Изселниците поемат обратния път

Изселниците поемат обратния път | StandartNews.com

Всеизвестна истина е, че гастарбайтерите са най-големите инвеститори у нас. За последната година те са превели около 1,7 милиарда евро. Срещу тях стоят 1,2 милиарда евро чужди инвестиции. Много от емигрантите смятат, че България е тяхното по-добро място за живеене, затова искат и ще се върнат в родината.

Забелязва се, че тези, които са учили, и са с по-висок стандарт и образование, след 40-ата си година поемат обратния път. За 2014 г. завърналите се от тази категория са 3 пъти повече спрямо 2013 г. Все още напускащите преобладават спрямо завърналите се, но те са нискоклалифицирани, а темпът на образованите, които се завръщат, се ускорява. Любопитно е да се види обаче откъде и колко пари връщат гастарбайтерите в България. Cпиcaниe "Туmе" e cъбpaлo дaннитe нa Cвeтoвнaтa бaнкa зa 2014 г. зa пapичнитe тpaнcфepи oт и към вcякa eднa cтpaнa пo cвeтa. Eтo кoи ca 12-тe cтpaни, oткъдeтo идвaт нaй-мнoгo пapични пpeвoди към Бългapия:
1. Typция - 830 млн. дoлapa
2. Иcпaния - 198 млн. дoлapa
3. Гepмaния - 113 млн. дoлapa
4. CAЩ - 97 млн. дoлapa
5. Beликoбpитaния - 74 млн. дoлapa
6. Итaлия - 72 млн. дoлapa
7. Гъpция - 68 млн. дoлapa
8. Бeлгия - 31 млн. дoлapa
9. Kaнaдa - 24 млн. дoлapa
10. Xoлaндия - 23 млн. дoлapa
11. Aвcтpия - 22 млн. дoлapa
12. Фpaнция - 21 млн. дoлapa

Изпращаните от Турция у нас пари са 4.19 пъти или 419% повече от пристигащите от Испания или толкова, колкото всички останали страни взети заедно. Откъде този интерес?
Първо, цените и стандартът на живот в Турция са много по-високи от нашите. С едни и същи пари у нас може да се живее доста по-охолно. За разлика от южната ни съседка, където Ердоган засилва властта си, тук няма такива постоянно увеличаващи се забрани. У нас има много повече свобода, дори слободия. Тенденцията сочи, че се връщат много изселници, вече пенсионери. Не само защото с пенсия около 1000 лв. каквато е средната в Турция, се живее прекрасно тук, а там бедно. Но и защото им е мило. Тук е родното им място. Носталгията е генетично явление, не е каприз. До какво води това? Изненадващи данни за имиграцията в България излязоха наяве при обявяването на демографските тенденции от НСИ. Те показват, че най-голямата част от имигрантите у нас, които за миналата година са били общо 26 615 души (26,5 на сто), са хора с турски паспорти. Това е повече от броя на сирийците и руснаците (15,2 на сто). Като спрямо предишната година увеличението е 3 пъти. Завръщането на представители на турския етнос у нас е свързано и с още нещо любопитно. Имигрантите от южната съседка се заселват компактно в една-единствена област - Кърджали. Това оказва много сериозно влияние върху демографската картина в региона. Благодарение на имигрантите от Турция област Кърджали има силно положителен механичен естествен прираст на населението от 12,1 на 1000. За сравнение това е почти двойно повече спрямо София (6,5 промила). В цялата област при преброяването през 2011 г. за турци се заявяват 66,15%, българите са 30,22%, не се определят - 2,01% и цигани - 0,99%. Сега никой не може да каже точно какви са цифрите, но са много променени, защото по-масовият приток е след 2013 г. А през следващите години ще се увеличава, защото ситуацията в Турция става все по-критична. Мнозина експерти виждат в тази тенденция дори заплаха за националната сигурност. Според тях въпрос на време е количественото натрупване да премине в качествено със съответните рискове и последствия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай