Дамата в червено Клинтън разгроми подсмърчащия Тръмп

Дамата в червено Клинтън разгроми подсмърчащия Тръмп | StandartNews.com

Търговските споразумения, икономиката, отношението към жените, расовия въпрос, хакерски атаки, мейли с конфиденциална информация. Това бяха бойните полета, на които кандидатът на Демократическата партия за следващ американски президент Хилари Клинтън и конкурентът-претендент на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп кръстосаха шпаги в първия им ТВ дуел. А арсеналът им включваше нападки, заяждане, дори обиди от време на време, и пренебрежение, както и обвинения в лъжи и изопачаване.

Резултатите от допитване, направено и разпространено от Си Ен Ен веднага след края на битката сочеха, че победител в нея е екс първата дама на САЩ. 62 на сто от анкетираните са посочили Клинтън за победител, а 27 на сто - Тръмп. Представяйки резултатите от допитването, водещият на Си Ен Ен каза, че 41 процента от целевата аудитория на анкетата са били привърженици на Демократическата партия, а 26 процента - на Републиканската.

В началото на дебата Клинтън каза, че избирателите трябва да се запитат кой кандидат "може да понесе огромната отговорност на президентството", предаде ДПА.
"Главният въпрос на тези избори всъщност е каква страна искаме да бъдем и какво бъдеще ще изградим заедно", заяви Клинтън в началото на диспута с Доналд Тръмп.
"Вие трябва да ни прецените", каза тя на американските избиратели, гледащи първите дебати между двамата кандидати за президент на САЩ, които се проведоха в университета "Хофстра" в щата Ню Йорк.
"Кой може да понесе огромната отговорност на президентството? Кой може да осъществи политиките, които ще направят живота ви по-добър?", заяви тя.

Демократът обвини ексцентричния милиардер в расизъм и се заяде със съперника си, че продължава да рови по въпроса дали президентът Барак Обама е роден в САЩ.
"Той (Тръмп) на практика започна политическата си дейност чрез една расистка лъжа, че нашият пръв чернокож президент не е американски гражданин. Не разполагаше с никакви доказателства, но продължаваше да упорства. Упорстваше година след година", каза Клинтън.

Тръмп повтори твърдението си, че провалилата се президентска кампания на Хилари Клинтън срещу Обама през 2008 г. е причината за появата на темата за произхода на Обама.
Обама, който е роден в Хавай, разпространи публично рожденото си свидетелство през 2011 г., за да сложи край на спора. Но Тръмп едва този месец заяви публично, че вече е повярвал, че президентът е роден в САЩ, припомня Ройтерс.
Афроамериканските избиратели като цяло подкрепят Хилари Клинтън, но напоследък Тръмп се опитва да ги привлече, като им обещава политика, от която ще бъдат облагодетелствани, и хули "провалената" по думите му политика на Обама и Клинтън спрямо чернокожите американци.

Републиканският кандидат определи казаното от съперничката му като "лицемерно". "Когато се опитвате да се правите на по-голяма светица, отколкото сте, няма никаква полза", заяви той.
68-годишната Клинтън беше облечена с червен костюм с панталони, а 70-годишният Тръмп носеше тъмен костюм със синя вратовръзка. Тя се обръщаше към него с малкото му име Доналд, докато той я наричаше министър Клинтън.
През повечето време двамата кандидати се обвиняваха в изопачавания и лъжи и приканваха избирателите да проверят фактите в сайтовете на предизборните им щабове.
Клинтън нарече предлаганата от Тръмп данъчна политика "Trumped-up" (прецакана) и "провалена" икономически, а Тръмп обвини бившия държавен секретар, че "само приказва и нищо не прави".
"Имам чувството, че ще бъда обвинена за всичко", заяви Клинтън, а Тръмп отвърна "Защо не?"
Демократическата кандидатка жегна републиканския си съперник за това, че не е обявил данъчната си декларация, което по думите й повдига въпроси дали той наистина е толкова богат и благодетелен, колкото се изкарва. Тя обърна внимание, че малкото данъчни декларации, които е обявил, показват, че въпреки богатството си не е плащал данъци.
"Това показва, че съм умен", отговори Тръмп.

Клинтън го обвини, че не е плащал на някои от бизнесмените, с които неговата компания е работила, заявявайки, че мнозина от тях са се оплаквали пред нея, че са били измамени от опонента й.
Тръмп отговори, че не е плащал единствено когато работата им е била незадоволителна.
Накрая Тръмп каза, че ще обяви данъчната си декларация, когато тя публикува 30-те хиляди имейла, изтрити от личния й интернет сървър, използван от нея като държавен секретар.
Имотният магнат нападна Хилари Клинтън за търговската й политика и заяви, че тя ще одобри спорното търговско споразумение с азиатските страни, макар да говори в качеството си на кандидат-президент, че е против него.
"Вие изцяло го подкрепяхте, но когато чухте моите аргументи против споразумението, започнахте да говорите, че е лошо. Но знаете, че ако спечелите, ще го одобрите."
Клинтън отхвърли критиката:
"Е, Доналд, знам, че живеете в свой свят, но това не са фактите."
Модераторът на дебатите Лестър Холт прекъсна този спор и насочи дебатите към борбата срещу "Ислямска държава". Тръмп веднага обвини Клинтън, че е издавала информация на врага, разкривайки на уебсайта си как планира да разгроми групировката. Тя му отговори, че за разлика от него поне има план за справяне с джихадистката групировка.
През голяма част от времето двамата си разменяха и лични нападки, граничещи с обиди.
"Тя не притежава визията и енергията да бъде президент", каза Тръмп, който и преди е правил подобно изявления, за които беше обвинен от опонентите си в сексизъм.
Клинтън веднага се възползва от възможността да напомни на избирателите за многобройните му спорни твърдения за жените. "Този мъж е наричал жените прасета, мърлячки и кучки", напомни тя.
Един от аргументите на Тръмп срещу Клинтън по време на дебатите беше, че като политик тя не е използвала възможностите на позициите си да реши онези вътрешно и външнополитически въпроси, с които сега обещава да се справи като президент.
"Тя има опит като политик, но лош опит", категоричен беше Тръмп.
Друга тема, по която двама спориха, беше как да се върнат в САЩ добре платените работни места. Отхвърляйки плановете на Тръмп да намали данъците за богатите, Клинтън призова за увеличаване на федералната минимална заплата, повече инвестиции в инфраструктурни проекти и гаранции за равно заплащане на жените, посочва Асошиейтед прес.

Клинтън обвини Русия за неотдавнашната хакерска атака срещу офиси на кампанията на демократите, но Доналд Тръмп каза, че не е ясно кой стои зад това, предаде ДПА.
"Това е един от предпочитаните (от Русия) методи за опит за всяване на хаос и събиране на информация", заяви Клинтън.
Тръмп, който е обвиняван в близки връзки с Москва, обаче оспори това твърдение.
"Може да е Русия, но може и да е Китай или някой" друг, каза той.

Според в. Ню Йорк Таймс дебатът се е отличавал от тези в предишните кампании, а кандидатите са представили различни визии за бъдещето на страната.
С известна помощ от водещия на дебата Клинтън напипа верния тон през втората половина на сблъсъка и атакува Тръмп за отношението му към жените. Никаква предварителна подготовка не би била достатъчна за нея или за когото и било да противодейства на урагана от изопачаване на факти, подигравателни прекъсвания и сплашващи обобщения, които предлагаше Тръмп. Но Клинтън бавно и сигурно се научи как да се противопоставя и да надделява над съперника си, пише нюйоркският вестник.
Според в. "Вашингтон пост" двамата съперници са опитали да се дискредитират взаимно. Доналд Тръмп агресивно хвърли върху Клинтън вината за хроничните вътрешни проблеми на САЩ, но бе принуден да мине в отбрана, когато тя го обвини в расистко поведение, укриване на потенциални конфликти на интереси и пренебрегване на хората, помогнали му да изгради бизнес империята си.
Преди дебата мнозина се чудеха кое лице ще покаже непредсказуемият Тръмп и отговорът е: той показа и двете си лица. В началото той изглеждаше относително унил, като слушаше Клинтън и даже на места се съгласяваше с нея, на 11-ата минута от 95-минутния дебат неговата хладност започна да се топи, подчертава вашингтонското издание.

"Доналд Тръмп се провали, но дали избирателите ще си вземат бележка от това?", пита лондонският в. Гардиън. Според изданието Тръмп избуява въз основа на нежната и сляпа привързаност и на слабите очаквания. Всичко което той трябваше да прави на дебата, е да внимава да не се спъне. Вместо това той пропиля най-големия си шанс да увеличи доверието на избирателите към себе си, което постепенно нарастваше през последните седмици според анкетите. Но това не беше обикновен дебат; във всяка друга обичайна предизборна година, продължава изданието, ползвайки рационални мерки, ще можем да кажем, че Хилари Клинтън е сразила Доналд Тръмп. Но тази година е може би годината, в която рационалните американци са разочаровани от спектакъла на двама възрастни политици, които се карат за имейли и данъчни декларации. Ако Тръмп е прав, че избирателите са луди, то тогава те са намерили кандидат, който показва, че е също толкова луд като тях, заключава британският вестник.

И докато привърженици и противници следиха на живо размяната на удари в телевизора, Тръмп грабна вниманието на медиите с подсмърчането си, отбелязва Ройтерс. Което роди в "Туитър" хаштага #Trumpsniffle. Социалната мрежа се изпълни със снимкови колажи със закачливи текстове и анимации, докато потребителите опитваха да разгадаят защо тече носът на Тръмп. "Туитър" съобщи, че от създаването си не е регистрирала такава активност, свързана с политическо събитие, както на вчерашния дебат.
62 на сто от потребителската активност в "Туитър" бе свързана с Тръмп. Във "Фейсбук" делът на Тръмп бе 79%, срещу 21 на сто за Клинтън.
Въпреки това Клинтън получи по-положителни коментари в съотношение от 1,5 към 1, което значи, че за всяко споменаване на името й с негативна конотация, тя е получила 1,5 позитивни коментара. Отношението към Тръмп претърпя повече колебания, но в крайна сметка завърши в съотношение почти 1 към 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай