Двете Кореи и САЩ могат да стигнат до мирен договор

Ако на нашия полуостров има мир, ще бъде възможен и мир по света, казва посланикът на Република Корея Шин Бу-нам

Двете Кореи и САЩ могат да стигнат до мирен договор | StandartNews.com

- Ваше превъзходителство, преди месец, на фона на започналото разведряване мужду Севера и Юга по време на Олимпийските игре в Пьонгчанг Лидерът на КНДР покани президентът на Република Корея Мун да се срещнат и това ще се случи след броени дни. Всичко това стана на фона на голямо напрежение между САЩ и Северна Корея заради ядрената програма на въшия северен съсед. Какво очаквате от предстоящите разговори на високо равнище, какви са целите на Република Корея в този важен за полуострова и за целия свят диалог?

- Във фокуса на междукорейската среща на върха ще бъде полагането на основите за денуклеаризация и уреждане на мира на Корейския полуостров, както и за напредъка в междукорейските отношения, а не постигането на съгласие по множество теми. Предвид факта, че междукорейските отношения бяха прекъснати за дълго време, което доведе до влошаването им, за двамата лидери ще бъде от голямо значение изграждането на взаимно доверие чрез прям и открит диалог. В допълнение, срещата на върха между САЩ и Северна Корея ни дава безценна възможност да постигнем денуклеаризация, уреждане на мира на Корейския полуостров и отваряне на път към общо благоденствие в региона. След провеждането на междукорейската среща на върха и тази между САЩ и Северна Корея една след друга в рамките на два месеца, ще бъде възможно да се очакват последващи промени. Нашият успех ще доведе до драматичен обрат в световната история. Пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и уреждането на мира ще зависят от това дали ще съумеем да се възползваме от тази възможност. Ние успяхме да я създадем не по случайност – тя стана факт, само защото това е правилният път, по който трябва да поемем. Целият свят очаква мир, а не война; дипломатическо решение, а не военни действия.

- Международното напрежение в последно време нараства до невиждани от Студената война измерения в различни области. Започналото на Корейския полуостров разведряване ще се отрази ли положително на атмосферата на противопоставяне, която сега преобладава в света?
- Ако на Корейския полуостров има мир, ще има мир в Североизточна Азия; ако има мир в Североизточна Азия, ще бъде възможен мир в целия свят. Ако на Корейския полуостров, единственото разделено място в света, бъде установен траен мир, това би бил добър пример и ще окаже положителен ефект върху други страни с военни конфликти.

- Коя според Вас е причината Ким Чен-ун да предложи срещата?
- Поставяйки начало с Берлинската инициатива през юли 2017 г., правителството на Южна Корея предложи на Севера последователни политики и търсеше положителни отговори. Вероятно Северна Корея е схванала до известна степен същността на тези политики и затова е отговорила на предложението за междукорейски разговори. Считаме, че има няколко причини, накарали лидера на Северна Корея Ким Чен-ун да приеме предложението за среща на върха между двете Кореи, а именно последователното изпращане на послания за продължаване на междукорейския диалог, както и ефектът на засилените международни санкции и натиск върху Северна Корея. В тази връзка, намеренията на Северна Корея все още не са ни ясни, но ние ще използваме активно тази възможност, за да възстановим междукорейските отношения и установим мир на Корейския полуостров като обмисляме развитието на различни възможности.

- Има ли някакви затруднения и пречки в подготовката за срещата на върха в Пхенян? Например може ли Ким Чен-ун в последния момент да я отложи, ако Република Корея и САЩ проведат заплануваните военни учения на територията на Вашата страни, смятани от Северна Корея за провокация и заплаха за нейната сигурност?
- Най-голямата пречка за срещата на върха между двете Кореи е липсата на доверие. Изпълнението на споразуменията, постигнати чрез преговори, трябва да бъде предвидимо, но между двете Кореи липсва доверие. Правителството на Република Корея възнамерява да направи всичко възможно, за да се подготви за междукорейската среща на високо равнище така, че това да се превърне в първа стъпка за възстановяване на доверието между двете страни.
По време на посещението на специалния ни пратеник в Северна Корея на 5 и 6 март не е поставяно изискване за спиране на съвместните военни учения между Корея и САЩ. В същото време от страна на Северна Корея бе проявено разбиране, че този въпрос трябва да бъде обсъден в процеса на разговорите за мира на Корейския полуостров и развитието на междукорейските отношения. Затова ние не считаме, че този въпрос може да бъде причина за отлагане на срещата на върха в последния момент.

- Американски медии съобщават, че и президентът Тръмп вече се готви да се срещне с Ким Чен-ун през май. Съгласуват ли се позициите на Република Корея и САЩ за предстоящите важни разговори със Северна Корея? Има ли някои различия и нюанси в подходите?
- Съюзът между Република Корея и САЩ е в основата на дипломатическата политика и политиката за сигурност на Южна Корея и е опора за мира и стабилността на Корейския полуостров. На базата на изградената между Южна Корея и Съединените щати съвместна непоколебима военна защита, двете страни ще си сътрудничат тясно в процеса на обсъждане на отказа от ядрени оръжия и уреждането на мира на Корейския полуостров, включително чрез междукорейски преговори и диалог между Северна Корея и Съединените щати.

- Какви гаранции според Вас може да поиска Ким Чен-ун, ако се съгласи да спре програмата си за създаване на ядрени оръжия, така че разведряването да продължи?
- Когато пратениците на Република Корея посетиха Северна Корея в началото на март, Пхенян изрази ангажимента си към денуклеаризация на Корейския полуостров, заявявайки, че няма причина да притежава ядрени оръжия, ако военните заплахи срещу тях бъдат отстранени и безопасността на режима гарантирана. Разбираме какво имат предвид.

- Започналото разведряване какви перспективи разкрива в икономическата, хуманитарната и културната област на отношенията между Юга и Севера?
- Ще цитирам изказване на нашия президент Мун Дже-ин от 6 юли 2017 г., направено в Берлин:
"Моето правителство ще следва непрекъснато неполитически проекти за обмен и сътрудничество, като ги разглежда отделно от политическата и военната ситуация. Проектите за обмен и сътрудничество между Южна и Северна Корея са процес на изцеление на раните и постигане на помирение между всички страни на Корейския полуостров, както и усилия за изграждане на мир отвътре.
На базата на този принцип, насърчаваме междукорейския обмен и имаме няколко примера като участието на спортистите, гостуването на група за сценични изкуства и демострационен екип по таекуондо от Северна Корея на Зимните олимпийски игри PyeongChang 2018.

- На фона на започналото разведряване на Корейския полуостров Агенция Йонхап спомена, че според някои източници то може да доведе до сключване на мирен договор между САЩ, Южна и Северна Корея по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази есен. Възможно ли е процесът да се развие толкова бързо?
- Въпросът за подписването на мирно споразумение между Южна и Северна Корея и САЩ не е разглеждан. Но все пак, ако двете Кореи и САЩ си сътрудничат тясно и при една безупречна подготовка, няма причина да не постигнем това.

- Сега на дневен ред е нормализирането на отношенията и атмосферата на Корейския полуостров. Идеята за обединение в бъдеще на двете корейски държави не се обсъжда в момента. Но в бъдеще възможно ли е това да се случи?
- Тъй като историята на Корейския полуостров на разделение и обединение се повтаря, вярваме, че един ден обединението между двете Кореи ще се случи. Изрично заявихме волята си да изградим "Корейски полуостров на съвместното благоденствие", където Юга и Севера взаимно се уважават и си сътрудничат, като нашата позиция определяме като позиция на "3-те нета" : не желаем колапса на Севера, не преследваме обединение чрез поглъщане, както и обединение, постигнато с изкуствени средства.
Корейски полуостров, на който е установен истински мир и благоденствие, може да бъде постигнат само когато Южна и Северна Корея прегърнат различията си и си сътрудничат в името на общия интерес. Ние се стремим да възстановим междукорейските отношения и да установим мир на полуострова чрез възобновяване на междукорейския диалог и чрез разширяване на обмена на базата на взаимното уважение. Чрез всички тези усилия искаме да осъществим мирно обединение, основано на взаимното съгласие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай