Готви се нов "Костинброд-2", ГЕРБ да не влиза в клопката

Готви се нов "Костинброд-2", ГЕРБ да не влиза в клопката | StandartNews.com

Президентът и главният прокурор да сезират Конституционния съд за квадратчето "не съм за никого"

Георги МАРКОВ

В Цяла Европа при президентски и мажоритарни вотове се считат за действителни дадените гласове за някой от кандидатите. Нашето квадратче "не съм за никого" е поредното побългаряване на изборния процес. Вижте референдума, който мина наскоро в Унгария – резултатът беше 98 на 2 процента "не на квотите", но гласуваха само 43% и той се оказа незадължителен за парламента. Представете си да имаше и трето квадратче "не съм нито за, нито против квотите". Тогава избирателната активност щеше да се приеме за над 50 процента.

Трябва много добре да се помисли този вот с квадратчето до каква степен може да бъде считан за действителен.

Действителен е вотът, когато гласуваш за някого от кандидатите. Щом ги зачеркнеш всичките, по хоризонтала, по диагонала, как тази бюлетина ще бъде действителна?

Как ще бъде действителна в един случай, а недействителна в друг

Действителна при определяне броя на гласувалите участници в избора,а пък после няма да се взима предвид при изчисляване на резултатите? Може да има конституционен проблем и това трябва да се изчисти сега, а не след изборите, защото тогава могат да почнат безкрайни дела в Конституционния съд, че изборът е опорочен и е невалиден. Очевидно има съмнения, чуха се вече компетентни мнения на експерти по тази тема. Така че парламентът трябва да се коригира и да махне тази глупост. А това е напълно възможно в оставащото време до избора. Депутатите могат спокойно да променят закона. Или пък да искат тълкувание от Конституционния съд какво се има предвид под действителни гласове. Тъй като там е казано, че се счита за победител кандидатът, получил повече от половината действителни гласове. Конституционният съд може да даде това тълкувание до два-три дена. По време на войната в бивша Югославия, аз бях тогава член на КС, в петък внесоха питане и ние в понеделник се произнесохме, че самолетите на НАТО могат да прелитат над България. Така че и сега Конституционния съд в състояние да се произнесе бързо.

Този въпрос с вота "не подкрепям никого" обаче задължително трябва да бъде изчистен. Иначе виси със страшна сила върху изборния процес и

дава възможност да се иска касиране на изборите

Това е Костинброд-2 и ГЕРБ не трябва да влиза в клопката.

По начало аз съм срещу революционни промени в избирателния кодекс. След 28 години от демократичните промени ако искаме с нещо гражданите да бъдат активирани и да гласуват по-активно, това е съвсем елементарно – мажоритарен вот. Поне половината депутати да бъдат избирани мажоритарно. Както беше във Великото народно събрание – 200 на 200. Като се постави обаче този въпрос, партиите започват да се страхуват, че важни фигури няма да влязат в парламента. И оттам си караме по една идиотска пропорционална система. Плюс това че няма бонус за победилата партия. Вижте Гърция – Ципрас победи, дават му още 50 депутати отгоре. А при нас - един разбит парламент. Какво може да роди парламент от 40 партии?

Компромис след компромис и пълно ошашяване

– една бюлетина да е действителна в един случай, и да е недействителна в друг! След като 28 години провеждаме избори и е ясно, че ако не гласуваш за някой от кандидатите по някакъв начин, било като го зачертнеш, било като го заплюеш, било като му скъсаш бюлетината – това е невалидна бюлетина. А сега поставяме под съмнение какво ще се случи на 6 ноември вместо да се концентрираме върху кандидатите и кого да изберем, ние се въртим кое как е. Депутатите трябва да се приземят и да си поправят грешката. Или да се пита Конституционния съд и въпросът да бъде изчистен преди изборите. Така както беше изчистен за царя 2001 година - дали е живял последните 5 години в страната – всяка година поне по 183 дни. Както беше казусът Пирински дали е български гражданин. Тогава съдът предварително изчисти тези въпроси.
Сега президентът Плевнелиев и главният прокурор Цацаров трябва да сезират Конституционния съд, тъй като те са еднолични органи, могат много бързо да го направят. Освен това президентът винаги е бил пристрастен към това как се извършват изборите. Ако този въпрос не бъде изчистен,пак повтарям, той ще доведе до Костинброд-2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай