11:00 ч.

27.04.17

6 мин.

0

11

0

Евреите в България се чувстват добре тук

от Любомир МИХАЙЛОВ |

Евреите в България  се чувстват добре тук

Иран е голяма заплаха за Израел, но ние сме силна страна, казва посланик Ирит Лилиан


 


Посланикът на Израел в България г-жа Ирит Лилиан е дипломат от кариерата с богат 30-годишен професионален опит. Нейно превъзходителство зае поста в София през август 2015 г. Преди това е работила в отделите "Южна Европа" и "Изкуство и литература" на израелското външно министерство. Заемала е дипломатически постове във Франция и Сингапур. Има бакалавърска степен по археология и магистърска по египтология. През 1980-1983 г. служи в израелската армия като продуцент и редактор на новини, в Радиото на Израелските отбранителни сили. Владее иврит, английски и френски език. Омъжена е за Алон Коен и има две деца.


- Ваше превъзходителство, от създаването си досега Израел е остров в море от враждебност около него в Близкия изток. Кои са сега главните заплахи за Израел, особено като имаме предвид Сирия?
- След две седмици Израел ще отбележи 69 години от независимостта си. Вярно е, че и сега не можем да се радваме на мир около нас. Сирия е повод за сериозна загриженост в Израел, както и сред цялата международна общност. Не бих казала обаче, че това е директна опасност за Израел. Когато говорим за опасностите в по-дългосрочен план, Иран е голямата заплаха за Израел. Тя обаче не заплашва нашето съществуване, защото Израел е силна страна. Все пак ние сме много загрижени заради ситуацията в Сирия, защото до нашата северна граница има държава, която се управлява от диктатор, изтребващ своя народ. Страната се разпада и разделя между различни терористични организации. Израел заедно с международната общност се стреми към решение на сирийската криза, което да върне стабилността в Сирия. Загрижени сме и от употребата на химическо оръжие в тази страна. През 2013 г. режимът в Дамаск се съгласи пред САЩ и Русия да спре производството и складирането. Но от тогава досега имаше над стотина случаи на използване на такова оръжие, макар и в по-слаба степен. Но последната ужасна атака показва, че живеем с обстановка, в която


е много трудно да разчитаме на постигане на каквито и да било споразумения


и това наистина е голяма опасност.
- Медиите и анализаторите напоследък все по-често посочват опасността, която подкрепящата режима на Асад организация "Хизбула" представлява за Израел. "Хизбула" в миналото атакуваше Израел от Южен Ливан, където имаше бази. Няма ли опасност сега да предприема действия срещу Израел от Сирия, нападайки Голанските възвишения?
- Съгласна съм с тези анализи. Но главната опасност сега е Сирия, която е дестабилизирана и защото организации като "Хизбула" и другите терористични структури стават все по-силни. Когато говорим за "Хизбула" това е наистина опасност. Тя се подкрепя силно от Иран и е нещо като дългата ръка на Иран. Установяването й в Сирия предизвиква тревога в Израел. "Хизбула" получава много модерни оръжия и военни технологии и според експерти разполага със 100 000 ракети. Това е повече, отколкото притежава която и да е друга държава в света. В Сирия "Хизбула" работи заедно с Техеран, не само с Башар Асад. "Хизбула" използва много тактики на терористичните организации, включително на иранските гвардейци и "Ал Несра", която е свързана с "Ал Кайда". Те не тръгват на директна война срещу Израел, а използват терористични тактики за атаки срещу Израел в неговите граници и в чужбина. Нека си спомним за атентата им в Сарафово преди няколко години.
- Големите играчи в Сирия - Русия и САЩ - не трябва ли да направят нещо, за да спрат превръщането на дестабилизираната Сирия в плацдарм за атаки срещу Израел?
- Не бих казала, че това е първият приоритет на който и да е от играчите в Сирия. Грижата и отговорността за сигурността на Израел е работа на израелското правителство. Въпреки това ние очакваме, че различните международни играчи в Сирия и други желаещи стабилността там да се възстанови, да създадат условия и механизъм, който да предотврати насочването срещу Израел на военните технологии и оръжия, с които в Сирия разполагат "Хизбула" и другите терористични организации.
- Палестинският проблем също крие опасности за Израел. Предишната американска администрация на Обама не си даваше много зор за решаването на този проблем. Какво може сега да се очаква от новия президент на САЩ Доналд Тръмп?
- Не искам да говоря за предишната и сегашната администрация на САЩ и подходите им за решаване на палестинския проблем. Израел смята, че


пътят към решаването на палестинско-израелския конфликт е чрез директни разговори


без предварителни условия. Всеки опит да се интернационализира конфликта е обречен на провал. Но Израел се нуждае от приятели в международната общност. Не като актьори, а по-скоро за съдействие за решаването на конфликта. Ние сме преговаряли по този начин в миналото и това е възможно и сега.
- Все пак какво очаквате от Доналд Тръмп по палестинско-израелския конфликт?
- Очакваме стимули и идеи как двете страни да седнат заедно и да разговарят. Вече е налице първата инициатива. Специалният представител на САЩ за Близкия изток Джейсън Грийнблат вече направи първата си обиколка и се срещна с двете страни. Тръмп също обсъди проблематиката с израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на визитата му във Вашингтон. Така че вече има опити, но в края на краищата всичко трябва да цели двете страни да седнат на масата за преговори и да преговарят директно.
- Споменахте за ролята на международната общност за стабилизирането на Сирия. В ООН обаче не винаги разбират Израел и съображенията за неговата сигурност.
- Да. Това беше споменато на място и от американския представител в ООН, който подчерта, че всички решения за Израел са пристрастни и предубедени. Това е така поради автоматичното мнозинство на арабските и мюсюлмански държави, което дава възможност да се приемат резолюции срещу Израел. Тези резолюции са много разочароващи. Аз като посланик на Израел в България понякога се чудя как ЕС не се противопоставя на тези резолюции, които са глупост. В тях се говори за окупация на Голан от Израел или защо е кризисната ситуацията в Сирия. Хората на Голанските възвишения живеят в мир, занимават се със земеделие. Да се сравнява ситуацията в Голан с тази в Сирия и да се гласува срещу Израел като окупатор на Голан е абсурд. Независимо от това Израел е много активен член на ООН. По наше предложение бяха приети много резолюции за развитие на развиващите се държави, за новите технологии и др. Неотдавна предложихме и бе приета резолюция срещу сексуалното насилие на работното място и други. И въпреки всичко това към нас продължават да се отнася нечестно и несправедливо.
- Но в България отношението към Израел е различно.
-България е много приятелска страна.


Ние развиваме всяка област от двустранните отношения


Еврейската общност тук се чувства добре. И двете страни пострадахме от ужасната терористична атака в Сарафово през 2012 г. Мисля, че чрез нашите топли приятелски чувства можем още повече да развиваме сътрудничеството в много области.
- За силните приятелски чувства между България и Израел говори и инициативна група израелски граждани, които предложиха Българската православна църква да получи Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 евреи от нацистките лагери по време на Втората световна война.
- Това наистина е чудесна демонстрация на топлите чувства между двата народа. Много е важно, че тази инициатива бе на израелци от второто поколение на емигриралите в Израел български евреи. Те веднага събраха подкрепа от стотина израелци и успяха навреме да внесат предложението в Нобеловия комитет в Стокхолм. Веднага след това инициативата бе подкрепена от още няколко хиляди души. Не само от Израел, но и от цял свят, защото направиха така, че инициативата и стореното от българския народ и църквата да получи голяма гласност в социалните мрежи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Стефан · 13:20 · 04.05.2017
Евреите,кралете и проститутките навсякъде по света се чувстват като у дома си.Четете Хенри Форд:"Интернационалните евреи"/1920 г./;Дъглас Рид - "Спорът за Цион";Александър Солженицин - "Двеста години заедно".Тогава ще разберете евреите кои са,какви видове са и какви са техните доктрини.Може би тогава/до някъде/ще разберете политиката и действията на сегашната държава Израел. Останалото е елементарно,на ниско ниво,махленско плямпане - чул-недочул,не разбрал.
Потребител · 14:20 · 30.04.2017
И...кой ти го наби в главата , евреите да се радват, че Хитлер не е бил българин? Сидеров от ,,АТАКА" или Блиц на неграмотните ? Нещо си заблуден....,дори повече от комунист.
Потребител · 12:08 · 30.04.2017
Евреите по света благодарят на своя Бог, че Хитлер не е бил бугарин. Щеше да ги изтрие от лицето на земята и днес нямаше да има държава Израел, да не говорим за посланици.Да си спомним с какво усърдие бугарската фашистка скатина прати в камерите евреите от Македония и Егейска Тракия и как ошушка своите, докато завалиите чукаха камъни из робските кариери на " империята".
Потребител · 20:07 · 30.04.2017
@Потребител да точно за това благодарят по цял дeн И нощ, малeee просто просто та влдъбнато
Потребител · 14:02 · 29.04.2017
Я ни обясни какви са правата на евреите по света, че ....нещо не се разбира.
Потребител · 09:34 · 29.04.2017
4ifutite imat privilegii po zelia svat balgarite ne
Потребител · 14:12 · 28.04.2017
И..какво ....,като са безбожници? Какво ти пречат евреите? Територилни претенции към България нямат. Харчат си парите. Ти атакист ли си или комунист, фашист.....?
Потребител · 22:23 · 27.04.2017
Хора с много пари си живеят наистина много добре в България за разлика от повечето българи с 230 евро заплата.
Потребител · 16:50 · 27.04.2017
И НИЩО ЗА ТОВА, ЧЕ 70 % ОТ ЕВРЕИТЕ СА БЕЗБОЖНИЦИ. ТАМ Е НЯКАКЪВ ПРЕМЕСЕН В НОЩВИТЕ ЮДЕИЗЪМ -БОГ НЕ СЕ ИЗПОВЯДВА ОТ НАРОДА...
Потребител · 16:03 · 28.04.2017
@Потребител Ot d'rveni filosofi , kato tebe, stignahme do tova galko pologenie. Sega slushai : Horata sa mnogo nahod4ivi, gledat si rabotata , i dohodite im sa proporzionalno visoki. Tesi , koito idvat u nas, tryabva da gi pooshtryavame, 4e tova e edno ot malkoto neshta , koito vse oshte nosi pari v tasi propadnala d'rgava. Satova si trai. Nikoi ne te pita , koi nomer gashti nosish, nali ?
Потребител · 11:10 · 29.04.2017
@Потребител Еремия 4:22

Защото Моят народ е безумен, не Ме познава; глупави синове са и нямат разум. Мъдри са да вършат зло, но да вършат добро не умеят.

БИБЛИЯ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент