Brexit като Черния лебед

Brexit като Черния лебед | StandartNews.com

Андрей Георгиев,
Финансова къща "Логос-ТМ"АД

Едни от най-изключителните 24 часа в историята на финансовите пазари са вече в миналото. Изненадващият вот за излизане на ВБ от ЕС бе наречен от Файненшъл Таймс "най-голямото разтърсващо събитие след падането на Берлинската стена, което поставя началото на обратното броене на 70-те години евроинтеграция".

И наистина, решението за напускане на ЕС "хвана" пазарите абсолютно неподготвени. Последните разчитаха до последно на проучванията показващи сигурна победа "за лагера на ЕС".

Ето какво се случи накратко :

* Срив на британския паунд от най-високия за годината курс от 1,50 долара за един паунд и само за 6 часа - до най-ниското ниво за последните 30 години от 1,325 долара за един паунд.

* Ръст на японска йена, щатски долар и швейцарски франк като валути убежища и, разбира се, на златото, което достигна 1350 долара за тройунция.

* Срив на FTSE; в един момент фючърсите на английската борса бяха изтрили стойност за 15 години вноските на Великобритания в ЕС; още по-голям спад имаше обаче при водещите 50 европейски акции /EuroStoxx 50/

* Спад на всички суровини, вкл. петрола и металите
Колегите анализатори от международна инвестиционна банка изчислиха, че пазарите са станали свидетели в късния четвъртък-петък на "Черен лебед" - явление, което се наблюдава веднъж на 100 години. Или по точно, на много повече от сто, резултатите от движението на цените и тяхната волатилност, изчислено през стандартното отклонение, показва:

* за DAX/ Германия/ - събитието може да се очаква веднъж на 13 932 години
* за Nikkei/ Япония/ - събитието може да се очаква веднъж на 4 039 936 години
* за валутната двойка gbp/usd /паунд/долар/ - събитието може да се очаква веднъж на 1 090 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000. Аз дори не мога да го произнеса/прочета това число...

По време и особено след края на петъчния ден всички финансови експерти бяхме "затрупани" с прогнози от икономическо-политическо естество за това какво следва оттук нататък. На пръв път безумно занимание, особено в ден и след събитие, което никой не предвиди. Ето накратко някои хипотези и мнението ни за тях:

* Тезата, че: сривът по финансовите пазари ще продължи и това е само началото.

Считаме, че пазарите ще се уравновесят, стабилизират и ще върнат част от загубите си още в краткосрочен план. Проблемите пред световната икономика са налице, но напускането на Великобритания от ЕС не е краят на света. Дори сме склонни да обърнем причинно-следствената връзка - не Brexit е катализатор на възможна световна рецесия, а обратното - световната финансова криза от 2008 г. и последвалите икономически събития и трусове в Европа са една от причините за напускането на ВБ.

* Британският паунд ще продължи да пада, както и всички британски активи. Тази теза се подхранва от неяснотите и проблемите пред икономиката на ВБ след излизането от ЕС. Нека обаче да не забравяме, че ЕС сме 500 млн. души пазар, а останалият свят са още 6-7 млрд. Ако ВБ произвежда добра продукция, то евтиният паунд ще бъде нейно конкурентно предимство в случая и може да се окаже добре дошъл за ВБ.

* Тезата, че ВБ, и по специално Лондон, ще престане да бъде световен финансов център, за сметка на Франкфурт или Париж. Считаме, че това няма да се случи. Лондон е събрал в себе си едни от най-добрите и "агресивни" финансисти и банкери и ще продължи да служи като хъб за финансови връзки, операции и сделки между САЩ, Близкия изток и Азия.
* Тезата, че британците ще обеднеят. Считаме, че обезценката на паунда и ако той се задържи по-продължително на тези или по ниски нива, неминуемо ще направи живота на британците по-скъп /виж примера на Русия, Украйна при последните обезценки на техните валути, спомни си България края на 90-те/. Инфлацията ще се увеличи. Потенциално лихвите по дълга на ВБ ще нараснат и изобщо лихвите ще растат. Възможен е ръст на безработицата и спад на реалните заплати. Най-вероятно в средносрочен план на тези млади англичани, които идват на Слънчев бряг да се удавят в алкохол, ще им бъде по-скъпо. /В кръга на шегата, току-виж има полза и за нашия туризъм/.

* През цялата кампания на Brexit звучеше популистката теза, че ВБ дават 350 млн. паунда на седмица в бюджета на ЕС и за тези пари могат да строят по една болница. Очевидно няма да има /толкова/ построени нови болници.

Ние вярваме на сметките на международни експерти по бюджета на ЕС и в частност ВБ, които еднозначно твърдят, че досега ВБ е била нетен получател на средства от съюза. В тази връзка считаме, че ВБ ще успее по същия практичен и ефективен начин да договори изгодни условия за следващите 2 години "излизане" от ЕС.

* Европейските пазари, банки и еврото. Считаме, че европейските капиталови пазари и особено акциите на банките и еврото, страдат в момента от риска за домино ефект сред другите членове. Цените на активите обаче ще се стабилизират. ЕЦБ е на място и следва своя план, през петъчният ден очевидно имаше съгласувани действия както между ЕЦБ, ЕЦБ, така и Японска Централна Банка и ФЕД.

Централните банкери натрупаха опит и инструменти в последните 7-8 години на безпрецедентно наливане на ликвидност и балансиране на ситуацията.

Сега е време друг да действа решително и на висота - лидерите в ЕС. От тях се искат реформи, иначе рано или късно ще се окажат прави тези британци, поддръжници на вота "за" напускане на ЕС, които твърдяха: "Наказахме тарикатите и бюрократите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай