08:05 ч.

10.10.17

5 мин.

0

8

0

Избираме туризма пред добива на полезни изкопаеми

от Руми Борисова |

Избираме туризма пред добива на полезни изкопаеми

Ще обръщам повече внимание на малките населени места, казва Цветислава Цветкова


Новоизбраният кмет на община Трън Цветислава Цветкова, издигната от партия ГЕРБ, е с богат управленски опит. В мандатите на предния кмет Станислав Николов тя беше негов заместник в продължение на шест години, а до частичния кметски вот беше и временно изпълняващ длъжността кмет. Участвала е в разработването на много проекти за развитието на Трън, работила е като управител на Център за настаняване от семеен тип и Център за социална рехабилитация и интеграция, които са създадени по нейно предложение. Цветислава Цветкова е заемала и поста директор на Дома за възрастни хора с физически увреждания в село Слишовци. Тя е била и началник отдел „Закрила на детето" към дирекция „Социално подпомагане" в Трън. Жителите на общината я познават и като председател на местната структура на БЧК, председател на обществения съвет към СУ „Гео Милев" и член на училищното настоятелство в същото учебно заведение. Родена е на 10 август 1976 г. Завършила е бакалавърска степен по предучилищна педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски", а в момента следва магистратура по „Начално-училищна педагогика". Омъжена е и има 16 годишен син.


- Г-жо Цветкова, честито за изборната победа, но още невстъпила в длъжност, се оказвате много заета, така ли е?
- Така е, защото в събота Трън празнува своя Ден на града и се налага бързо да създаваме организация. С отец Михаил уточнихме началото на Светата литургия за празника на Света Петка, а след това на хората ще бъде раздадено и благословено ястие за здраве и благодат. Все още обаче уточняваме участниците в празничната програма за следобедния час. 


- Подготовката за празника е задача, която сте решавала и предни години, така че няма да е трудно, а после какво предстои?
- Първото, което ще предприема, е отново да обиколя селата в общината, защото по време на предизборната кампания отново установих, че в малките населени места има много нерешени въпроси. През тези две години, когато ще съм кмет, ще обърна повече внимание на малките населени места, защото се оказва, че там проблемите са много и трябва да помислим не само за инфраструктурата и водоснабдяването.


- През последните години развитието на вашия пограничен район се дължи на успешно осъществени проекти. Какви са следващите начинания в тази посока?
- Готови сме с няколко разработки. Предстои ни да осигурим финансиране за довеждащ водопровод за град Трън. Ще правим рехабилитация на еко пътеката на емблематичния за района национален туристически обект Трънското ждрело, както и на не по-малко атрактивното Ябланишко ждрело. Очаква се работата по него да започне през пролетта на следващата година. Ще се прави ремонт на спортната зала и саниране на сградата на детската градина. Проектът получи финансиране от Националния доверителен Еко Фонд, но трябва да помислим и за проект, с който да обновим вътрешния дизайн – да се направи ново обзавеждане за по-уютна среда за децата, защото част от мебелите са доста стари. Сградата на училището е санирана, но предстои подмяна на котела. Обсъдили сме го с директора на училището, така че имаме идея - отоплението ще бъде на пелети, защото в момента е на нафта и излиза доста скъпо. Там най-важната ни задача е да няма необхванати деца в общината. Всяка сутрин училищния бус ги извозва от селата.


- Много от Вашите поддръжници обясняват избора Ви за кмет с категоричната Ви позиция за чиста околна среда в Трън. Какво ще бъде отношението Ви към инвестиционни намерения за добив на полезни изкопаеми в района?
- По време на срещите ми с жители на община Трън често ми задават въпроси за бъдещото развитие на общината и за моето мнение относно инвестиционни проекти, които увреждат околната среда. Считам, че община Трън разполага с изобилие от природни и културно-исторически ресурси, богато разнообразие на растителен и животински свят, археологически и архитектурни обекти. Всички те представляват стабилна основа за развитие на туризъм, земеделие и животновъдство, спорт, образование и дейности на открито. Смятам, че стойността на природните дадености, които имаме, е голяма и се повишава все повече с всяка изминала година и не можем да си позволим да ги изхабим, тъй като те са вечен ресурс, без който няма бъдеще. Именно тези предпоставки са залегнали при създаването на "Общински план за развитие 2014 – 2020, "Стратегия за развитие на устойчив туризъм", „Проектът за общ устройствен план на община Трън". На базата на тези документи трябва да работим още по-усилено по привличането на инвестиции в изброените отрасли, както и на средства по програми на ЕС. Добивът и преработката на полезни изкопаеми не фигурират в нито един от тези стратегически документ за развитие на община Трън и по този начин тази дейност противоречи на хоризонтите за развитие на общината и е в противоречие както с целите за развитие на общината, така и с волята на мнозинството от нейните граждани. Тази дейност би била пречка за развитието на туризъм, здравословен живот, спорт и дейности на открито. С успешно проведеният през месец юни референдум в общината, с местните хора успяхме да изразим пред света насоката, в която желаем да се развива Трън и защитихме бъдещото природосъобразно развитие на родния ни край. Още по време на кампанията заявих категорично, че както до сега, така и в бъдеще ще работя съобразно с волята на хората и заложеното в стратегията за развитие. Освен това големият интерес на туристи и туристически мероприятия към нашата община доказва по категоричен начин, че нашият край има огромен потенциал за развитие на туризъм и това е голям стимул за усилията ни в тази насока.


- Привличате туристи и с богат празничен календар на общината. Ще продължите ли да го развивате?
- През последните години културният календар на общината непрекъснато се обогатява, организираме много празници и аз ще направя всичко, за да продължа тази традиция. Имаме фестивали, които се провеждат за седми и осми път. От две години възстановихме и фестивала в памет на именитата трънчанка Гюрга Пинджурова.


- Знаем, че кметът е на работа по 24 часа в денонощието, но все пак какво обичате да правите като остане свободно време?
- Моето хоби е да работя в градината, обичам цветята. Орхидеята ми е любимото цвете, даже имам и много цветя в кабинета си. С голяма любов ги отглеждам и всеки, който ги види, казва:„При Цветето цъфтят цветя". Обичам да ходя на екскурзии, да бъда сред природата, особено да отида там, където не съм била - така си почивам. Релаксирам и като шия гоблени и чета книги.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:59 · 16.10.2017
Що не кажете поне един ЩАДЯЩ МЕТОД ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ ОТ ЗЕМЯТА, БЕ ГОВЕДА АЛЧНИ?
Потребител · 09:56 · 16.10.2017
Това е абсолютно вярно. Арсенът е съпътстващ елемент в златната руда, и то не в малки количества.Така ,че привържениците на "да имаме работа " може лекичко да се позамислят.Знам ,че без пари не се живее лесно, ама с арсен в кръвта е доста по трудно.
Потребител · 13:56 · 13.10.2017
Тази история с добива на злато я оставете на наивниците. Технологията е излугване с цианиди, които са силно отровни. Съдъражанието на злато е ниско, основният добив е на сребро. А Au и Ag винаги се съпътстват в този тип руди от As. И какво ще се получи: планини от скален хвост , съдържащи арсен плюс странични продукти от излугването, също съдържащи As.. Благодарим!
бирника · 08:35 · 12.10.2017
Не знаят какво изоускат от добива на злато
Потребител · 08:30 · 11.10.2017
ГРОБАДЖИИТЕ ЕДНО ГОВОРЯТА ДРУГО ВЪРШАТ. ТЕХЕН КУМИР И ИДОЛ Е КРАТУНЯ
Потребител · 08:54 · 10.10.2017
Кога ще изкарате пари от туризъм и кой ще дойде в Трън. Освен почти неразбираемия,но живописен диалект какво друго ще предложите. Само ракия.
Някой ви дърпа конците прости хора...
Потребител · 08:34 · 10.10.2017
Само с красивата природа няма да привлечете туристи, а и докато развиете туризма с какво ще се подобри безработицата в района? Разработката на полезните изкопаеми в района ще осигури работа веднага и по-високи доходи на хората от района, а това, че ви излъгаха еколозите е невежество. Добивът и проучването на полезни изкопаеми могат да бъдати щадящи природата, но ви излъгаха да ги задраскате от плановете си. Жалко за вашите хора.
oпетков · 10:50 · 10.10.2017
@Потребител Полезните изкопаеми няма да избягат от земята, така че когато им дойде времето ще ги изкарат може би някое от следващите поколения. Засега това, което казваш е само утопия, че в България ще приложат "щадящи " природата методи за извличане на полезни изкопаеми.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент