Излъгахме ли те, Апостоле?

Излъгахме ли те, Апостоле? | StandartNews.com

„Чифт цървули, комат хляб, шепа маслини – нищо повече. /Алтън настрана не събра/. Ти ни даваш урок вече сто години/ как се пастри народна пара."

Преди години поетът Орлин Орлинов пише тези думи в стихотворението си „Ти ни трябваш и днес, Апостоле". Вчера деца и родители го припомняха и споделяха в социалните мрежи, след като се наредиха на опашка в Народната библиотека да видят тефтерчето на Левски, в което освен всяка стотинка разход на народните пари, той е написал и заветното „Народе???"
Защо го написа , Апостоле?

Не вярваше в така наречения човешки фактор, който едва ли би вдигнал революция, защото „пиянството на един народ" трае точно от ден до пладне и след това преминава в обикновен битов алкохолизъм? Усъмни се в онези, с които залудо правихте комитети и които след това точеха баници за башибозуците? Предусети предателство там, където уж вярващи в твоето дело люде те канеха на трапезата? Не повярва ли в нас?

Прав си бил. Излъгахме те, Апостоле.

Превърнахме те в едно доста разнолико знаме. 180 години след раждането ти. Развяват те политици, които на граничната бразда блъскат и тъпчат бабички, за да не ги допуснат да гласуват у нас. Ултраси, които под твоето знаме пишат по стените „Умрете, прасета!", преди да се сбият на поредния стадион. Хора като Перата и Динко, които връзват със свински опашки свои събратя, опитващи да се спасят от настигащото ги минало и от ада и да започнат по-добър живот. Държавници, за които единственото чисто и свято е бъркането в държавната хазна.

А ти искаше чиста и свята република.

Твоето тефтерче е вероятно единственият финансов документ, в който Агенцията за държавен финансов контрол не може да открие и един елемент на корупция. Комат хляб. Шепа маслини. Три гроша народни пари. И това ни стига в държава, където рушветът се вихри под път и над път, а ненаписаното тефтерче на един катаджия или митничар стига за образуване на пет досъдебни производства и да изучиш наследниците си в чужбина. Децата ни растат с убеждението, че без да вземаш рушвет, няма да преуспееш в тази държава, а родителите им обясняват неуспехите си с това, че не са се корумпирали.

За тази република ли се бореше, Апостоле? За нея ли отчиташе в тефтерчето си всеки грош? Може би твоят въпрос „Народе?" е свързан именно с убеждението, че и след над 100 години ние няма да успеем да се преборим за единството си, че разделението ще бъде нашето мото и единственият ни шанс ще бъде да успяваме поединично, както е било и по твоето време? Че страхът ще продължи да владее живота ни, макар че чорбаджиите вече са други? Че десятъкът ще се превърне в обичаен десетпроцентов данък, че свободата отново ще бъде мираж, към който да се стремим? Вярвай, Апостоле, все пак ще го достигнем. Щом толкова деца се наредиха на опашка вчера, за да прочетат твоето „Народе???", значи вече има хора, които да употребят бъдещето си за нещо по-добро от това, което ние успяхме да направим с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай