Доверието в икономиката най-високо от 5 години

Доверието в икономиката най-високо от 5 години | StandartNews.com

Доверието в българската икономика е с най-висок ръст от пет години. Това отчита индикаторът ESI (Economic Sentiment Indicator – показател за икономическото доверие), като за януари достига най-високата стойност от октомври 2008 г. насам. Всеки един от петте компонента на общия индекс (индустрия, услуги, потребители, търговия на дребно и строителство) е с най-високата стойност от 2008 г. насам, посочва екипът от „Икономически проучвания" на УниКредит Булбанк в новия коментар от серията „Индикатор на месеца", цитиран от investor.bg.

Стимулите за по-високия ръст на БВП ще дойдат от много посоки. Една от тях е експортно-ориентираната част на икономиката, която продължава да е конкурентоспособна - както на пазарите в ЕС, така и на тези в трети страни, показват оценките на мениджърите.

Поръчките към предприятията се оценяват на равнища, които са наблюдавани през 2007 г. Натоварването на мощностите в промишлеността се стабилизира на нива над 76% за второ поредно тримесечие. Досега само първото тримесечие на 2007 г. е единственият период с резултат над 76% в историята на проучването, която може да се проследи до 1992 г., констатират в УниКредит Булбанк.

Липсата на свободен производствен капацитет, в комбинация с подобряването на финансовите условия и нарастващите печалби в икономиката, се очаква да доведат до ускоряване на инвестициите в производствения сектор.

Инвестициите в строителството също ще добавят към растежа през 2018 г. Оценките са за сключени договори за 7,2 месеца напред, което е най-високото равнище от 2003 г. насам.

Потреблението ще продължи да подкрепя растежа. Анкетираните домакинства заявяват, че нагласите им към големи покупки (автомобил, ново жилище или ремонт на настоящето) са на нива над тези от пиковите стойности преди десетилетие.

Подобно отношение се наблюдава и към продажбите на дребно на стоки с дълготрайна употреба (техника, облекло, стоки за бита и др.), където данните за 2017 г. показват нарастване от 9,8% на годишна база при едва 3,6% общо за всички продажби на дребно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай