ГЕРБ и БСП изсмукват електората на малките

ГЕРБ и БСП изсмукват електората на малките | StandartNews.com

Ако днес имаше парламентарни избори, разликата между ГЕРБ и БСП би горе-долу такава, каквато и на изборите през март. За партията на Бойко Борисов биха гласували 25,9 на сто, а за левицата- 22,4 на сто. Това показват резултатите от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 4 и 10 декември сред 821 пълнолетни граждани на страната. Изследването е самофинансирано от ЦАМ.

И двете водещи сили малко увеличават броя на симпатизантите си за сметка на останалите политически сили. Съществен спад се наблюдава при националистите(4,4%), те биха загубили 1/3 от избирателите си, ако изборите бяха днес. Намалява сериозно и подкрепата за ДПС (5,1%). "Воля" (0,8 %) се срива, партията на Марешки няма да влезе в парламента при вот сега. Формациите от Реформаторския блок имат леко подобрение (3,1%), за малко биха минали бариерата. Но при тези малки стойности грешката е от порядъка на 1 процент и всъщност РБ са на ръба.

Може да се обобщи, че се засилва двуполюсният модел. ГЕРБ и БСП излизат на преден план, останалите са един миманс. Ядрата на привържениците се втърдяват, периферията се активира.

Най-много хора,

повече от една трета от българите, се определят като центристи

По-левите или розови са около 22%, а дясното - около 31%. Това е традиционно съотношение, което се запазва много дълго време, сочи още проучването.

В отговор на въпрос за кого ще гласуват, ако парламентарните избори са днес, 70 на сто декларират, че ще отидат до урните.

Почти всички политици повишават доверието към себе си. Според изследването президентът Румен Радев се ползва с най-голяма подкрепа - 64.9 на сто, следван от омбудсмана Мая Манолова - 60.4 процента и столичния кмет Йорданка Фандъкова - 50.7 процента. Това са тримата политици, при които доверието е по-високо от недоверието. В челната петица са още премиерът Бойко Борисов с 41.7 на сто доверие, както и вицепрезидентът Илияна Йотова - 40.1 на сто.

Като нов играч Мая Манолова мощно влиза и е много активна политически. Това реално е личността с второ по величина доверие. Като цяло женската част е силно изразена в топ 5, където дамите преобладават.
Тримата политици с най-голямо недоверие са Волен Сидеров (72 %), Мустафа Карадайъ (76%) и Валери Симеонов (69,5 %). Веселин Марешки ги гони, но все още не е влязъл в призовата тройка.

Безспорен победител сред политиците с най-много гафове е Валери Симеонов. следван от Цецка Цачева. Голям процент от анкетираните смятат, че Симеонов трябва да подаде оставка

В спора на вицепремиера с тв водещия Виктор Николаев страната на журналиста вземат 53 на сто от анкетираните. Лидерът на НФСБ получава едва 18 % подкрепа.

Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Влади Горанов, Красен Кралев са сред министрите, оставили добро впечатление,сочи изследването.

Най-висок рейтинг сред институциите има президентството

Народното събрание, полицията и правителството имат негативен рейтинг. Армията също е с положителен рейтинг. Средната оценка за работата на правителството е тройка, може би 3,16. Но колкото по-ниска е оценката, толкова повече нараства броят на хората, които я дават. Доверието в правителство е най-ниско след това в парламента сред органите на властта. На опашката е съдебната система.

Анкетираните са питани да посочат до три проблема в страната.

Традиционно най-висок процент, над 50 на сто, имат ниските доходи, безработицата, здравеопазването и корупцията по високите етажи на властта. По-рано всекидневната корупция беше по-дразнеща за хората, а сега корупцията по високите етажи дразни повече и дори изпреварва престъпността. Проблемът с бежанците е под 10 на сто, явно сериозни е намалил своето значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай