БЮДЖЕТ 2018: Да подариш риба или въдица на бедните

БЮДЖЕТ 2018: Да подариш риба или въдица на бедните | StandartNews.com

Балонът за ревизията на приватизацията измести темата за бюджет 2018, който предизвика канонада от размисли и коментари. И в двата случая имаме много думи, а ефект никакъв. Или ако търсим такъв може да цитираме Бърнард Шоу (който младите не знаят, но могат да сбъркат с някой нов рапър, защото е „шоу"): „Демокрация — това е въздушно кълбо, висящо над главата ви и каращо ви да гледате нагоре, докато други ви бъркат в джобовете." Как става това ли? По много начини, главно чрез корупция, но законно и невидимо чрез бюджета. Изобщо държавният бюджет е като семейния. Така казва и Маргарет Тачър, когато я питат дали ще се справи като първата жена министър -председател. И тя се справя. Така успешно, че чак кръщават икономическа политика на нейното име.

Та как се управлява семейния бджет? Поставяте си цели които искате да изпълните през годината:

Да купите апартамент или кола, да отидете на екскурзия, да съберете пари за да учи детето в чужбина и да си купите последния модел айфон. Има първостепенни, второстепенни и такива за които няма да стигнат парите. Първите са и най-важните. Те поставят жалона на вашата дългосрочна стратегия. Така е и с бюджета. Чрез него се осъществяват икономическите политики и цели на управляващите. Ако политиката на правителството е правилна, то ще се задържи 1-2 или повече мандата. При нас обаче последният кабинет, оцелял пълен мандат, беше на Станишев преди 10 години. Така ли е по света? Не. В Швеция и повечето скандинавски държави една партия управлява по над 20-30, че и 40 години.

Обратното е в Гърция, Италия и други южни страни, където горе-долу се пада по 1 правителство на година.
Ако човек се вгледа в бюджет 2018 може да е сигурен, че този кабинет иска да си гарантира спокойна следваща година. Опозицията и сега иска да му види сметката, ама само на думи. БСП нито е достатъчно силна, нито е единна, нито моментът е подходящ, за да ходи на избори. Няма повод. Иначе причина има -другарите искат да седнат върху кацата с мед.

Властта пък държи да не се излагаме пред чужденците по време на европредседателството.

А после? После е лятото, идва есента, а у нас човек се сеща, че нещо не му е наред през зимата, когато дойдат високите сметки. До Нова Година не му се свалят правителства, трябва да се яде и пие. След това идват серия именни дни, но виж февруари е много удобен за бунтове. Къс и студен месец, парите са похарчени, а лятото е далече, И тогава в хора срещу кабинета наред с БСП и ДПС може да се включат и някои новоизлюпени партии, които искат своето парче от баницата.

Мерките да няма основание да се подклаждат зимни протести могат да се открият в планирания бюдет. В него се дава на най-недоволните социални групи, за да няма нужната критична маса, ако опозицията свири за атака. Сит българин правителства не сваля. Щом му е добре на него, нека политиците правят каквото си искат. Досега бюджетите на ГЕРБ бяха постни, но този път кесията се развърза, за да се парира „врагът". С други думи бюджет 2018 е с цел защита и съответно с къс хоризонт.

А как се прави в страните, където една партия управлява 10-30 години? Не се „раздава" на бедните, което е неефективно и контра продуктивно. А се създават условия на предприемачите, на дребния и среден бизнес, която като има поле за изява, богатее, завзема нови пазари, като така увеличва заплатите и приходите в хазната, а от там пенсиите и заплатите на бюджетна издръжка. В американските учебници по мениджмънт често се цитира една притча: Един човек бил за риба. Имал слука, наловил много. На връщане на пътеката седял просяк и се молил: "Дай ми една риба да се нахраня!". Човекът не му дал риба, но му подарил въдицата си. Защото една риба ще задоволи едно хранене, а с въдицата, просякът няма да бъде просяк, а ще се изхранва.

Бюджет 2018 обаче раздава риби, но не дава въдици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай