БРИКС с нова визия за света

БРИКС с нова визия за света | StandartNews.com

Русия, Китай, Индия, Бразилия и ЮАР се обявиха срещу протекционизма, дадоха старт на инфраструктурни проекти, намекнаха за нови членове

Докато американският президент Доналд Тръмп посрещаше в Белия дом с широка усмивка и братска прегръдка председателя на Европеската комисия Жан-Клод Юнкер, на другия край на Атлантика - в Йоханесбург, петима световни лидери чертаеха новия световен търговски ред. Трудно може да се каже коя от двете срещи беше по успешна. Западните медии ликуваха за победата на Брюксел и връщането на Америка като ключов европейски партньор с отмяната, засега, на митата, което би създало непредвидими последствия за наближаващите евроизбори. Американските вестници пък поздравяваха Тръмп с успеха да увеличи квотите за износ на соя за Европа и по този начин да си гарантира така очакваната симпатия на голяма част от агропоризводителите в САЩ. Руските медии пък триумфално обявиха, че срещата на лидерите на Русия, Китай, Индия, Бразилия и ЮАР е историческа, защото се чертае инфраструктурата на новия икономически свят, различен от този на западните държави. Изданията в африканската държава дори обявиха, че в Йоханесбург

е започнала нова епоха, която ще промени изцяло целия континент

Кои са БРИКС и какво зависи от тях, написаха с насмешка европейски медии и припомниха, че за 10 години 5-членният съюз е излизал само с тържествени декларации, но с почти никакви реални действия. Истината в епохата на хибридна война е, както винаги, някъде по средата.
Юбилейната - 10-та среща на БРИКС, бе доста по-различна от предишните, най-малкото защото се проведе в ключов за всички участници момент. За Русия това бе първият международен форум на високо ниво след срещата в Хелзинки между първите мъже на планетата - Тръмп и Путин. И Путин не пропусна мястото, за да похвали качествата на Тръмп, особено това, че изпълнява поетите към избирателите ангажименти. За Китай това е първото събитие след европейския маратон от срещи на премиера Къциян и последвалия формат Европа - Китай. За Бразилия и Индия тя се провежда в навечерието на най-важните им избори, а за ЮАР - това е първото представяне на държавното ръководство, поело страната след тежка икономическа и социална криза.
Укрепването на съюза с конкретни икономически мерки, засилването на ролята на банката БРИКС и участието й в реализирането на геополитически инфраструктурни проекти,
противопоставянето срещу развихрилия се в света протекционизъм, както и анонсът за евентуално включване и на други държави, бяха сред най-запомнящите се идеи на форума.

Петте държави в съюза днес правят около 26 процента от общия брутен продукт на света

а в страните живее 41 процента от световното население. Затова и повече от всякога днес петимата лидери искат да покажат не толкова, че са реална алтернатива на западния свят. По икономически показатели те все още отстъпват по много качествени измерители - и по отношение на бюджетните дефицити, и по отношение на качеството на живот, и по отношение на нивото на външните си дългове. Но, донякъде с изключение на Русия, всичките местни икономики са излезли от кризата и реализират високи ръстове. Заедно с това правят забележителни инвестиции не само по отношение на инфраструктурата, но и в областта на високите технологии и изкуствения интелект. Не случайно в основната декларация ясно бе отбелязано, че сътрудничеството занапред ще е по вектора четвърта индустриална революции. Всичките държави бележат ръст в тези приоритетни отрасли, вдигат всяка година парите за образование, здравеопазване и технологии. И ако продължат с тези темпове, бързо ще догонят европейските и американките си конкуренти както с иновации, така и с високо специализирани здравни кадри.
Западните критики, че съюзът е само параван за изказване на политически цели, на форума бяха оборени с внушително количество двустранни договори.

От финансиране на междуазиатските железници, до кредити за високоскоростни влакове

както в ЮАР, така и в още няколко съседни държави. Не случайно на срещата бяха 9 държавни лидери от африканския континент. И в пресконференциите накрая те благодариха на БРИКС за подкрепата и почти се извиниха, че дълги години са разчитали на западната благословия и благотворителност. Като оставиха усещането, че на срещата в Хелзинки май се е взело решение кой или кои ще бъдат следващите господари на най-бедния континент. А напълването с ресурс на създадената банка към съюза, както и на една от големите азиатски кредитни институции, очевидно ще бъдат контрапункт на заемите, които досега идваха главно по линия на МВФ и Световната банка.
Присъствието на Китай плътно до четиримата други лидери бе ясно - европейската игра на Китай е важна, но по-важен е стратегическият съюз, който може да замени досегашния еднополюсен икономически модел в света с безспорната хегемония на САЩ. В името на тази цел са загърбени и дългогодишните разногласия с Индия. Още повече, че икономиката в тази държава вече излиза от кризата и може да бъде една от базите за новите технологични зони с ниско заплащане и огромен човешки ресурс. Нещо повече - Индия за последните 10 години отбелязва най-голямо увеличение на средствата за образование в брутния й вътрешен продукт и най-драстично увеличение на хората, работещи с компютри и ползващи телефони.
Дали планът на БРИКС ще заработи с различни досега обороти, ще видим съвсем скоро. Но още отсега е ясно, че плановете са мащабни. Не случайно на срещата бе поканен за първи път турският президент Ердоган, който направи максимален брой двустранни срещи. Показателно бе и участието на аржентинския президент, тъй като неговата държава е домакин на предстоящата среща на Г-20.
Преди 10 години стартирането на съюза бе в период на икономически турбуленции, но политическата обстановка бе сравнително тиха. Сега световната икономика върви рязко нагоре, но политическите трусове не спират. Въпрос на време е да видим в новата световна конюнктура къде и с кого ще се разширява БРИКС. Може би още преди 11-та им среща на върха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай