ЕС трябва да вземе на ръчен режим властта в Киев

ЕС трябва да вземе на ръчен режим властта в Киев | StandartNews.com

Щефан Майстер е един от водещите експерти по темата за Русия в Германия. Сътрудник е на Германското дружество за външна политика (DGAP) и редовен участник в конференциите на Валдайския дискусионен клуб.

- Как оценявате обстановката в Украйна във връзка с днешната среща на Евросъюза по "Източното партньорство"?
- Досега най-големият успех за Украйна бе подписването на договора за асоциация с ЕС през 2014 г. и на споразумението за безвизов режим през тази година. Но днес въпросът е как да се преодолее стагнацията обхванала страната. На срещата ЕС ще се опита да вдъхне на Украйна повече европейска перспектива под една или друга форма.
Един от сериозните проблеми на Украйна е нейното прекалено фиксиране около нещата в Донбас, не се обръща сериозно внимание на реформите, които Брюксел очаква да бъдат извършени. Германия и други страни от ЕС се занимават активно с придвижване на Минските съглашения, но изглежда и по този въпрос сме в задънена улица и би било много по-разумно Европа да поеме повече отговорност и инициатива и да подтикне украинското ръководство да извърши мащабни реформи в държавното управление. Необходим е едновременно с това да се подкрепят и вътрешните сили, които биха задвижили реформите, в момента те правят отчаяни опити да ги задържат да не издъхнат съвсем. В ЕС вече се шири умора и досада от царящата в Украйна инертност. Много се приказва, но в действителност не се прави нищо.

- Каква е причината за това?
- Олигарсите се окопаха в своите региони, договориха се с Порошенко и властта в Киев, разпределиха помежду си сферите на влияние и блокират всякакви реформи. Вече трябваше да започне ежедневна, дългосрочна работа по претворяване на договора за асоциация и свободна търговия. И този процес ще продължи с години, ще отнеме много сили и ще предизвика много болезнени трудности сред населението.

- За кои реформи точно става дума?
- Предстои да бъдат реформирани и обновени правосъдието, прокуратурата, държавното управление. Засега нищо не е направено в тези области. Няма го и необходимия натиск отвън.

- Как възнамерява ЕС да подкрепи този процес, вероятно става дума и за допълнителни средства?
- Въпросът не е в парите. И сега на Украйна ѝ се дават немалко средства. В рамките на "Източното партньорство" има редица фондове за подпомагане на съответните мероприятия, също и по линия на ЕБРД, МВФ и Световната банка. Не е нужно да се наливат нови пари в Украйна, по-важното е ЕС да покаже повече присъствие и настойчивост. Необходимо е да се изпратят представители на ЕС в съответните украински министерства. Най-добре би било да се разпределят задачите между страните-членки на ЕС, а не да идват централизирано от Еврокомисията. Отделни страни да поемат отделни сектори, да пренесат ноу-хау, да плащат заплати и на определени местни хора за да се избегне тяхната зависимост от корупцията.

- ЕС досега не беше ли достатъчно активен?
- Трябва да бъдем реалисти, става дума за дълбоки промени в една голяма европейска страна. Украйна има нужда от нещо като "плана Маршал" в следвоенна Европа, и то в течение на много години. ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност, да се ангажира по-силно, да слезе на по-ниски нива за да присъства там на място, да упражни масивен политически натиск върху ръководството в Киев. Да използва всички налични финансови инструменти, но фокусирано върху конкретни ключови точки, а не да се изливат пари на куп.

- Считате, че определен надзор осъществяван на двустранна основа ще има по-голям ефект, отколкото чрез Брюксел?
- Работата на ЕК е да наблюдава как се осъществява спогодбата за асоциация, да пише отчети и препоръки. Но страни като Германия, Швеция, Полша или Прибалтика биха били на двустранна основа значително по-активни. Биха били по-настойчиви и не биха правили компромисите на които е готов Брюксел.

- В какво виждате дейността на "настойниците"?
- Освен старите членки могат да бъдат привлечени и страни от Източна Европа, които имат по-голям и пресен опит. Румъния е добър пример с нейния специален орган за борба с корупцията, с опита си в стопанските и институционалните трансформации. Полша също е интересна със своя опит, но пък в момента има нерешени конфликти с Украйна.
Обърнах внимание на двустранното сътрудничество не случайно. В ЕС също протичат процеси и то не винаги положителни. В момента той централно е доста недееспособен и по-успешно работят "коалиции на желаещите".

- Как оценявате ролята на Саакашвили в последните политически събития?
- Той е от хората, които използват всяка възможност за да застанат в светлината на прожекторите и на сцената на събитията. Има моменти, в които върши и положителни неща, като това открито да се обявява срещу корупцията. Но начинът по който прави политика в момента, аргументите му, формата под която води дискусия- те нямат нищо общо с демократическата култура. Освен това настоящата ситуация е пример за нерешителната реакция на Порошенко и то още с появяването на Саакашвили в Украйна. Остави го да заеме определено пространство и по този начин откри своите слаби места и ограничени възможности. Саакашвили по-скоро създава, отколкото решава проблеми в Украйна. Нещата, които прави вече не са за неговия ръст и са контрапродуктивни. А и не мисля, че той е личност, която може да бъде знаме на борбата с корупцията.

- Тимошенко заиграва с него, може би използва слабата позиция на Порошенко?
- Разбира се, че тя ще използва всяка и най-малка възможност да се добере до властта. Напоследък нейният рейтинг не е лош. Да не говорим, че хората са разочаровани от управлението на Порошенко. Както виждате, ситуацията в Украйна е доста заплетена.

- Каква е Вашата прогноза за развитието на Украйна през следващите месеци? Кога очаквате да се успокоят нещата, да започне стабилизация?
- Виждам точно обратното- не само, че не се очертава стабилизация, а очаквам изостряне на ситуацията. През последните седмици бяха извършени нови покушения и показни убийства, това говори, че държавата и правоохранителните органи не са в състояние да обезпечат сигурност и спокойствие на своите граждани. Наказателното преследване въобще не функционира- нито едно от тези престъпления не е разкрито. Несигурността расте, това е главната тема сред хората в Киев и го видях с очите си когато бях там преди няколко дни. Не виждам начин правителството скоро да овладее положението.
Реформите буксуват, имаме парламентарна опозиция, която се солидаризира с улицата и участва в демонстрациите. Тя не се бори в парламента, а се опитва по недемократичен начин да упражнява натиск върху правителството. През следващите месеци виждам по-нататъшно изостряне и поляризиране.

- Какво би могъл да направи ЕС?
- Би било разумно да окаже натиск върху политическите сили да не продължават по този начин. Очевидно се изчакват изборите до година. Безспорно те са важни, но до тогава? В момента тенденцията е отрицателна и опасна. Надявам се това напрежение да не доведе до неконтролируемо избухване и ексцесии. Не изключвам и Русия да играе някаква роля в дестабилизацията, но отговорността е преди всичко в ръцете на украинското ръководство, то трябва да си свърши недовършената работа. Не вярвам успехите да дойдат утре, трябва да се настроим за дългосрочна работа и то за няколко поколения. В противен случай ни чака нов "Майдан" и размирици. Това е, което виждам.

- Върху кого би могло да се упражни натиск?
- Преди всичко върху правителството, върху Порошенко, върху неговата партия, върху икономическия елит, върху олигарсите с които Порошенко се е аранжирал. Той очевидно защитава и покровителства определени хора от тях да не бъдат преследвани и наказвани от силовите и правни органи. Тук трябва нещо да се промени.
Става дума преди всичко за наличието на политическа воля от страна на правителството и президента, които в момента липсват.

- А как оценявате положението в Донбас?
- Опасно. Освен въоръжените сблъсъци съществуват и редица други конфликти на територията, администрирана от Киев. Представете си само колко безконтролно оръжие има в обръщение из цялата страна. Това също прави ситуацията крайно опасна.

- Какво бихте казали за предложението на Русия за разполагане на миротворчески войски на ООН в Донбас?
- Скептичен съм за разлика от американския специален представител за Украйна Курт Уолкер, който е в еуфория. Германският външен министър също се изказа одобрително, но не виждам от руска страна промяна в стратегията, а само тактически ход. Тяхното предложение е сините каски да изпълняват ролята на бодигардове по отношение на наблюдателите от ОССЕ по линията на съприкосновението, без право да контролират останалата част от територията на Донбас и границата с Русия. Не виждам нито от руска, нито от украинска, нито от страна на сепаратистите политическа воля за действително прекратяване на военните сблъсъци и дълготрайно регулиране на конфликта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай