21:00 ч.

31.01.17

6 мин.

0

17

0

Кървавият четвъртък праща 147 на смърт

от Владислав СТОЯНОВ |

Кървавият четвъртък праща 147 на смърт

Второ масово избиване на държавен елит от комунистите след атентата в църквата „Света Неделя". И най-масовият трибунал в Европа след Втората световна война. Това преживява България след 1 февруари 1945 г. - датата, на която 147 човека са осъдени на смърт от Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд. Присъдите са изпълнени още същата нощ и дотогавашната държавност на България потъва в замръзналата пръст на столичните гробища. Датата, наречена Кървавия четвъртък, е само началото...
-------------


Безмилостният реваншизъм на българските комунисти, подкрепени от окупационните съветски войски, е отговор на терора срещу тях във военните години. Той е описан от Орлин Василев, който разкрива многобройни хроники от полицейските архиви, макар и с пропагандна цел. Става ясно, че срещу партизаните, техните укриватели и срещу членовете на БКП като цяло се е действало също безмилостно. Изследователи дори намират любопитни съвпадения между броя на избитите до 09.09.1944 г. и официалния брой на осъдените след това. Основната причина за мащабите на терора след Девети септември обаче е в прякото влияние на СССР. Масовото изтребване на всички възможни политически опоненти там е практика още от 1917 г.


Българските комунисти сбъдват един от мокрите си сънища едва от третия опит, пояснява проф. Трифон Димитров. И описва как още през 1894 г. първите депутати от БРСДП искат съд за министри, несъобразен с Търновската конституция. А също след Първата световна война, когато парламентарната група на комунистите настоява за извънреден „народен съд" за Васил Радославов и неговия кабинет.


Учреденият след 09.09.1944 г. също е противоконституционен, защото нарушава членовете, според които министри могат да бъдат съдени само от държавен съд, по решение на парламента, а самите депутати не носят отговорност за своите действия като такива, припомнят Поля Мешкова и Диню Шарланов в „Българската гилотина". В Народния съд


се пренася духът на съветското правораздаване


но този процес се смята за неизбежен. В онзи период държавата реално се управлява от кадри на БКП, които са били преследвани, живели са в нелегалност, някои от тях са лежали по затворите, а други са били политически емигранти в СССР, припомня бившият партизанин, по-късно емигрант Петър Семерджиев.


Цялата процедура стартира с обявената от премиера Кимон Георгиев правителствена програма, включваща Народен съд над виновниците за издевателствата над борците за народните свободи и над мирното население. Съществуващите институции директно отиват на боклука, а съдържанието на наредбата допълнително е подменено до началото на съдебните процеси. Александър Везенков обяснява в изследването „9 септември 1944 г." как юристът Нисим Меворах, писал първоначалния проект на закона, после не могъл да го познае. Слага се начало на порочната практика да се съди не по индивидуална вина, а по колективна. Премахва се обжалването.


Със съдействието на правосъдния министър Минчо Нейчев, за главен народен обвинител е избран адвокат Георги Петров. Двамата движат заедно още от оперетния метеж, наречен Септемврийско въстание. Повечето обвинители имат загинали близки. Първоначалните срокове за работата на съда не са спазени, защото липсват важни архивни материали от външното и вътрешното министерство, иззети от спецслужбите на Съветския съюз. И още една гротеска: съденето на регентите и част от министрите започва в тяхно отсъствие, защото и те са на следствени разпити в Москва. Кога и как е връчен Обвинителният акт, пита адвокатът на княз Кирил и предизвиква смут в залата.


Свидетелствата за практиките на Народния съд са много, допирните точки с безпристрастното правосъдие – нищожни.


На всеки адвокат се падат по десетина обвиняеми


В залите на съда, както и около тях непрекъснато скандират хора. Масовките са организирани, но част от участниците са дълбоко мотивирани заради убитите си роднини. Стъписан журналист от Великобритания, която също е пострадала във войната, описва видяното като „антична трагедия". Нужната информация за народните маси се осигурява от радиото и новия вестник „Народен съд". „Никой от подсъдимите, мисля аз, не хранеше илюзии", спомня си царица Йоанна в своите „Спомени". - Всички знаеха, че трябваше да умрат." Някои пренебрегват страха. „Генерал Трифонов, който беше запитан дали се признава за виновен, отговори смело: „Да, виновен съм единствено, че не заповядах да отрежат главите на всички вас, когато бях в състояние да го направя", преразказва царицата.


Самите присъди са обсъдени предварително между обвинители и членове на Политбюро. На срещата главният обвинител Георги Петров признава, че в процесите става дума за „различна вина, а някои може би нямат вина". Надделява мнението на Георги Димитров, препредадено от Трайчо Костов: „Никой не трябва да бъде оправдаван. Никаква хуманност!" Комисия на ЦК на БКП изисква предварително „окончателните" присъди и ги „съобразява" с изискванията на Димитров, все още координатор от Москва. Опитите на адвокати на подсъдимите да предупредят, че Народният съд плюе по конституцията, са определени от обвинителите като „излишни отклонения, които отнемат от ценното време на съда". На конкретни въпроси защитата получава отговор „няма време". Присъдите на Първи и Втори съдебен състав допълнително са утежнени до максимум. Георги Димитров, който доуточнява броя на осъдените с числа и проценти, лично посочва 1 февруари за произнасяне на присъдите.
...На 2 февруари околийските управления в страната получават заповед „да осигурят ред и спокойствие", ако се наложи.


Самата царица Йоанна не само оживява, но дори не е арестувана и разпитвана, само защото е страняла от политическия живот, твърди историкът Милен Куманов в предговора на нейните „Спомени". Княгиня Евдокия например също оживява, но след кошмарен престой в Дирекция на народната милиция. След като


на осъдените не е позволена последна среща с роднини и близки


тримата нови регенти пожелават среща с царицата за съболезнования. Един от тях й препоръчва да бъде доволна, че е останала жива. Йоанна Савойска използва аудиенцията, за да пожелае да напусне страната.


Народният съд е само едно от следвоенните съдилища, но е най-стряскащото заради мащабите. В Нюрнбергския процес срещу нацистите на скамейката сядат 24 човека, а осъдените на смърт са 12. Военният трибунал за Далечния Изток отнема едва 7 живота. България преживява над 130 масови процеси с над 10 000 подсъдими и над 2600 официални смъртни присъди (данните варират), придружени с конфискации. Отделно са „неофициалните". А Кървавият четвъртък е най-бруталната проява в нежеланието за помирение с миналото. За разлика от нашия бивш съюзник Германия, която след катарзиса инкорпорира обратно кадри от нацисткия период и в съдебната система, и в спецслужбите, та дори и политиката, България е принудена от Съветския съюз да скъса с миналото си с кръв, типично по негов образец – с унищожение от политическите върхове до интелектуалните кръгове на писателите и учените. В крайна сметка високата цена, която България плаща в опита да излезе на чисто от войната, е ненужно висока, показва историята. След изравняването на сметките отново започва мъчителен градеж от нулата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:46 · 15.02.2017
Този гъзолизатор е голям гадняр и подлец,като дъртите му клакьори-педеруги.
Потребител · 10:42 · 15.02.2017
Тоя идиот-тъпанар не стига,че изопачава фактите от историята,но и тенденцията на фактите и духа на тези факти.Дай да плачем колко "невинни" избиха комунистите,за да забравим колко невинна кръв проляха същите тези палачи.Как взеха от богатите грабители и го дадоха на народа,а сега реститутките-проститутки отново ограбиха народа,доведоха го до просешка тояга,разслоиха обществото на много бедни и много богати,а после пак обвиниха другите за тежкото положение,за да се прикрият.Гадове!
Потребител · 10:26 · 15.02.2017
Щом комунистите са избили елита,вие какви сте останалите бе,идиоти злобни.Сигурно всички сте се родили кандидати на науките.Деба и гнусните ви тъпанари-помияри.Жив комунист да не беше останал,вие като циганското племе пак нямаше да се оправите,а щяхте да се самоизядете.Добитък.
Потребител · 10:20 · 15.02.2017
До глупака Владислав:Тъпчо,това са заслужавали,даже им е било малко за кръвопролитията,които са допринесли.Народния съд е дело на хюма Чърчиол.Виж в Европа и особено Франция,колко са избити от техните Народни съдилища!В Нюрнберг беше само главата на змията.
Алекс · 11:37 · 05.02.2017
Не сме народ,
не сме народ,а мърша-с това ще почна и с това ще свърша-
думите са на П.Р.Славейков /пояснение за потомците на вечните властимащи в България с два пръста чело под каскета и второ незавършено отделение/
Потребител · 16:17 · 02.02.2017
Това e комунизмът, бeз съд и присъда да избиваш дeсeтки нeвинни хора.
филов · 11:17 · 02.02.2017
Още теглим от комунистическото/т.е. бандитско / управление на БКП!Трябваше да се избият да един през 1989 г....
Потребител · 10:29 · 02.02.2017
защо не кажете колко са жертвите на фашагите, бетер турците са действали.Комунистите са им го върнали едно към едно
Потребител · 06:03 · 02.02.2017
да не пропускаме че главното е разграбване на банки, домове, присвояване на имоти, земи, и писане на нова история която никога няма да бъде истинската защото не можем а чуем какво са казали избитите, никой не им е дал думата ...тоева е зверство, това е болшевизма и честния комунизъм, това е ленин в българия
Потребител · 05:59 · 02.02.2017
избили са 300 000 души без съд и присъда само 10000са свещениците, и един патриарх, това е война срещу нацията водена от москва, която ни е откраднала и историята, и всяка документация, и всичко това командвано от вожда и учителя цялото правителство, целия парламент, имената в списъци и разстрел за една нощ, точно по вид кгб
Потребител · 19:49 · 01.02.2017
Няма значение дали са черни, кафяви или червени ! В огромното си мнозинство богарите са гнъсни фошистки гадини.
Потребител · 14:27 · 01.02.2017
ТО КАТО ИЗТРЕБИШ ЕЛИТА ОСТАВАТ ИДИОТИТЕ. И СЕГА ТЕ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ.
Юрист · 08:47 · 01.02.2017
Навсякъде след войната е имало съдилища за фашистките изверги убийци. Тези съдилища са постановявали различни присъди вкл., смъртна за масовите убийци нацисти.
Не виждам защо се вдига този вой сега, не е ли ясно, че Народния Съд си е свършил добре работата.
Да не би сегашните съдилища да работят по-добре ?
Потребител · 04:16 · 01.02.2017
комунист ли е на снимка да го видиш два шамара му удари
Потребител · 01:50 · 01.02.2017
70 ГОДИНИ СЛЕД ВОЙНАТА,ГЕРМАНИЯ ИЗГЛЕЖДА ВСЕ ЕДНО ЧЕ ТАМ ВОЙНА НЕ Е ИМАЛО, А БЪЛГАРИЯ КАТО СТРАНА В КОЯТО ВОЙНАТА НЕ СПИРАЛА, И ВСЕКИ ДЕН ИМ СРАЖЕНИЯ.
Потребител · 22:54 · 31.01.2017
сега комунистите трябваше да бъдат съдени за това което са сторили
Потребител · 22:51 · 31.01.2017
комуняги мръсни а сега децата и внуците им най отпред пак ни ограбват а тогава са ни избивали най кадърното
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент