Грешните сметки за старите коли

Грешните сметки за старите коли | StandartNews.com

Банчо Банов, финансов експерт

Наскоро Евростат ни напомни, че Бългapия e дъpжaвaтa в Eвpoпeйcĸия cъюз c нaй-гoлямo coциaлнo нepaвeнcтвo. При това още пo-пpитecнитeлнoтo e, чe cпopeд cтaтиcтиĸaтa тo ce yвeличaвa. Ако пpeз 2008 г. paзлиĸaтa мeждy дoxoдитe нa нaй-бoгaтитe и нaй-бeднитe 20% oт българи e 6,5 пъти, то пpeз 2017 г. paзлиĸaтa вeчe нaбъбвa дo 8,2 пъти. И тoвa e нaй-гoлямoтo yвeличeниe в paмĸитe нa cъюзa, coчaт дaннитe. За сравнение сpeднaтa "ножица" за ЕС е 5,2 пъти.
И при тези стряскащи данни ударите по най-бедните българи продължават. Поредният шамар за тях е увеличеният данък за старите автомобили.
Чухме уверения, че скокът ще е до 30%, но нима това е малко ! Мотивите за похода срещу вехтите возила са ясни- градовете и природата ще станат по-чисти. И тук се сещам за поговорката, че пътят към ада е постлан с добри намерения.
И виждам дългата ръка на брюкселското лоби на големите производители на автомобили. Та нали германецът трябва да си продаде стария Фолксваген, а Французинът -вехтия ситроен, на някой сиромах от Източна Европа, за да си купи нов. Големият проблем е, че у нас стари коли карат бедните и най-вече пенсионерите.
В малките градове и села още може да се видят даже ръждясали лади и москвичи.
Въпросът е колко километра ще мине дядото със старото си возило за година?
Най много да иде до лозето да го прекопае и напръска, и най-накрая да го обере. А и откъде пари за бензин. Той взима 200-300 лв. пенсия, а бабата още толкова. А само хапчетата могат да разсипят семейния бюджет. И как тогава дядото и бабата ще тръгнат да замърсяват въздуха със старата кола, правейки рейдове до курорти или до съседен голям град. Абсурд !
Да сте видели стара лада или Москвич в Банско, Боровец и Пампорово, камо ли на Слънчев бряг и Златни пясъци ?
И обратно, София е пълна с мощни джипове и лимузини от най-висок клас. С по два ауспуха. Собствениците им не стига, че цяла седмица не слизат от тях, през уикенда бръмчат до морето, играят голф на Правец или на Банско, а през зимата са по ски курортите. Навъртат десетки хиляди километри. Изхвърлят тонове изгорели газове в атмосферата. Но не, тях няма да ги облагаме с по-висок данък. Напротив, от сметките излезе, че за нов джип те ще плащат с 300-400 лева по-нисък данък спрямо миналата година. Но да спрем с емоциите и пристъпим към фактите. С това предложение за увеличен налог на старите автомобили са нарушени основни принципи на данъчното облагане. Във всеки учебник по публични финанси, когато се стигне до принципи на данъчното облагане, се споменават два принципа. 1. Принцип на ползата (Benefit principle) и 2. Принцип на възможността за плащане (Ability to pay). Колко ползи извлича дядото от стария москвич ? А собственикът на джипа или лимузината? И какви са възможностите за плащане на новия по-висок данък на клетия пенсионер.
И за да бъдем конструктивни, ще оглася контрапредложение. При плащане на данъка в общината дядото да подаде декларация за семейния доход и да се подпише. Ако е под минималната работна заплата, колата да се освобождава от налог. Тук ще ме контрират, че има джигити, които карат трошки всеки ден и замърсяват. Добре, и на това може да ме се намери цаката. Всеки който има желание да плаща намален данък или да се освобождава от него да му сложат пломба на километража, като при водомерите. Нали при техническия преглед
могат да се отчетат километрите. Какво пречи тази информация да се прати на общината? И ако дядото е изминал над 1000 км на годината, догодина да дължи 50% от данъка. Ако са над 2000 км – 100%. Но, ако са под 1000 км – дължи стария данък. В заключение, при данъчното облагане има дилема ефективност срещу справедливост. Къде е справедливостта при новия данък?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай