Да отворят читалищата за споделени работни места

Дори на правените у нас ишлемета трябва да пише "made in BG", казва Теодор Седларски

Да отворят читалищата за споделени работни места | StandartNews.com

Министърът на икономиката в служебния кабинет Теодор Седларски вчера сдаде поста на своя наследник Емил Караниколов. В навечерието на рокадата най-младият член на правителството "Герджиков" коментира пред "Стандарт" какво успя да направи и за какво не му стигна времето през трите месеца управление.

- Г-н Седларски, какво успяхте и какво не успяхте да свършите през мандата на служебен министър ?
- За краткото време успяхме да свършим някои неща, които обявихме в началото. Нашите акценти от самото начало бяха младежкото предприемачество, развитието на бизнесклимата като цяло в страната, обвързването на работата на администрацията в министерството с академичните среди, връзката с чуждестранните инвеститори, възстановяването на диалога с работодателските организации. По всички тези точки бяхме много активни и резултатите са видими. Все още битуват разбирания за това какво трябва да прави министерството на икономиката, които са от времето на плановото стопанство. Надявам се, че показахме, че живеем в нова реалност. Иновациите са нещо, които идва отдолу нагоре. Те се раждат в независими стопански, активни хора. И ако идеите им са добри и пазарът ги приема, се разрастват като бизнеси. Държавата осигурява стабилната рамка, доверието, правилата на играта и следи за тяхното спазване. Всеки иска да привлече стратегически инвеститори, надеждни партньори, утвърдени компании от развития свят. На министерство на икономиката точно това му е задачата - да представи България първо навън, но и да я направи привлекателна за свои вътрешни български инвеститори.

- Какво ви казаха инвеститорите, с които се срещнахте?
- Интересното беше, че отговорите бяха почти еднакви. Те усещат България като стабилна страна за инвестиции, чувстват се сигурни, оценяват високо данъчната политика, голяма част от предприятията участват по програма "Енергийна ефективност", където решихме техен конкретен въпрос. Беше поставен и проблемът с липсата на кадри. Това е добра новина, защото означава, че им трябват работници, производствата се разширяват. Видяхме в лицето на мениджмънта амбициозни хора, на световно равнище, видяхме гордост у българските мениджъри и от представителите на западните компании-майки.

- Това звучи много позитивно. А имат ли проблеми, които могат да ги обезсърчат и да изтеглят инвестициите си ?
- Никой не е говорил за отлив, а за разширяване. Много компании планират увеличение на своите производства, някои в пъти. Те се чувстват добре в България и рентабилността им отговаря на очакванията, които са имали при стъпването в страната. Препоръките, които ние ще оставим, са базирани на тези разговори с бизнеса. Те касаят конкретни облекчения за изисквани документи и такси. Другото е за прозрачността при продажбата на държавни активи в дружества. Направихме предложение всички продажби на активи на дружества в структурите на всички министерства да се качват на сайта на министерство на икономиката, за да има прозрачност. Друго е, че сложихме акцент върху стратегията Индустрия 4.0, за която вече заговориха работодатели и синдикати.
Българската икономика върви, въпросът е хората да знаят за това. Скоро имах среща с български водещ производител на велосипеди. Оказа се, че България тихомълком завладява света по производство на велосипеди. Ние разказахме и заснехме новото лице на българската икономика и го сложихме на сайта. Направихме канали във Фейсбук, в Туитър, в цялата мрежа се отворихме.
Хубаво е да се направи една инициатива на бизнеса в България - всеки да поставя върху самия продукт, че е произведен в България, за да имаме самочувствие. Ние снабдяваме европейските магазини с най-качествените марки, които се правят в България. Но не на всички се споменава това.

- Става въпрос да се слага знак "made in Bulgaria" на ишлемета?
- Всичко, което се прави тук. Примерно в Китай има такова нормативно изискване нищо да не да се изнася без да има върху него надпис "made in China". Докато ние продължаваме да се прикриваме, пак от едни наследени комплекси.

- Имахте много интересна визия за връщането на младите хора от чужбина, за превръщането на страната ни в привлекателно място за дигиталните номади. Има ли развитие идеята ви?
- Този процес на връщане на младите се случва. Едно изследване показва, че близо 90 % от хората, които отиват в Германия, например, се връщат у нас. Студенти, които учат там. Обаче ние продължаваме да повтаряме, че икономиката не вървяла и че хората не се връщат. Не е вярно, защото данните показват обратното. Освен това се оказва, че голям процент от хората, които работят в IT сектора, са чужденци. Да не говорим пък за курортите, където ни посрещат младежи от Англия, дошли на бригади да работят по морето у нас. Там огромна част от персонала вече си е западен. Другото е, че в IT компаниите момчета и момичета от Европа получават едни съвсем прилични заплати за техните стандарти: 1200-1300 евро начална заплата.

- Как всичко това ще предадете на следващото правителство?
- Вече всички започнаха да говорят за стартъпи. В Агенцията за малки и средни предприятия има договор между тях и всички 15-на бг сдружения на стартъпи. Те ще направят национално представителство, за което в тех парка сме осигурили място за офис безплатно. Агенцията за малките и средните предприятия е връзката им с администрацията. Един от директорите на София тех парк, който бе избран по наше време - Натанаил Стефанов, наричат го Апостола на стартъпите, обединява всички тези усилия и дава цялата си енергия. Направи се връзка между администрацията, стартъпите и научните среди. Тези неща са устойчиви, случват се без министър. Стартъпите са група от хора с много добра идея, по-гъвкави от големите компании, които откриват ниша, развиват я и се надяват с голяма печалба да си върнат инвестицията чрез продажба на голяма компания. Всички гледат с жадни очи към стартъпите, защото там ще се пръкне нещо ново, което променя нещата. Те са новатори за цялото общество. Да не се чака държавата да решава проблеми, а младите предприемачи предлагат решение и могат да правят пари от него. Дори ученици могат да правят бизнес.

- Тежък ли беше периодът, когато гръмна скандал със "София тех парк" ?
- Не, Ивайло Пенчев (собственик на "Уолтопия", който излезе с отворено писмо до шефовете на тех парка -б.р.) изказа проблеми, които ги знаехме, но той ги изказа цветущо. Промяната в ръководството беше планирана доста по-рано. Сега там са хора, които разбират за какво става въпрос. В момента паркът набира много бързо височина.

- Продължава ли интереса на дигиталните номади към България ?
- Един млад французин от фамилията, която е собственик на най-доброто шампанско, е избрало България за своята инвестиция. Тибо Татингер решава, че в София е пълно с чужденци и българи, които работят като дигитални номади. Човек си плаща наем за да ползва място на маса за своя лаптоп. Хората работят в синергия - около теб е енргията на хората, които творят. Така идеите се мултиплицират. Сега това се развива с много бързи темпове. Момчето е взел последните два етажа във фабрика "Витоша", всичко е направено естетично, там където старото поколение вижда разруха, те виждат красота. Старите производства като Кремиковци няма да се върнат. Сега са модерни, иновативни, но малки. Но българите от старото поколение продължават да плачат за старите производства. Няма смисъл, новото е много по-добро. В София има огромен бум - от т. нар споделени пространства за работа -SOHO, Betahaus, CoShare, Melissa. Непрекъснато никнат нови и в другите градове. Говорихе с Асоциация на общините да им предоставят места. Имаме пресен пример в един южен град, но кметът не е узрял за идеята. Млади момчета и момичета се преместват там през лятото и си работят. Поискали са някакво читалище от общината, но имало неразбиране. Даже ги гонят от кафенетата защото не било място за лаптопи, а за пиене на кафе. Всъщност читалищата са страхотни места - споделените работни места отпреди 100 г. Сега са затворени мъртви музеи, клиентела няма. Но треперят нещо да не се счупи, да не се открадне. Но те придобиват смисъл само ако има поток от хора, които ги ползват. Това иска културна и поколенческа еволюция.
На нашата инициатива "На кафе с министъра на икономиката". се правят интересни неща - срещу 5 лева да слушаш уроци по математика, финансови уроци, които се оказват много важни.
Едно наше момче, даже незавършило университет, има компания, която е получила финансиране от фонд Eleven, привлекли са още фондове и са получили десетки милиони. Стават световен лидер за една година, защото никой не може да ги бие по иновации и идеи. Друг прави електронно управление на пчеларство и също става световна фирма. Оказва се, че много млади хора за да разпускат, си имат кошери извън града.

- Имаше доста атаки относно рокади в държавни фирми ?
- Навсякъде имаше. Рокадите бяха на базата на много документи и сигнали. От синдикални организации, от инвеститори, от всички канали, с които министърът разполага. И се натрупаха достатъчно основания да се извършат някои смени.

- Имаше ли политически мотиви за това?
- Не. По-горещата дискусия беше с "Ел Би Булгарикум". Идеята беше да върнем старото ръоводство, което доведе компанията до голям растеж и имаше доверието на партньорите. Промяната беше обоснована икономически и управленски. Но се намеси прокуратурата. Сега тече някакъв съдебен процес, ще видим докъде ще стигне. Но самото решение си беше напълно обосновано.

- Искате ли да се върнете във властта и в политиката?
- Не, тези три месеца са ценен опит, получих цялостна представа, надявам се да остане нещо добро за българската икономика. Вече сме във времето в което крайнолибералната парадигма отстъпва на един икономически патриотизъм. И е много важно да се върнат младите хора и да бъдем икономическа сила, но трябва да знаем как.

- Как да се вдигнат заплатите в България?
- Ами вдига ги конкуренцията на работодателите за кадри. Не закони, не решения на правителството. Ето в Шумен - освен "Алкомет" са дошли още инвеститори и това веднага е вдигнало доходите в града с 500 лв., защото битката е започнала.

- Технологичният гигант "Тесла" стъпи в България по време на вашия мандат. Това ваша сбъдната мечта ли е като министър ?
-Още в началото стартирахме разговори с компанията, имаше видеоконферентни връзки. Направихме цялостен подход към тях, с хора от бизнеса, с университети, с нашия търговски представител в САЩ. Така "Тесла" реши да включи страната ни в инвестиционните си планове. На картата й със зарядни станции ще се появи първата изградена в България, която ще стане част от енергийния коридор на "Тесла", свързващ Европа и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай