Кризата в Турция не потопи борсите

Кризата в Турция не потопи борсите | StandartNews.com

Пламен Готев, анализатор в ИП „Бул Тренд Брокеридж" ООД

Изминалата седмица на световните финансови пазари започна с новината от уикенда, а именно неуспешния опит за преврат в Турция. В следващите дни темата остана на вниманието на инвеститорите, предвид масовите арести и наложеното 3-месечно извънредно положение в страната. Естествено, подобно събитие сериозно подкопава доверието в страната и увеличава рисковете за инвеститорите там. В резултат на случилото се от 15 юли насам турската лира поевтиня с около 6% спрямо щатския долар и се разменя на ниво от 3.065 лири за един долар. Фондовата борса в Истанбул още в понеделник се срина със 7% и задълбочи падането си през седмицата, която завърши с общ спад от 13%. В същото време рейтинговата агенция Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Турция от ВВ+ на ВВ. Тази несигурност обаче не се пренесе и сред останалите нововъзникващи пазари и не остави значителен отпечатък върху водещите борси извън Турция.
Като цяло не станахме свидетели на големи движения на фондовите борси през тази седмица. Резултатите на европейските пазари се колебаеха между положителна и отрицателна територия, като все пак основните индекси в региона завършват седмицата със слаби повишения под 1%. Сред по-важните събития бе срещата на Европейската централна банка в четвъртък, на която тя очаквано запази паричната си политика непроменена, но загатна, че е готова да действа със стимулиращи мерки при необходимост. Върху цените на акциите на Стария континент натиск оказаха някои недобри показатели, измерени след британския референдум на 23 юни. Икономическата активност в Обединеното кралство през юли, измерена чрез PMI индекса, отбелязва значителен спад, който предполага свиване на икономиката на страната през третото тримесечие. Икономическото доверие в Германия след Брекзит спада до най-ниското си ниво от ноември 2012 година, а ЕЦБ намали прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през 2017 и 2018 година.
Зад Океана Уолстрийт записа четвърта поредна печеливша седмица и нови рекордни равнища, като S&P 500 и Dow Jones Industrial Average нараснаха скромно, съответно с 0.6% и 0.3%, а технологичният NASDAQ добави 1.4% към стойността си. През седмицата във фокуса на инвеститорите бяха публикуваните финансови отчети на компаниите за второто тримесечие от годината. Като цяло резултатите, получени до момента, изглеждат по-добри от очакванията на анализаторите, но се запазва негативният ръст на печалбите за американските компании, който наблюдавахме и през първата четвърт на 2016 година.
През предстоящата седмица ще продължат множеството тримесечни финансови отчети на компаниите, но вниманието ще се премести върху заседанията по паричната политика на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай