Какво печели и губи Лондон при Брекзит

Какво печели и губи Лондон при Брекзит | StandartNews.com

Добри Господинов, Финансова къща "Логос- ТМ"

На 23 юни Великобритания ще разреши въпрос, който вече цяло поколение е една от горещите теми в политиката на страната - трябва ли Обединеното кралство да запази членството си в Европейския съюз?

Привържениците и на двата лагера смятат, че изходът от референдума ще реши въпроса с членството на Великобритания в ЕС за обозримото бъдеще, затова е важно да се разгледат внимателно евентуалните предимства и недостатъци на това да си част от Европа.

Членски внос

Напускането на ЕС ще доведе до незабавното спестяване на разходи, тъй като повече няма да се налага страната да внася средства за бюджета на съюза. По-трудно е обаче да се определи дали финансовите предимства от членството, като например свободната търговия и входящите инвестиции, надхвърлят първоначалните разходи.

Търговия

ЕС е единен пазар, на който няма мита върху вноса и износа между държавите членки. Освен това Великобритания има възможност да се облагодетелства от търговските споразумения между Европейския съюз и други световни сили (в момента ЕС води преговори със САЩ относно създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света). От друга страна, макар че Обединеното кралство рискува да загуби част от мощта при воденето на преговори в случай, че реши да напусне съюза, страната ще бъде свободна да създаде свои собствени търговски споразумения.

Инвестиции

Възможно е да се получи спад на входящите инвестиции в периода преди гласуването поради несигурността около изхода от референдума и евентуалните последици от решението, както се случи преди референдума за независимостта на Шотландия през 2014.

В дългосрочен план мненията по въпроса са различни. Проевропейците смятат, че статутът на Великобритания като един от най-големите финансови центрове в света ще бъде компроментиран, тъй като страната вече няма да бъде възприемана като врата към ЕС за големите банки. В същото време лагерът на желаещите да напуснат твърди, че след като се освободи от правилата и наредбите на ЕС, Великобритания би могла да се установи като свръхмощна икономика в стил Сингапур.

Суверенитет

За желаещите да напуснат Европейския съюз въпросът със суверенитета изглежда като лесна победа, тъй като малко биха оспорили факта, че членството в ЕС до определена степен включва отказ от контрол над вътрешните работи. За тези, които искат да останат, членството е полезна замяна на суверенитет срещу влияние: в замяна на съгласието за спазване на правилата на ЕС, Великобритания получава място на масата, на която се взимат решенията, а гласът й на световната сцена се усилва.

Също така е важно да се отбележи, че суверенитетът на Обединеното кралство няма да бъде асболютен, тъй като правителството ще продължи да бъде обвързано от членството в НАТО, ООН, Световната търговска организация и други.

Имиграция

Съгласно законодателството на ЕС Великобритания не може да попречи на гражданите на други държави членки, желаещи да живеят в страната, като същевременно британските граждани имат еквивалентно право да живеят и работят навсякъде другаде в Европейския съюз. Резултатът от това е драстично увеличение на имигрантите в Обединеното кралство, идващи най-вече от Източна и Южна Европа. Привържениците на идеята за запазване на членството в ЕС обаче изтъкват, че Дейвид Камерън успя да договори по-ниско ниво на детските надбавки за новодошлите, което трябва да доведе до спад на имигрантите.

Заетост

Ефектът от напускането на ЕС върху заетостта зависи от комплексното взаимодействие на фактори като търговия, инвестиции и имиграция. Ако търговията и инвестициите спаднат в резултат от напускането на съюза, тогава част от местата ще бъдат изгубени, но ако пък нараснат, тогава ще бъдат разкрити нови работни места.

Спад в имиграцията, при равни други условия, би означавал, че ще има повече работни места за хората, които са останали в страната, но недостигът на работна ръка може да окаже възпиращо въздействие върху икономиката, намалявайки потенциала й за растеж.

Вътрешнополитически риск

Не на последно място трябва да се вземе предвид и вътрешнополитическият риск за Великобритания при един евентуален вот за напускане на ЕС. Ако това се случи, то е възможен сценарий, при който трите по-малки кралства - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които представляват около 16% от населението на Обединеното кралство, да пожелаят да получат някакво обезщетение заради това, че са били принудени да напуснат Европейския съюз по силата на мнозинството на населението на Англия. Подобен сценарий дори би могъл да доведе до разпадането на Великобритания, както може би и на ЕС, тъй като ще създаде прецедент за напускането и на други държави, сред които е вероятно да бъде и Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай