Да се изпуснеш по имперски

Да се изпуснеш по имперски  | StandartNews.com

Изказването на руския кандидат-депутат Пьотр Толстой, че "вече сме купили половин България и ако искаме, ще я купим цялата, след което може да я продадем на Америка" съвсем логично взриви социалните мрежи у нас. Подобно изказване безспорно е проява на глупост и нетактичност, свидетелестваща за липсата на добър вкус и политически такт. И наистина звучи арогантно. Но това е едната страна на скандала. Ясно е, че никоя велика сила не взема на сериозно България като някакъв субект в межународните отношения.

Явно на нас гледат като на държава, лишена от всякакъв суверенитет, и това е дало смелост на руския политик, който освен всичко не е ограничен в изказа си от наличието на някаква политическа култура, ако и да е родственик на великия Лев Николевич Толстой. Но очевидно

по подобен начин изглеждаме в очите и на другите Велики сили

колкото и да се бием по гърдите колко важни и ценни партньори сме ние като държава. Така или иначе, това изказване е знаково, защото наистина идва да ни покаже, особено в контекста на предстоящите президентски избори, че всичко у нас може да се купи и продаде. То повдига и наистина стратегическия въпрос за продажбата на земя и въобще недвижима собственост у нас. Първоначално в закона бе постановено, че могат да я купуват само граждани от страните членки на Европейския съюз. След това тези ограничения паднаха. И най-големи купувачи се оказаха именно руснаците, а не американците или някой друг. Наистина засега сънародниците на Путин купуват само апартаменти и вили, което по принцип не е лошо за строителния бизнес.
Но нищо не им пречи да купуват и земя. Затова, вместо да изпадаме в някаква патриотично-русофобска истерия по повод това глупаво изказване, нека го използваме като повод да анализираме какво всъщност се случва в България. Защото ако не го направим спокойно и без емоции, моментът ще мине и замине. И след време отново някой друг чужд политик ще каже същото и

отново ще се развихрят същите страсти

Защото ситуацията у нас е такава, че от всяко подобно изказване може да се стигне до някакво нежелано повишаване на градуса на обществените емоции. Все едно дали подобно изказване ще бъде антируско или проруско по своята същност, или пък антитурско или антиамериканско. А и не бива да бъркаме официалната руска позиция и политика с изказването на един кандидат-депутат. Всяко стадо си има мърша и това важи с пълна сила и за народните избраници.

Но трябва да се замислим наистина сериозно за това какво става с България. Идват избори, а това е време не само за равносметка, но и да се говори за сериозните проблеми на държавата.
А не да се занимаваме със скандалната изцепка на един незначителен чужд политик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай