08:15 ч.

10.08.17

3 мин.

0

2

0

Директори репортери: Светът след 25 години - роботите работят вместо хората

от Кристалина Георгиева, Главен изпълнителен директор на Световната банка |

Директори репортери: Светът след 25 години - роботите работят вместо хората

Бъдещето ще принадлежи на човека дори и в епохата на изкуствения интелект


Какво знаем за бъдещето? Само едно. То е непредсказуемо. Всичко се развива неимоверно бързо, технологиите напредват неудържимо, автомобилите се карат сами, роботите поемат работата на хората. Населението на света расте най-бързо в региони, които имат наѝ-големи проблеми с конфликти и природни бедствия. Това ускорява миграционните процеси, но са малко местата, където има търсене на работна ръка. Измененията на климата са реалност и налагат радикални промени. Това, което може да направим, е да сме по-гъвкави и приспособими към новата реалност на бързи и чести промени.


Имаме нужда от образование, което ни учи да бъдем ориентирани към промяната, да приемаме рисковете и новите възможности. Имаме нужда от адаптивни институции, много по-отворени към променящите се потребности на икономиката и на хората, по-бързи в предугаждане и предотвратяване на шоковете, които неизбежно ще ни спохождат. Имаме нужда от системи за социална защита, подходящи за този нов свят.


Как да се готвим за по-голяма непредсказуемост е и темата на следващия глобален доклад за развитието на Световната банка. В него се питаме какво ще стане, когато човекът отстъпи мястото си на изкуствения интелект, а роботите са в състояние да поемат всички наши функции. Какво ще правят хората в този свят? Как ще направят социално-смислено своето съществуване? Отговорите на тези въпроси предполагат дискусия по теми като безусловен базов доход, данъчно облагане на роботите, както и икономическа обосновка на работата, която може да се върши само от хора и е за хора – като грижа за деца, инвалиди и възрастни.


Няма нито една държава по света, която да е в състояние сама да намери всички отговори и сама да предприеме необходимите промени. Затова и ролята на такива институции като Световната банка е огромна. Основната ни задача днес е да направим нашата институция по-чувствителна, по-адаптивна, по-приспособима. По искане на правителството на Китай например работим върху изследване на новите фактори на растежа. Заедно с тях се стремим да дефинираме новата икономика, която замества масовото производство, основано на евтина работна ръка и екологични щети. Регионална интеграция, зелен растеж, виртуално банкиране, директна връзка с потребителя, киберзащита, иновации, институции на бъдещето — теми, които интересуват Китай, но са и глобално значими.


В ДНК-то на Световната банка е закодирано да бъдем там, където е най-трудно. За съжаление войните, бедствията, бедността и гладът продължават и нашите програми в конфликтни райони като Ирак, Афганистан, Централноафриканската република, Мали, Йемен се увеличават.


Най-важни са мирът и правителствата, които служат на народите си. Важно е също да постигаме това, което помага в богатите страни — устойчиво земеделие, възобновяема енергия, динамични градове, образовани хора, подходяща социална политика. Например - ходенето на училище води до увеличаване на доходите от 6 до 12% за всяка допълнителна година, прекарана в клас. А отстраняването на неравенството между мъжете и жените според нашите оценки може да добави между 10%-37% към БВП в различните региони. Това жените да имат равни права е добре за тях, добре за мъжете, добре за децата, добре за страната, за света.


Предстои ни интересно време, живот на все по-високи обороти. Какво точно ще работи човекът на бъдещето днес само можем да гадаем. Но едно нещо едва ли ще се промени. Това е човечността — добрината, когато я има, и трагедията от нейното отсъствие. Затова е изключително важно да продължим да бъдем чувствителни към хората и природата и да даваме най-доброто от себе си, за да принадлежи бъдещето на човека — дори и в епохата на роботите.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:30 · 21.08.2017
това ли ни предлагаш да измрем да изчезнем да останете само вие вечно гладните
123 · 09:03 · 21.08.2017
Е да, ама на робота като не му заредиш батерията, няма да бачка, това не е като да не се плащат заплати на работниците.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент