Фалуджа показа как ще победим джихадистите

Фалуджа показа как ще победим джихадистите | StandartNews.com

Кахтан Джанаби, посланик на Ирак

Посолството на Ирак организира вчера семинар по повод прогонването от град Фалуджа на Ислямска държава. В дискусията участваха председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, посланици и представители на български институции, парламента и МВнР. Предлагаме словото на посланик Кахтан Джанаби.

В момента силите на Ирак контролират всички квартали на Фалуджа, който е напълно освободен от терористите. По време на битката нашите бойци осигуриха безопасни коридори за извеждане от града на десетки хиляди цивилни. Там имаше много задържани от Ислямска държава граждани, на които не се позволяваше да го напускат. Те бяха използвани като човешки щитове и затова нашите сили за сигурност избягваха атакуването на тези райони.

ИД е терористична организация и участниците в нея идват от десетки страни на света. Унищожаването й е отговорност на цялата международна общност. На първо време очакваме още по-голяма световна политическа и медийна подкрепа, за да отслабим още повече тази терористична организация и да я унищожим напълно. В противен случай туморът на тероризма ще продължи да се разпространява и разраства. Както знаете, Ислямска държава вече атакува Ню Йорк, Париж, Лондон, Брюксел и други градове.

Войната, която Ирак води срещу тероризма, изобщо не е нова. Терористичните организации съществуват в страната от 2003 г. От тогава Ирак се бори срещу "Ал Кайда". Откакто терористите на ИД започнаха атаките на нашите провинции и градове, въоръжените сили на Ирак, полицията и народните отряди, синовете на нашите племена и силите на Пешмерга са и все още са обединени, за да защитят суверенитета на страната и народа. Тази битка е символ на единството и сплотеността между правителството, силите за сигурност, иракските граждани и племената. С други думи, това е символ на иракското национално единство. В резултат на обединението ИД вече не среща очаквания прием и непрекъснато е изправена пред народна съпротива и племенни бунтове в много райони във вътрешността на Ирак.

Победата във Фалуджа ще проправи пътя към освобождението и на околните райони. За последните две години силите за сигурност ликвидираха терористичната организация в редица райони на страната. В началото ИД владееше около 40 процента от територията на Ирак, а сега контролира по-малко от 10%.

Ирак не иска други страни да изпращат синовете си за участие в тази война. Но светът е длъжен да предостави на Ирак военна и военновъздушна подкрепа, както и хуманитарна помощ.

Ирак страда от трудните икономически условия, както и от резкия спад на цените на петрола на световния пазар. Ние много разчитаме на приходите от петрола. Обединените сили на Ирак, независимо от тяхната политическа, религиозна и етническа принадлежност, действат заедно за победата срещу ИД и освобождаване на Ирак от тероризма. Мир на душите на загиналите за свободата на Фалуджа, част от които са и наши колеги от МВнР на Ирак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай