Фашисти ли са кметовете, които не искат бежанци

Фашисти ли са кметовете, които не искат бежанци | StandartNews.com

В Унгария обявиха местния управник Тороцкай за герой, у нас обругаха градоначалника на Елин Пелин Ивайло Симеонов

В две малки градчета в две източноевропейски страни местните кметове взеха решения по отношение на възможността да бъдат заселвани мигранти. В България кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отказа да даде документи за адресна регистрация на Фахим и Фатима Джабер, сирийско семейство, получило хуманитарен статут. Жителите на околните села също са взели решения да не допуснат чужденци, защото се притесняват, че след сирийците ще дойдат млади и здрави мъже от Афганистан и други далечни страни. Кметът и гражданите на Елин Пелин вероятно имат основание да се притесняват- на 13 януари излезе информация, че полицията е задържала в района и околностите на града 30 мигранти от сирийски произход. В Унгария, в малкия град Асоталом, на границата със Сърбия се развива друга ситуация. След като градчето започнало да се наводнява с мигранти кметът Ласло Тороцкай обяви политика на нула толерантност към тях. Мигрантите, които успяват да прорежат телената ограда на границата са задържани от местни охранителни отряди и директно връщани обратно в Сърбия, като някои се оплакват, че са били и бити. "Ние сме свидетели как големи мюсюлмански общности не се интегрират в Европа, и ние не искаме това да се случи тук", казва Тороцкай. Каква е реакцията към действията на двата кмета в техните страни? В Унгария обществеността е на страната на кмета Тороцкай, а той има и моралната подкрепа на премиера Виктор Орбан, който неколкократно заявява, че нашествието на мигрантите заплашва да има експлозивни последствия за Европа. Правителството планира също всички мигранти проникнали в страната, да бъдат въдворявани в охранявани центрове, докато бъде взето решение по исканията им за убежище. Унгарците не си падат и по раздаването на бежански и хуманитарни статути. За миналата година от 180 000 молби такива са предоставени само на 16 души. За сведение, в България, при многократно по-малко кандидати, м. г. са представени 657 бежански и 470 хуманитарни статути. Реакцията у нас спрямо действията на кмета на Елин Пелин е коренно различна от тази в Унгария. На темата са посветени журналистически коментари и предавания по телевизии. От формация "Да България", Българския хелзинкски комитет и д-р Акрам Наюф от асоциацията "Свободна Сирия" обвиниха кмета, че е погазил закона. Най- краен беше правозащитникът адвокат Николай Хаджигенов, който нарече в ефир действията на кмета "откровен фашизъм".
Нека обаче да погледнем към скандала в Елин Пелин извън емоциите. С отказа си да регистрира и издаде лични документи на сирийкото семейство, кметът Симеонов не е извършил нарушение, защото няма такъв закон, който да го задължава да стори това. По въпроса за интеграцията на чужденците има едно пожелателно, прието в угода на Брюксел, но почти неизпълнимо постановление №208 на МС от 12 август 2016 г. съдържащо наредба за условията и реда за сключване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. В глава втора, чл. 2. (1) се указва, че кметът на община подава заявление до Държавната агенция за бежанците за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да сключи споразумение за интеграция, след което със съдействието на Агенцията общината изготвя индивидуален интеграционен план. Ако той не е подал такова заявление, и при липса на договорен индувидуален интеграционен план, никой не може да го задължи да регистрира, издаде лични документи и настани чужденци, на които е предоставен хуманитарен статут. Общините обаче нямат охота да предоставят такива заявления не само поради протестите на местните жители, но и защото съгласно наредбата на заселените чужденци следва да се осигури жилищно настаняване, предоставяне на материална или финансова помощ,здравно осигуряване, професионално ориентиране и включване в обучение на възрастни, настаняване на деца в детска градина и и ред други. Съвършенно очевидно е, че българските общини трудно могат да приемат подобни изисквания.
Трезво погледнато, Фахим Джабер и съпругата му Фатима са кротки възрастни хора и едва ли представляват заплаха за националната сигурност. Но защо се пресекли незаконно границата, при това без документи, и не са пожелали да се запътят я за Германия, я за Швеция, а искат да останат точно в България и да се заселят точно в Елин Пелин ? Истината се оказва прозаична: в Елин Пелин живее от години техният син Мохамед, който работи в София и те искат да се присъединят към него, а може би след това към тях да се присъединят и други членове на фамилията. Човешки стремеж, но очевидно това трудно е можело да стане по официален път, затова и са платили на трафиканти да ги прекарат незаконно през българската граница и да поискат хуманитарен статут. В крайна сметка кметът Тороцкай е аплодиран от унгарската общественост, макар че неговите мерки наистина са крайни. Неговият колега Ивайло Симеонов пък е подложен на яростна атака в България, несправедливо е обвинен е, че нарушава законите, че извършва престъпление, и че действията му са проява на фашизъм. Но дали ни харесва или не, той се подчинява на волята на жителите на Елин Пелин и селата в околността, а това е една от основните норми на демокрацията. И ако той не нарушава законите на държавата, той може да бъде хвален или критикуван, но не и най-безотговорно да бъде обявяван за престъпник и фашист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай