ГЛЕДНА ТОЧКА: Има да наваксваме много в бизнеса с китайците

Очаквам реални договори за внос на хибридно просо и електромобили от Поднебесната империя

ГЛЕДНА ТОЧКА: Има да наваксваме много в бизнеса с китайците | StandartNews.com

Кръстьо Белев е пловдивчанин, бизнесмен, китаист, който над 30 години учи, живее и работи в Поднебесната империя. Пряк участник в подготовката на последните две държавни посещения на български президенти в Китай и в повечето срещи на върха във формат "16 + 1". Съучредител и представител в Пекин на Българско-китайската асоциация за бизнес развитие.

-----
Във форума „16 плюс 1", чиято Седма среща на върха започва в София, ще участват представители на 200 компании, доста от които вече имат сериозен бизнес опит в Централна и Западна Европа. Дай боже, както очаква министърът на благоустройството Николай Нанков, да подпишем меморандум с китайски фирми за тунела под Шипка и ЕС да не го счете за нелегална държавна помощ.

Не бива да имаме свръхочаквания от срещата на върха в София. Има 2-3 проекта, за които съм информиран. Много известна световна фирма, BGI, Beijing Genomic Institute, Пекински институт по геномика и търговската му фирма сътрудничат с пловдивска компания - Агрион. Засадиха се тази година площи с високодобивно китайско хибридно просо, чиито зърна са напълно свободни от глутен, за разлика от всички останали житни растения. Може да се отглежда и като трета култура за фураж за животни. Очаквам това да е едно от нещата, които ще се подпишат. Друга китайска фирма иска да сглобява малки електромобили, вероятно в Пловдив.

За Летище Пловдив китайската страна поиска отлагане на подписването на договора заради проблеми с регламента. Очаквам пекински професор да представи пред колегите си в пловдивския Аграрен университет интересни сортове високодобивен ориз, който се отглежда без постоянно напояване. В света има огромен интерес към подобни китайски разработки. Пекин е разрешил да се изнесат тези семена, това ноу-хау, само в 2-3 страни.
В последните години китайските инвестиции у нас са отрицателни, има и дискриминация на китайски участници в наши търгове.

За съжаление, въпреки че имаме достатъчно подготвени кадри, във Външно министерство в момента няма нито един китаист. Сериозен е и визовият проблем - китайците много трудно получават визи. Абсолютно задължителна е директната авиолиния - имаме официална спогодба с Китай, дали са ни слот на летище Пекин преди 4-5 години. Но директни полети все още няма.

Шанс да се обърне трендът има, но първо ни е нужна национална стратегия за работа с Китай. Трябва да направим няколко големи проекта, които да имат възвръщаемост. С добър бизнес план, гарантиран от международни банки, с документация, съобразно изискванията на ЕС. Такъв добър проект, за който се говори, е например тунел под Стара планина - при Шипка и Петрохан. Технически и финансово за китайски компании тези проекти са детска играчка, които могат да бъдат осъществени от шест месеца до година.

Защо да не възкресим и престижни водни проекти като Горна Арда с международен конкурс на принципа „Строиш-експлоатираш-трансферираш собствеността на българската държава". Трябва да се възползваме от това, че Китай иска да инвестира, да осъществи престижен инфраструктурен проект тук. Показва го и идването на премиера Ли Къцян в България.

В рамките на софийския форум ще се проведе първата среща на Междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа под домакинството на Българската банка за развитие. България, както и в други области, е закъсняла в сътрудничеството с Китай в банковата сфера. В Сърбия има китайска банка, пет имат офиси в Полша, в Унгария са 4. Засега няма банка у нас, която да може да предостави на китайски бизнесмени кредит, който да е обезпечен с имущество в Китай.

При минимални стойности у нас китайските инвестиции в Сърбия са 4 млрд. долара, в Румъния - 3.5 млрд. Осъществени са отлични съвместни проекти, сред които мостове на Дунава, пътища в Черна гора, пристанища в Котор. Въпреки обструкциите на ЕС ще се строи високоскоростната жп линия Будапеща - Белград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай