трябвало и там да има някакви повдигнати обвинения. А и прокуратурата обяви, че ще има такива.

Очевидно е, че се търси някаква справедливост

Големият проблем на всичките ни приказки от 26 години насам е, че продължава да няма осъдени министри. Независимо от това дали става въпрос за милиарди или милиони щети, независимо кой е съдия или кой е прокурор. Стигнахме само до някакви осъдени магистрати и депутати. Нищо не се случи дори с дела, които изглеждат много сигурни, както срещу бившия военен министър Николай Цонев и главния секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов и магистрата Петър Сантиров. Имаше свидетел, който е при това магистрат, СРС-та и накрая - нищо не се случи. Ако разсъждаваме от гледна точка на статистиката, ако са повече обвиненията в казуса АЕЦ-Белене, пък може нещо да излезе. Вероятно такива са очакванията на хората. А търсенето на политика в хода на делото "Белене" е неизбежно. Особено с оглед на предизборната кампания. Макар за мен президентският вот е по-скоро тест да се видят две неща - какви са отношенията между националистите и, второ, каква е реалността в електората на ДПС и каква част от него може да вземе ДОСТ. Другото може да се предвиди.

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай