Десет събития по света, които ще рикошират у нас

Десет събития по света, които ще рикошират у нас | StandartNews.com

Светозар Гледачев, финансов анализатор


България винаги е била силно зависима от външните фактори. Затова и когато се питаме какво ни очаква през 2017 г. трябва да погледнем какво се случва около нас и по света.
А външните фактори предвещават една голяма буря или няколко по-малки. Няма да ни се размине! Важното е колкото се може по-малко да пострадаме. В световен план сега е затишие пред буря. Кои са обаче важните неща, които ще се случат тази година и ще определят нашето бъдеще.

1) Докъде ще стигне в своята непредсказуемост
Доналд Тръмп ?

Ще се опита да стане втори Рейгън или дори още по-велик, а това значи ръст на икономика, акции, доходи и спад на безработицата в краткосрочен план, но всичко ще бъде за сметка на Европа, Китай и международната стабилност. Ще разруши ли статуквото и моментния баланс в света ?
Тръмп вече започна ударно, дори пожела разпадането на Евросъюза !
Но по-добре е да не се слуша какво точно говори новият американски президент, а да се види екипа му. В него може да се открият някои от най-умните и способни управленци и визионери в света. Ако Тръмп слуша тях, а не те него, Америка отново ще стане велика, много повече от сега. Доларът, финансовите пазари очакват това и вече реагираха предварително. Ако стратегията за Велика Америка се случи, това ще размести пластовете в целия свят. Ще има разрушения, но те ще са за другите страни, защото те са по- неконкурентни. Дисбалансите в света ще се задълбочат, а най-слабото следствие ще бъде вълна от тероризъм, а по-тежкото - война. Първо търговска, но с риск да прерасне в реална. Няколко регионални войни или една голяма?. Никога през последните години не сме били по-близко до нея и се приближаваме с всяка минута.

2) Доларът като неизвестна величина.

Тръмп с икономическите си реформи ще засили американското производство, ръста на БВП и косвено още ще засили долара. А на него му трябва по-слаб, за да увеличи износа и конкурентноспособността. Разнопосочни тенденции, които ще влияят на еврото и лева. Инфлацията в еврозоната през януари е 1.8% и ще надмине 2%. А като се прехвърли след няколко месеца в България, какво ще правите?

3) През март Великобритания задейства член 50, за излизане от ЕС.

Резултатът може да заздрави Евросъюза, колкото и да не ви се вярва. Защото може да доведе до съюз с единни финанси, управление, армия и т.н. , а не досегашната "слободия". Но Брекзит може да повлече и серия от референдуми за отделяне, но както от ЕС, така и от Великобритания (Шотландия със сигурност). Вероятностите са много. Световните банки вече започнаха да се прехвърлят в Париж и Франкфурт.

4) Избори за френски президент през май.

Очаква се Марин Льо Пен да спечели на първи тур, а да загуби на втори. Ако спечели и втория, това вече означава край на ЕС. Защото на фона на една Франция с Льо Пен начело Брекзит ще изглежда като леко шамарче. Това ще е нокаут за обединена Европа.


5) Парламентарни избори и в Италия, придружени с популизъм на макс.

Тази страна е толкова голяма и с толкова дълбоки проблеми, че също може да завлече ЕС на дъното.

6) Ердоган ще се опита да вземе с референдум напролет цялата власт в Турция.

Това ще го направи султан, по-силен от всички до сега. Няма как да се случи без репресии, бой, безжалостна диктатура и като отговор: бомби, терор и все повече дестабилизация. Резултатът може да е сегашно или бъдещо разединение и разпадане на държавността и дори на държавата. После? Десетилетия на нестабилност. А какво мисли за България всесилният турски президент ? Това което е добро за него, а то е захранване на шовинизъм и национализъм, което се развихря в целия свят, е много лошо за съседите му. Когато в страната ти гори, можеш да забавиш нещата с външни победи, както направи Путин с Украйна. И най-лесната мишена е България.

7) Битката за Сирия, където няма добро решение.

При най-леката и бърза развръзка в Европа, Русия и светът ще се инфилтрират като зараза над 40 000 кръвожадни и обръгнали в бой и жестокости терористи, жадни за кръв и отмъщение. Джихадисти, за които смъртта е бизнес и начин на живот. А има и вероятност за военен сблъсък между Иран и Турция, Израел, Пакистан. Изобщо по този казус няма добро решение.

8) Избори и в Иран, където неизвестните пътища след тях са много.

Накъде ще поеме ислямската република ? Към разведряване или капсуловане. Към война или мир. Цивилизация или фундаментализъм?

9) Китай и 19-я конгрес на Китайската комунистическа партия.

Забравихте ли, че в Поднебесната империя има несъвместима генна кръстоска между капитализъм и комунизъм? А това значи много нерешими и големи проблеми. Председателят Си Дзинпин е може би най-силният ръководител след Мао, но и трудностите му са огромни. А и се очертава сблъсък със САЩ на Тръмп. Официално в китайската „Бяла книга" предупреждават Щатите за Трета световна война с тях.

10) Наесен ще има избори В Германия.

Това е най-важната страна в Европа, Тя е локомотивът на ЕС. Франция е неясно кой вагон, но иска да е началник влак или кондуктор, всички други се возят, а ние сме „пияният клошар от трета класа". Нас ни търпят „безплатно" даже ни дават пари, но ние сме се забили в ъгъла, най-далече географски и икономически от „началника", за да не му „миришем" и загрозяваме погледа, докато се бием в гърдите, че и ние сме европейци. И понеже нямаме самочувствие от сегашното си положение, го търсим в историята. Че сме били велики, при Крум, Тервел, Симеон и т.н, че сме дали писменост, че Спартак и дори Ахил са тракийци. Същите сме като македонците, ама не съвсем. Като малките деца, които плашат с батко и татко. Така правят хората с комплекси и държавите без бъдеще. Така се ражда национализъм и фашизъм от смачканото ти настояще. А това навсякъде в Европа и по светът означава сегашна слабост и бъдещи проблеми. От мизерията на битието се ражда разрухата на бъдещето, през опората в миналото. Богатите страни просто си живеят добре. Бедните си намират оправдание.
Кое от бъдещето ви хареса? Това ли желаете? На определени периоди през 50-70 години светът влиза в такива цикли, известни като "вълни на Кондратиев". Досега те са се разрешавали с войни, но ние вече сме толкова напреднали, че можем да се унищожим всякога и по много начини. В такива години не управлява разумът, а атавистичните емоции. Което винаги е грешно. След тях обаче, ако има след тях, за оцелелите започва нов период на възход и прогрес. Ще го доживеем ли? Може да си пожелаем кураж през 2017 г. Нашите бащи, баби и дядовци са преживели световни войни, смърт, глад, терор, репресии. И т.н. И пак са си останали истински българи и хора. И дори са живели щастливо. Животът е един, а проблеми дебнат от всякъде. Силният човек ги решава и преминава през тях, а слабият стои и се оправдава!
Въпросът е какво ще изберем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай