18:10 ч.

08.02.17

5 мин.

0

5

0

Десет събития по света, които ще рикошират у нас

от Светозар Гледачев |

Десет събития по света, които ще рикошират у нас

Светозар Гледачев, финансов анализаторБългария винаги е била силно зависима от външните фактори. Затова и когато се питаме какво ни очаква през 2017 г. трябва да погледнем какво се случва около нас и по света.
А външните фактори предвещават една голяма буря или няколко по-малки. Няма да ни се размине! Важното е колкото се може по-малко да пострадаме. В световен план сега е затишие пред буря. Кои са обаче важните неща, които ще се случат тази година и ще определят нашето бъдеще.


1) Докъде ще стигне в своята непредсказуемост
Доналд Тръмп ?


Ще се опита да стане втори Рейгън или дори още по-велик, а това значи ръст на икономика, акции, доходи и спад на безработицата в краткосрочен план, но всичко ще бъде за сметка на Европа, Китай и международната стабилност. Ще разруши ли статуквото и моментния баланс в света ?
Тръмп вече започна ударно, дори пожела разпадането на Евросъюза !
Но по-добре е да не се слуша какво точно говори новият американски президент, а да се види екипа му. В него може да се открият някои от най-умните и способни управленци и визионери в света. Ако Тръмп слуша тях, а не те него, Америка отново ще стане велика, много повече от сега. Доларът, финансовите пазари очакват това и вече реагираха предварително. Ако стратегията за Велика Америка се случи, това ще размести пластовете в целия свят. Ще има разрушения, но те ще са за другите страни, защото те са по- неконкурентни. Дисбалансите в света ще се задълбочат, а най-слабото следствие ще бъде вълна от тероризъм, а по-тежкото - война. Първо търговска, но с риск да прерасне в реална. Няколко регионални войни или една голяма?. Никога през последните години не сме били по-близко до нея и се приближаваме с всяка минута.


2) Доларът като неизвестна величина.


Тръмп с икономическите си реформи ще засили американското производство, ръста на БВП и косвено още ще засили долара. А на него му трябва по-слаб, за да увеличи износа и конкурентноспособността. Разнопосочни тенденции, които ще влияят на еврото и лева. Инфлацията в еврозоната през януари е 1.8% и ще надмине 2%. А като се прехвърли след няколко месеца в България, какво ще правите?


3) През март Великобритания задейства член 50, за излизане от ЕС.


Резултатът може да заздрави Евросъюза, колкото и да не ви се вярва. Защото може да доведе до съюз с единни финанси, управление, армия и т.н. , а не досегашната "слободия". Но Брекзит може да повлече и серия от референдуми за отделяне, но както от ЕС, така и от Великобритания (Шотландия със сигурност). Вероятностите са много. Световните банки вече започнаха да се прехвърлят в Париж и Франкфурт.


4) Избори за френски президент през май.


Очаква се Марин Льо Пен да спечели на първи тур, а да загуби на втори. Ако спечели и втория, това вече означава край на ЕС. Защото на фона на една Франция с Льо Пен начело Брекзит ще изглежда като леко шамарче. Това ще е нокаут за обединена Европа.5) Парламентарни избори и в Италия, придружени с популизъм на макс.


Тази страна е толкова голяма и с толкова дълбоки проблеми, че също може да завлече ЕС на дъното.


6) Ердоган ще се опита да вземе с референдум напролет цялата власт в Турция.


Това ще го направи султан, по-силен от всички до сега. Няма как да се случи без репресии, бой, безжалостна диктатура и като отговор: бомби, терор и все повече дестабилизация. Резултатът може да е сегашно или бъдещо разединение и разпадане на държавността и дори на държавата. После? Десетилетия на нестабилност. А какво мисли за България всесилният турски президент ? Това което е добро за него, а то е захранване на шовинизъм и национализъм, което се развихря в целия свят, е много лошо за съседите му. Когато в страната ти гори, можеш да забавиш нещата с външни победи, както направи Путин с Украйна. И най-лесната мишена е България.


7) Битката за Сирия, където няма добро решение.


При най-леката и бърза развръзка в Европа, Русия и светът ще се инфилтрират като зараза над 40 000 кръвожадни и обръгнали в бой и жестокости терористи, жадни за кръв и отмъщение. Джихадисти, за които смъртта е бизнес и начин на живот. А има и вероятност за военен сблъсък между Иран и Турция, Израел, Пакистан. Изобщо по този казус няма добро решение.


8) Избори и в Иран, където неизвестните пътища след тях са много.


Накъде ще поеме ислямската република ? Към разведряване или капсуловане. Към война или мир. Цивилизация или фундаментализъм?


9) Китай и 19-я конгрес на Китайската комунистическа партия.


Забравихте ли, че в Поднебесната империя има несъвместима генна кръстоска между капитализъм и комунизъм? А това значи много нерешими и големи проблеми. Председателят Си Дзинпин е може би най-силният ръководител след Мао, но и трудностите му са огромни. А и се очертава сблъсък със САЩ на Тръмп. Официално в китайската „Бяла книга" предупреждават Щатите за Трета световна война с тях.


10) Наесен ще има избори В Германия.


Това е най-важната страна в Европа, Тя е локомотивът на ЕС. Франция е неясно кой вагон, но иска да е началник влак или кондуктор, всички други се возят, а ние сме „пияният клошар от трета класа". Нас ни търпят „безплатно" даже ни дават пари, но ние сме се забили в ъгъла, най-далече географски и икономически от „началника", за да не му „миришем" и загрозяваме погледа, докато се бием в гърдите, че и ние сме европейци. И понеже нямаме самочувствие от сегашното си положение, го търсим в историята. Че сме били велики, при Крум, Тервел, Симеон и т.н, че сме дали писменост, че Спартак и дори Ахил са тракийци. Същите сме като македонците, ама не съвсем. Като малките деца, които плашат с батко и татко. Така правят хората с комплекси и държавите без бъдеще. Така се ражда национализъм и фашизъм от смачканото ти настояще. А това навсякъде в Европа и по светът означава сегашна слабост и бъдещи проблеми. От мизерията на битието се ражда разрухата на бъдещето, през опората в миналото. Богатите страни просто си живеят добре. Бедните си намират оправдание.
Кое от бъдещето ви хареса? Това ли желаете? На определени периоди през 50-70 години светът влиза в такива цикли, известни като "вълни на Кондратиев". Досега те са се разрешавали с войни, но ние вече сме толкова напреднали, че можем да се унищожим всякога и по много начини. В такива години не управлява разумът, а атавистичните емоции. Което винаги е грешно. След тях обаче, ако има след тях, за оцелелите започва нов период на възход и прогрес. Ще го доживеем ли? Може да си пожелаем кураж през 2017 г. Нашите бащи, баби и дядовци са преживели световни войни, смърт, глад, терор, репресии. И т.н. И пак са си останали истински българи и хора. И дори са живели щастливо. Животът е един, а проблеми дебнат от всякъде. Силният човек ги решава и преминава през тях, а слабият стои и се оправдава!
Въпросът е какво ще изберем.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:25 · 10.02.2017
Да, породистите хайгъри май яко ще се разритат. Тежко и горко на помиярите попаднали между копитата им.По всичко личи в България са очень много мераклиите да съборят султанската чалма, но да се пазят да не ги захлупи и задуши. След това, ако си нямаш работа, чакай 500 години да те освободят. Пък и току виж, някой поробил "Освободителите" !
Потребител · 09:26 · 10.02.2017
Номeр 9 Китаи прeдупрeждава Амeрика за трeта свeтовна воина с тях , и има защо , Амeрика e наи голeмият длъжник на Китаи , и в eдин момeнт , китаицитe щe си поискат заeмитe които са дали на амeриканцитe ,но чичо Сам нeможe а и нeобича да връшта билиони 'а китаицитe имат проблeм с популациата ,и исхранванeто на насeлeниeто си и щe поиска от амeрика зeмя,която няма да получат и тогава жална им маика на хамeриканцитe ,можe би и на свeта.
Потребител · 16:12 · 09.02.2017
Хубаво е всички да се замислим, а умните най-много. Алчността по време на криза, води до война.
Потребител · 08:14 · 09.02.2017
Добрe написано , но дали нащe политици , щe разбeрат какво си написъл , или само щe сe кичат с портрeтитe на нашитe вeлики българи в офиситe си и ,и щe парадират с тях, или щe направят нeшто за обикновeнитe хора в Б.Г за да ги запомнят като тях.
Потребител · 09:49 · 09.02.2017
@Потребител Нищо няма да разберат, защото са като щрауси със заровени в пясъка глави.
Неприятното е, че от десетина години светът наистина върви към война...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент