Доларът продължава да бъде силен

Пламен Готев, анализатор в „Бул Тренд Брокеридж"

Доларът продължава да бъде силен | StandartNews.com

През изминалата седмица фондовите пазари продължиха възходящата си траектория на движение, поета след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ на 8 ноември, но като цяло липсваха сериозни изненади и движенията бяха по ограничени. Основен фокус бяха действията на бъдещия президент по запълването на ключовите позиции в следващия кабинет, както и изясняването на бъдещата му политика. Сред по-интересните събития бе също така и изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, както и поскъпването на петрола с около 5% на фона на очакванията, че ОПЕК ще постигне договорка за намаляването на добивите.

На Уолстрийт Dow Jones Industrial Average (+0.1%) достигна нова рекордна стойност, а S&P 500 (+0.8%) остана в подножието на такава. Финансовите акции имаха особено силно представяне, подкрепено от очакванията за повишение на лихвите и дерегулация на сектора в рамките на следващата администрация. Очакванията на инвеститорите за стимулиращи фискални мерки се запазват, което допълнително повиши доходността по 10-годишните щатски облигации до годишен връх от 2.34% , спрямо 2.14% в края на предходната седмица. В своето изявление пред Конгреса на САЩ Джанет Йелън намекна скорошно повишение на лихвите, което според пазарите вече е почти сигурно. Аргументите за това се увеличиха и след данните за най-високото ниво на инфлацията в САЩ от две година насам през миналия месец октомври.

Европейските пазари отчитат слаб положителен резултат като широкият регионален индекс Stoxx Europe 600 нараства с половин процент. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги сигнализира, че програмата за изкупуване на облигации може да бъде удължена през следващия месец предвид недостатъчните икономически резултати и ниската инфлация, която през октомври бе едва 0.5% на годишна база, което е доста под целевото ниво от 2%. В полезрението на месните борсови играчи изниква и предстоящият референдум в Италия за промяна на конституцията. Засега везните клонят към отрицателен отговор, а премиерът на страната Матео Ренци обяви, че в този случай ще подаде оставка, което увеличава политическите рискове в рамките на Еврозоната.

На валутните пазари щатският долар продължи доминацията си след изборите, като доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна 14-годишен връх. Другата много силно представяща се валута през седмицата бе канадският долар, който поскъпна спрямо останалите основни валути благодарение на ръста на цената на петрола.

На обратния полюс бе японската йена, която бе активно разпродавана и поевтиня с 4% спрямо щатския долар до най-ниското си ниво от началото на юни насам - 110 йени за долар. Това обаче бе добра новина за японските износители и местният бенчмарк индекс Nikkei 225 скочи с 3.4% за седмицата. За това спомогна и по-силния от очакваното ръст на японската икономика от 0.5% през последното тримесечие.

Другият губещ бе австралийският долар, чийто спад се дължеше на поевтиняването на суровините, които са основен износ за Австралия. Еврото продължи негативната си серия спрямо зелените пари и вече две поредни седмици не успява да запише ръст. Китайският юан пък удари 8-годишен минимум спрямо долара през седмицата на ниво от 6.87 юана за долар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай