БСП се нуждае от вота, за да намали ефекта от бюджета

Засега няма риск депутати от управляващата коалиция да предадат четата

БСП се нуждае от вота, за  да намали ефекта от бюджета | StandartNews.com

Доц. Румяна Коларова, политолог

 

- Доцент Коларова, каква според вас е истинската цел на опозицията с внасянето на настоящия вот на недоверие, стреми ли се към сваляне на правителството?

- Първо трябва да кажем, че през изминалите повече от 25 години парламентарна демокрация в България, нито веднъж вотът на недоверие не е бил внесен с цел да предизвика правителствена криза и не е предизвикал такава. Просто това е едно ритуално противопоставяне, при което опозицията се опитва да наложи своите тези – тогава, когато се бори да задържи подкрепа, която е получила на изборите. Знаете, че има правителства със 7 до 8 вота на недоверие, но в никакъв случай те не са дестабилизирали коалицията. Точно обратното, те имат един вид мобилизиращ за управляващите ефект.
На БСП в момента жизнено е необходимо да наложи своя тема. Защо? Знаете, че те започват постепенно да се хлъзгат надолу в електоралната си подкрепа. Това е тенденция, която е напълно естествена, след като сте регистрирали висок резултат на президентски избори, загубили сте парламентарни избори. Просто в момента тази тенденция трябва да бъде удържана, за да има перспектива пред Корнелия Нинова.

- Този вот цели ли по-скоро да реши вътрешнопартийни проблеми в БСП – имам предвид противоречието „за" и „против" коалиция с ГЕРБ?

- Моята преценка е, че той не е толкова заради вътрешнопартийните противоречия, а заради бюджета, който се очаква. Защото е ясно, че ще бъде бюджет, който ще увеличи плащанията в ключови сектори. И всъщност такъв тип бюджет стабилизира управляващите. И БСП много се нуждае от вот, който да неутрализира поне частично ефекта от този бюджет.

- Преди няколко месеца казвате за ДПС, че е изключително важно да се докаже като резервен вариант на ГЕРБ, като коалиционен партньор. Сегашният вот и критиките към кабинета част от тази задача за доказване ли са?

- В никакъв случай. Ако ДПС подкрепи вота на недоверие на БСП, това е изключително неудобно за тази партия. Ако има някакъв общ вот на недоверие, аз съм напълно убедена, че там корупцията няма да е водеща тема.
Второ, и това пак е неудобно в този случай и за БСП, и за ДПС – секторните политики. В коя секторна политика ДПС ще намери обща база с БСП? В здравеопазването ли? Аз мисля, че те там имат абсолютно различни програми. И в много други.

- Изключвате ли възможността този вот да бъде успешен?

- Вижте, никога не мога категорично да заявя, защото успешността на един вот на недоверие зависи от дисциплинираността и сплотеността на управляващото мнозинство. Мисля, че ДПС трудно могат да ерозират толкова рано парламентарното мнозинство. Но никога човек не е предпазен от изненади, просто защото голяма част от депутатите имат своите зависимости. Така че, мисля, че все пак и Обединените патриоти имат зад гърба си доста драматични разпади на парламентарните им групи, за да не са взели някакви предпазни мерки. Искам да кажа, че те са вече опитни. А и Обединените патриоти в момента са пълноценно във властта. Правителството представя достатъчно много възможности за реализация за амбициите на депутатите от ОП, за да се стигне до напускане на парламентарната група.

(Пред Радио Фокус, със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай