Елате в Судан, това е най-безопасната страна в АФрика

Елате в Судан, това е най-безопасната страна в АФрика | StandartNews.com

С Европа имаме обща задача – борбата с международния тероризъм, нелегалната миграция и трафика на хора, казва проф. Ибрахим А. Гандур, външен министър на Судан

- Г-н министър, каква е целта на визитата ви? Известно е, че повече от петдесет години е нямало посещение на външен министър на Судан в България.
- Двете страни имат исторически взаимоотношения, датиращи още от 60-те години на миналия век, които после бяха малко замразени. Но светът се променя, както и България и Судан. Тук съм по покана на
моята колежка г-жа Екатерина Захариева, която е и вицепремиер. Поласкан съм, защото моята визита отваря едно нова страница в българо-суданските отношения. Новата история започва да се пише от днес! Предстоят ми три работни дни, наситени със срещи. Ще разговарям освен с вицепремиера г-жа Захариева и с председателя на парламента г-н Димитър Главчев. България за нас е важна страна. Както е стратегически, политически и икономически важна и за Европа. Судан пък има своята стратегически тежест в Африка. Страната ни е богата на различни ресурси, полезни изкопаеми, трета е по износ на злато. В тази посока ние търсим общи допирни точки, за да си стиснем ръцете в спогодби и
изгодни договори. Судан може да се похвали с перфектни отношения със страните членки на ЕС. Заедно с тях имаме една обща и изключително сериозна задача – борбата с международния тероризъм, нелегалната миграция, трафика на хора.
- Как смятате да се борите? Какъв модел ще предложите?
- Нашите две страни си приличат по географското разположение. България е на кръстопът на Балканите, а Судан в Африка. Това ги прави много значими. В момента в Северна и Западна Африка има много размирици и активни терористични групировки. Като започнем от Боко Харам и Ислямска държава и стигнем до "Ал Кайда", "Аш-Шабаб" и други.
Въпреки това Судан е защитена и много спокойна държава благодарение на изключително добрата работа на службите и органите на реда.
Ние имаме тясно сътрудничество със спецслужбите на Великобритания, Германия, Франция и САЩ.
Естествено, работим добре и със службите за сигурност на африканските и арабските страни. При нас на посещение беше шефът на службите за сигурност на България, съвсем скоро се очертава обратна визита на суданския му колега. Тероризмът е международен феномен! Това е световна болест, срещу която нито една страна не е застрахована. А щом това е обща заплаха, значи трябва да се борим заедно. Всяка страна сама по себе си не може да постигне кой знае какви резултати. Затова трябва да си сътрудничим за ликвидирането на това зло. Това е нашата идея. Затова съм тук, за да обсъдим с моите български колеги борбата с международния тероризъм и методите на взаимно сътрудничество.
- Това е първото ви посещение у нас. Какви са впечатленията ви?
- Първото ми впечатление бяха невероятно любезните хора, топлото гостоприемство и добронамереност. И това не ме учудва, защото в Судан имам страшно много приятели, заемащи видни постове, които са се дипломирали в България. Повече от 3000 судански младежи навремето са завършили висшето си образование в България и това е много добра основа за задълбочаване на двустранните ни отношения. Български възпитаници са много наши лекари, особено мои колеги – стоматолози и дентални хирурзи. Суданците също са много топли и гостоприемни хора, и по това нашите два народа си приличат.
Направи ми впечатление подредената и чиста столица, многото зеленина наоколо. Природата тук наистина е великолепн. Хареса ми, че нямате трафик и задръствания като в повечето европейски страни. Имате много добре организирана инфраструктура.
- Споменахте че сте професор стоматолог. Как се пренасочихте към политиката?
- Да, аз съм професор по дентална хирургия. Знаете ли, това че съм стоматолог ми помогна в политиката. До един момент се борих с нещо болезнено и неприятно – развалените зъби, а сега се боря със заболяването на човечеството – тероризма. Политиката не е нещо, което планираш предварително. В един момент тя просто ти каца на рамото. Винаги съм бил активен общественик още от прогимназията, а после и в университета. 35 години бях председател на Търговския съюз и мисля, че този ми пост ме пренесе в политиката.
- А къде се чувствате по – спокоен, като министър на външните работи или като стоматолог-хирург?
- Най-спокоен се чувствам в преподаването. Аз съм университетски професор и от време на време все още давам мастер класове и приемам аспиранти. Преподаването ми доставя наистина удоволствие и ми дава спокойствие, когато знам, че предавам знанията си и уменията си на другите.
- В какво ще се изрази новата страница в отношенията между България и Судан ?
- Първоначално с редици взаимни посещения на високо ниво на политици и бизнесмени от двете страни. Икономиката предшества политиката. . Налице е неоползотворен потенциал за развитие на по-тесни контакти в търговско-икономическата сфера. Сигурността и безопасността са изключително важни за инвеститорите. Судан оценява значението на България в Европа. По време на председателството на Съвета на Европейския съюз България ще играе важна роля за формирането на общите решения на страните от Съюза. Ще положим усилия за задълбочаването на парламентарното сътрудничество. Така че много са сферите пред нас, в които можем да си сътрудничим. И двете страни имат голям потенциал. Има редица български компании, които успешно работят в Судан. Също така има и судански бизнесмени и инвеститори у вас. Наша задача е, да увеличим двустранните инвестиции от страна на бизнеса и да доведем икономическите отношения между страните ни до най-високо равнище.
- Как ще убедите българските инвеститори и туристи, че Судан е наистина спокойна страна за бизнес и почивка?
- Уверявам ви, че Судан е най-спокойната страна в Африка, а Хартум е най-спокойната столица на континента. Каня всички да дойдат и да видят с очите си и да се убедят сами. Ако погледнем статистиката на терористичните атаки и криминалната престъпност, ще видите колко далеч от тази напаст е Судан. В този контекст , все пак няма такава страна в света, която да е напълно прочистена от престъпления. Но ние можем да се похвалим с изключително силна полиция с добре обучени служители, които са способни бързо да разкрият и предотвратя престъпленията. Имаме закони и те се спазват! Това минимизира престъпността. Судан е място където всеки европеец е добре дошъл. При нас можете да се разхождате посред нощите без никаква заплаха. Дипломатите могат да го потвърдят. Нямаме никакви религиозни проблеми – християни, арменци, гърци, православни и католици си живеят и общуват съвсем нормално с мюсюлманското суданско население. Искам да припомня, че най-древната цивилизация е в Судан – това е цивилизацията на Нубия. Нубийските пирамиди са много повече по брой и много по-древни от тези в Египет, а и ги предшестват. И още нещо много важно – най-древната християнска цивилизация в Африка е именно в Северен Судан- на коптите. Тези, които нямат възможност да посетят националния музей в Хартум, може да отидат в „Бритиш Музеум" в Лондон, или музея в Париж, или тези в Германия и Варшава, за да се убедят в думите ми. Професор Шарл Боне от Швейцария е написал няколко книги, в които доказва, че Судан е представител на най-древната цивилизация на Земята.
- Какво ще пожелаете на читателите на "Стандарт" ?
- Заповядайте в Судан. Елате да се докоснете до дивата природа, да се гмуркате в най-чистите заливи на Червено Море, да посетите нашите курорти. Хората при нас са гостоприемни и много добродушни. Елате и ще се убедите. Очакваме Ви, заповядайте !

Оля Ал-Ахмед

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай