14:05 ч.

06.07.17

4 мин.

0

24

0

Кой изтребител ще го вдигне повече

от Антон Гицов |

Кой изтребител ще го вдигне повече

 


През последните дни сме свидетели на драматичен политически театър относно покупката на изтребители за българската авиация. На сцената се води разгорещена битка между привържениците на американския F-16 и шведския "Грипен". Решение в полза на шведската машина взе служебното правителство на Огнян Герджиков. То е подкрепяно очевидно от президента Румен Радев и от опозицията в лицето на БСП, но изглежда не толкова от ГЕРБ.
Още по времето на първото правителство на Бойко Борисов беше лансирана идеята, че е изгодно да бъдат закупени американските изтребители от Португалия. Даже беше изпратена делегация, за да ги огледа на място. След това на военния министър Аню Ангелов беше даден мандат да проведе преговори с потенционални доставчици, вкючващи още употребяваните италиански "Еврофайтър"-и и новите "Грипен"-и. Преговорите трябваше да проключат до 1 март 2013 г. Още тогава Аню Ангелов отби критиките,
че F-16 е твърде стар, като посочи, че не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот има още. В началото на март обаче ГЕРБ вече не беше на власт и това върна на стартова позиция избора на изтребител.
Сега все по-често се казва, че освен техническите параметри на самолетите за бъдещата сделка са много важни и геополитическите измерения. От тази гледна точка естествено се изключва покупката на модерни руски изтребители, независимо от по-ниската цена и от това, че могат да бъдат приспособени спрямо натовски стандарти. Абсурд е армия от алианса да бъде оборудвана с въоръжение от Русия, която се възприема като потенциален противник на НАТО.
В момента се разменят аргументи "за" и "против"
F-16 и "Грипен". Швеция е силно заинтересована да разширява пазара на своя изтребител. САЩ от своя страна също имат определен интерес България да закупи португалските F-16, защото резервните части, поддръжката и обучението на пилотите ще осигурят приходи и работни места и за в бъдеще на "Локхийд", която ги произвежда. Може само да се досещаме, че и от шведска и от американска страна се прибягва до политически натиск, а и възможно до корупционни практики, както намекна вицепремиерът Цветанов. Вече се появиха публикации, че има съмнения, макар и недоказани за такива практики в Унгария и Чехия, които са избрали "Грипен", вместо F-16.
Парламентарната комисия, която ще разследва избора на изтребител, по думите на шефа й
вече си и поставила задача да проучи как така е била дисквалифицирана офертата за F-16.
Междувременно продължава лобирането в едната или другата посока. Бившият военен министър Бойко Ноев се изказа в подкрепа на F-16 и против шведския самолет, като каза, че "Грипен" е спрян от производство. И даде следният удачен пример: "Това е все едно да си купите нова кола, произведена 70-те години и да си я карате 40 години, толкова, колкото нашите летци ще трябва да летят с "Грипен". Само че на практика положението е точно обратното. "Грипен" съвсем не е спрян от производство, докато F-16. А португалските самолети, които ни се предлагат са произведени в далечната 1984 г. При това Лисабон ги получава като втора ръка през 1999 г. В смисъл, че сега се предлагат на България като трета ръка. Макар и произведен преди 33 години, изтребителят F-16 се радва на добра репутация. "Грипен" пък е нов самолет, със значително по-дълъг живота на употреба. Така след 16 години например шведският изтребител ще продължава да бъде относително нов самолет, докато F-16 ще е на достополетните 50 години.В големия спор за избор на какво да лети авиацията ни са важни и други фактори, като възможноста и вероятноста F-16 да бъде модернизиран, летателните и стрелкови възможности на двата модела, тяхната цена, осигуряването на поддръжката им и други. И в това отношение всякакво политическо противоборство не е в интерес на българската авиация. Думата трябва да имат не политици, а експерти с познания.Разбира се може да се изкаже и еретичната мисъл, дали изобщо трябва да купуваме на този етап изтребители. Такова беше и мнението преди време на премиера Борисов, който изхождаше от липсата на финанси. Пък и 10-15 изтребители, стари или чисто нови, няма да окажат никакво съществено влияние за защитните способности на страната ни. Съседите ни Гърция и Турция разполага с над 230 изтребители. Освен това националната сигурност не опира само до военна авиация, тя обхваща опазване на границите, строежа на модерни обезопасени пътища, за да се избегнат човешките жертви, борбата с наркоманията, решаването на тежкия проблем с безработицата при циганите и с техните деца, които израстват като безпросветни млади хора, за които престъпността е единствен източник на доходи. И може да се зададе основателният въпрос, къде трябва да се инвестират тези над милиард и половина евро, предвидени за изтребители. Но от друга страна, страната ни наистина има задължения по линия на НАТО. Ето това е въпрос, който политиците следва да обсъждат и решават, а не да се надговарят какъв модел изтребител да бъде закупен, въпрос, който думата трябва да имат експертите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:20 · 12.07.2017
Другари тъпанари,руската военна техника в момента е на първо място в света.Предлагам да поръчаме от най-новите руски Т-50,които нямат аналог като летателни качества и бойна мощ.
Потребител · 21:43 · 11.07.2017
ф16 се произвеждат в турция и исраел!
явно бибитко се е разбрал с чалмата та купим трошляти от уса-то рециклирани в портукалия и обновявани,въоръжавани и подъртани от турция!
и затова ги сърби бибитко и цвцв отдзаде , щото шъ гу ядат!!!
Потребител · 23:56 · 08.07.2017
Грипен има 4500 долара цена на летателен час за това ги искат, също те дават и подкупи за да си осигурят поръчки и в целия свят има 230 самолета грипен, и също не са много безопасни и имат доста инциденти при излитане и кацане. Те не са и евтини, но подръжката им е евтина.Също като миг 21 евтин и лесна подръжка.
Потребител · 16:17 · 08.07.2017
България няма нужда от изтрeбитeли, с малкото пари нe става нищо и затова по добрe бeз малко самолeти , които нe важат за нищо , но в касата да има пари.
Потребител · 14:35 · 08.07.2017
Внимателно да се гледат конфликти като сирииския и да се преценява какво въоражение ни трябва, дори за партизанска война!
Потребител · 14:33 · 08.07.2017
Света се променя и САЩ са загубили ориентир!За България е най-добре да купува оръжие от независими държави - Израел, Швеция, Швейцария и други, защото при конфликт няма да е зависима от големи геополитически играчи!Възможни са конфлкти и в самото НАТО - особенно с партньори като Турция!САЩ ще използват Ф16 за техни мисии и ние само проформа ще ги притежаваме! Да не забравяме и ПВО! Пък може и земя - земя
Потребител · 17:41 · 07.07.2017
Според мен за България най-добрия вариант е да се закупят една ескадрила нови ф-16!Нашите политици направиха пътека до САЩ...Не се ли сети поне някой от тях да подхване някакви преговори за новата модификация ф-16,за която има много-добри отзиви от военните експерти!
Потребител · 07:02 · 08.07.2017
@Потребител А СПОРЕД МЕН Е НАЙ- ДОБРЕ ДА СЕ КУПИ СУ -35. ВСЕ ПАК СЕ КУПУВА ОРЪЖИЕ.И СЕ ГЛЕДА ДА Е НАЙ- ДОБРОТО. А НАЙ- ДОБРОТО Е ТОВА. САМО ЧЕ НАШИГЕ КАЛЪФИ ЩЕ НИ КУПЯТ 35 ГОДИШНИ КОШНИЦИ.. СЪД ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ. СЪД ЗА ТЕЗИ КОИТО НИ ВКАРВАТ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ
Потребител · 08:50 · 08.07.2017
@Потребител От Русия няма как да се купят с тези политици,затова най-реалистичния вариант са нови ф-16!
Потребител · 11:36 · 08.07.2017
@Потребител ТИ МАИ СИ О6ТЕ МАХМУРЛИ9 И НЕ СИ РАЗБРАЛ 4Е, РУСИ9 Н9МА НИ6ТО ОБ6ТО С НАТО!? А БЪЛГАРИ9 МАИ Е МАЛКО 4ЛЕН НА НАТО?!
Потребител · 12:31 · 08.07.2017
@Потребител НЕ ПИШИ НА ШЛьОКАВИЦА А НА КИРИЛИЦА ГОВЕДО. ВТОРО. НАТО ОПАЗИ ЛИ КИПЪР. ТОЛКОВА ЩЕ ОПАЗИ И БЪЛГАРИЯ.НА НАТОТО СМЕ МУ НУЖНИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ДА НИ ХВЪРЛИ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ. ЩОТО ТЕ НЯМАТ ТОПКИ ДА ВОЮВАТ С РУСИЯ И ПРАЩАТ БАЛАМИ. ТАКА СТАНА И С УКРАЙНА .АМА ТОВА НЕ Е ЗА ТВОЯТА КРАТУНА .А ВОЙНАТА С РУСИЯ Е НУЖНА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГРАБЯТ И ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИМАТ ВИСОК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ ЗА СМЕТКА НА ГОВЕДА КАТО ТЕБЕ
Потребител · 16:18 · 07.07.2017
Nena zezo zvaka mije boiko da go digne zvaka digasamo pred apartsmentite na jena di
Потребител · 01:21 · 07.07.2017
Прeди години ни прeдлагаха eскадрила Ф-16,с с циалото оборудванe,въоръжeниe,поддръжка,обучeниe И т.н. Вeрно,употрeбиавани,но напълно годни И боeособни за понe 20-25 години,за около 700 милиона лeва.Сeга за 8 самолeта триабва да платим повeчe от милиард И половина eвро.Питам сe какво щe направим с 8 самолeта при положeниe,чe Гърциа И Турциа имат по над 200 самолeта.Радваитe сe с мeн,чe никои нe ни взeма насeриозно.
Потребител · 07:13 · 07.07.2017
@Потребител Ф 16 блок А са най стария вариант,нов Ф 16 19 броя с 23 двигатели и други резервни части струва на Бахрейн четери миларда и осемстотин и шейсет и седем милиона долара общо, това е последната продажба от март 2017.Шведите си правят самолети за тях, тези които дават на източно европейците са старите им които модернизират и доставят на цена на нов.
Потребител · 20:45 · 06.07.2017
руските трошляци нямат един спечелен въздушен бой харчат много скъпа подръжка и къс живот на двигателите колкото до Грипените стават само за разходка
Потребител · 08:15 · 09.07.2017
@Потребител Чети, бе, ГОВЕДО, белким ти влезе нещо в кухината на раменете...
СМИ: Индийские Су-30 разгромили британские Typhoon в тренировочных боях - http://rusnext.ru/news/1438957416 - пишет The Independent...
Ако пък ти мине през кратуната да прочетеш за въздушните боеве във Виетнам и Корея, може и да станеш полуГОВЕДО...
Потребител · 09:56 · 09.07.2017
@Потребител НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПОЛУГОВЕДО. СОРОС ВЕЧЕ МУ СЕ Е СРАЛ В КРАТУНАТА ПРАЗНА. ПЪЛНА Е ВЕЧЕ.НО С ЛАЙНА
Потребител · 19:18 · 06.07.2017
Абе путьо, ти имаш ли си понятие що за самолети правят руснаците?! Американските имат малко по-добра електроника, но руските по летателни характеристики са много по-добри.
Ф16 е кочина по сегашния стандарт, еврофайтъра е добър но скъп, грипена е за скрап... най-доброто за нас биха били новите СУ или МиГ... ама тогава при съвмесно учение ще си проличи класата... а и ФАЩ няма далавера от това
Потребител · 11:41 · 08.07.2017
@Потребител БЛА,БЛА,БЛА!МУРЗИЛКА СЪМ АЗ.СКЪПО ЗАПЛАТЕНА И ПРЕДАНА НА КОМУНИЗМА!!
Потребител · 18:59 · 06.07.2017
Някой коментатори по-горе хал хабер си нямат от авиация,самолети,и кой какъв,къде и какво модерно е свалил. Щото пилотите на Ф, като чуят за МИГ и СУ се наа.ват.
Потребител · 23:43 · 06.07.2017
@Потребител вeроятно баща ти e бил комунистичeска подлога,затова говориш така русофилчe смотано.
Потребител · 16:49 · 06.07.2017
Ф 16 са стари ,но са способни да свалят наи нови и модeрни руски самолeти по нeбeсата на Сирия
Потребител · 06:54 · 07.07.2017
@Потребител Сваления самолет в Сирия е СУ 24, стар не модернизран щурмови самолет без защитни системи от въздушен противник.Когато имат насреща си модерен руски СУ 35 изтребител/прехвъщач и го свалят тогава можеш да се аргументираш.
Потребител · 16:21 · 06.07.2017
Явно става въпрос за изключително безочлива корупция ,защото никой от политиците не повдига въпроса за закупуване на нови ф-16...А с това сляпо лобиране за скъпия и нефункционален шведски самолет,президента Радев показа,че в президентската институция има много фалш,непоследователност и некомпетентност.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент