Кой изтребител ще го вдигне повече

Кой изтребител ще го вдигне повече | StandartNews.com

 

През последните дни сме свидетели на драматичен политически театър относно покупката на изтребители за българската авиация. На сцената се води разгорещена битка между привържениците на американския F-16 и шведския "Грипен". Решение в полза на шведската машина взе служебното правителство на Огнян Герджиков. То е подкрепяно очевидно от президента Румен Радев и от опозицията в лицето на БСП, но изглежда не толкова от ГЕРБ.
Още по времето на първото правителство на Бойко Борисов беше лансирана идеята, че е изгодно да бъдат закупени американските изтребители от Португалия. Даже беше изпратена делегация, за да ги огледа на място. След това на военния министър Аню Ангелов беше даден мандат да проведе преговори с потенционални доставчици, вкючващи още употребяваните италиански "Еврофайтър"-и и новите "Грипен"-и. Преговорите трябваше да проключат до 1 март 2013 г. Още тогава Аню Ангелов отби критиките,
че F-16 е твърде стар, като посочи, че не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот има още. В началото на март обаче ГЕРБ вече не беше на власт и това върна на стартова позиция избора на изтребител.
Сега все по-често се казва, че освен техническите параметри на самолетите за бъдещата сделка са много важни и геополитическите измерения. От тази гледна точка естествено се изключва покупката на модерни руски изтребители, независимо от по-ниската цена и от това, че могат да бъдат приспособени спрямо натовски стандарти. Абсурд е армия от алианса да бъде оборудвана с въоръжение от Русия, която се възприема като потенциален противник на НАТО.
В момента се разменят аргументи "за" и "против"
F-16 и "Грипен". Швеция е силно заинтересована да разширява пазара на своя изтребител. САЩ от своя страна също имат определен интерес България да закупи португалските F-16, защото резервните части, поддръжката и обучението на пилотите ще осигурят приходи и работни места и за в бъдеще на "Локхийд", която ги произвежда. Може само да се досещаме, че и от шведска и от американска страна се прибягва до политически натиск, а и възможно до корупционни практики, както намекна вицепремиерът Цветанов. Вече се появиха публикации, че има съмнения, макар и недоказани за такива практики в Унгария и Чехия, които са избрали "Грипен", вместо F-16.
Парламентарната комисия, която ще разследва избора на изтребител, по думите на шефа й
вече си и поставила задача да проучи как така е била дисквалифицирана офертата за F-16.
Междувременно продължава лобирането в едната или другата посока. Бившият военен министър Бойко Ноев се изказа в подкрепа на F-16 и против шведския самолет, като каза, че "Грипен" е спрян от производство. И даде следният удачен пример: "Това е все едно да си купите нова кола, произведена 70-те години и да си я карате 40 години, толкова, колкото нашите летци ще трябва да летят с "Грипен". Само че на практика положението е точно обратното. "Грипен" съвсем не е спрян от производство, докато F-16. А португалските самолети, които ни се предлагат са произведени в далечната 1984 г. При това Лисабон ги получава като втора ръка през 1999 г. В смисъл, че сега се предлагат на България като трета ръка. Макар и произведен преди 33 години, изтребителят F-16 се радва на добра репутация. "Грипен" пък е нов самолет, със значително по-дълъг живота на употреба. Така след 16 години например шведският изтребител ще продължава да бъде относително нов самолет, докато F-16 ще е на достополетните 50 години.В големия спор за избор на какво да лети авиацията ни са важни и други фактори, като възможноста и вероятноста F-16 да бъде модернизиран, летателните и стрелкови възможности на двата модела, тяхната цена, осигуряването на поддръжката им и други. И в това отношение всякакво политическо противоборство не е в интерес на българската авиация. Думата трябва да имат не политици, а експерти с познания.Разбира се може да се изкаже и еретичната мисъл, дали изобщо трябва да купуваме на този етап изтребители. Такова беше и мнението преди време на премиера Борисов, който изхождаше от липсата на финанси. Пък и 10-15 изтребители, стари или чисто нови, няма да окажат никакво съществено влияние за защитните способности на страната ни. Съседите ни Гърция и Турция разполага с над 230 изтребители. Освен това националната сигурност не опира само до военна авиация, тя обхваща опазване на границите, строежа на модерни обезопасени пътища, за да се избегнат човешките жертви, борбата с наркоманията, решаването на тежкия проблем с безработицата при циганите и с техните деца, които израстват като безпросветни млади хора, за които престъпността е единствен източник на доходи. И може да се зададе основателният въпрос, къде трябва да се инвестират тези над милиард и половина евро, предвидени за изтребители. Но от друга страна, страната ни наистина има задължения по линия на НАТО. Ето това е въпрос, който политиците следва да обсъждат и решават, а не да се надговарят какъв модел изтребител да бъде закупен, въпрос, който думата трябва да имат експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай