Чакаме британци, прииждат бежанци

Чакаме британци, прииждат бежанци | StandartNews.com

Напливът за БГ паспорти на Острова няма да докара кралски поданици у нас

Наистина, неведоми са пътищата Господни! Свикнахме българите да дават мило и драго за американска зелена карта или за постоянен статут в Обединеното кралство. Изведнъж след Брекзит палачинката се обърна. От посолството ни в Лондон съобщиха за опашка от поданици на Нейно Величество, които се натискат за български паспорт.

На пръв поглед това звучи не само като комплимент към най-бедната страна в Европейския съюз, че се е превърнала в едва ли не "обетованата земя", но и като надежда, че не само британските пенсионери ще дойдат да харчат паундите си у нас. А и техни сънародници в разцвета на силите си ще завъртят бизнес
в най-омразната на Чърчил държава.
Щеше

да е наистина като хубава приказка, стига да беше вярно

В днешния глобализиран свят паспортът на дадена държава е вече средство за миграция. Начин да се озовеш там, където наистина има по-добри шансове за живот. Каквито България не може да предложи, освен наистина на шепа западноевропейски пенсионери. Не толкова заради климата, колкото за разликата в стандартите.

От началото на демократичните промени обаче не само политиците националисти, но и мнозина патриотично настроени наши общественици пламенно пледират за масовото раздаване на български паспорти на нашите сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония. Така, като го правят Унгария или Гърция. И непрекъснато критикуваха мудността на съответните институции в издаването на въпросните паспорти.

Е, добре - бавно или бързо, десетки, а може би вече и стотици хиляди такива наши сънародници получиха съкровения документ с коронования лъв на корицата. Но колко от тях наистина се заселиха в страната, за да подобрят демографската ситуация, каквито наивни надежди им се възлагаха?

За тях българският паспорт бе нужен или за да тръгнат по широкия свят, или да разчитат на някаква защита от българската държава, ако ситуацията в съответната страна, където живеят, стане съвсем сложна. Неслучайно немалко хора, най-вече от Молдова и Украйна, правят всичко възможно, за да докажат българския си произход именно с тази цел. Което пък от своя страна наистина наложи толкова критикувания по-стриктен режим и по-дълги процедури за даване на българско гражданство.

И малцина се тези, които наистина решиха да се върнат в родината на прадедите си

По аналогична причина британците сега искат да имат български паспорт. Не че и досега, като граждани на страна от ЕС, някой ги е спирал да въртят бизнес у нас, или просто да си купуват къщи по селата и да си карат тук старините. Някои от тях дори се научиха да варят ракия и да я замезват с шопска салата.

Сега обаче става въпрос за нещо съвсем друго. Великобритания реши да напусне европейската общност, макар самият процес да изглежда твърде протяжен. Това обаче несъмнено ще се отрази на статута на нейните поданици, когато пресекат Ламанша. Брюкселските бюрократи няма да пропуснат случая да ги натоварят с всевъзможни допълнителни данъци и такси като вече "чужди" граждани за бизнес, а защо не и за ограничения за работа. Така че никак не е зле да имаш и един европейски паспорт. Пък дори и български.

Но да чакаме навалица от британци у нас, е повече от наивно. За съжаление към България напират предимно бежанци. И вече все по-трудно смогваме да ги спираме. Една нощна разходка около Женския пазар в София е достатъчна, за да се убедим как се множат афганистанци, иракчани и сирийци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай