Боим се най-много от терор, радикален ислям и бежанци

Боим се най-много от терор, радикален ислям и бежанци | StandartNews.com

60% от българите със симпатии към Русия, 35% са почитатели на САЩ

Терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците са трите най-големи заплахи според българите. Германия е страната, която събира най-много симпатии, а десетилетие след присъединяването ни в ЕС България по-скоро е спечелила от членството си. Това са основните изводи от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд". То е проведено сред 1000 пълнолетни български граждани в периода между 2 и 11 юли и е независимо от външно финансиране. Проучването е направено преди трагичните събития в Ница и опита за военен преврат в Турция. Българите приемат като най-сериозни заплахи пред страната терористичните атентати, радикалният ислям и бежанската криза. Всяка от изброените заплахи е посочена от около 85% от анкетираните. Близо 80% от всички запитани оценяват като заплаха евентуална нова световна криза, свързана с икономиката. Слабото икономическо възстановяване в Европа, санкциите срещу Русия, както и новините около Брекзит логично допринасят за страха от икономически проблеми.

Историческа обусловеност, както и събитията от началото на годината, свързани с ДПС, и тиражираните в публичното пространство опасения за намеса на Турция във вътрешните работи на България, вероятно оказват влияние за това около две трети от българите да смятат турското влияние в страната ни като заплаха.

Малко над половината от анкетираните пък се опасяват от едно ново противопоставяне между САЩ и Русия. САмо една четвърт от всички обаче смятат евентуална руска агресия за заплаха. Изследователски център "Тренд" тества и отношението към различни държави и организации. Най-сериозни симпатии сред българите събира Германия, като 65% от всички изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% са с отрицателно мнение. Исторически предопределените русофилски настроения личат и при отношението към Русия, която събира 60% симпатии, като те са най-големи сред по-възрастните групи и симпатизантите на БСП.

По-скоро положително (35%) е и отношението към САЩ. 30% са на обратното мнение и близо толкова не могат да определят отношението си.

Отдалечеността на Китай от страната ни, както и липсата на дълбоки връзки с азиатската държава е основната причина 43% от всички запитани да не изразяват категорично мнение, посочвайки, че отношението им към най-многолюдната държава в света е нито положително и нито отрицателно. Въпреки това симпатиите (31%) имат превес над антипатиите (14%). Отново исторически са и причините за подчертано негативните нагласи към Турция, като близо половината от запитаните декларират по-скоро отрицателно отношение, а само една пета изразяват положително отношение към съседката ни.

Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%), като само една десета са на обратното мнение.

Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии.

Близо десетилетие след присъединяването на България към Европейския съюз 60 на сто смятат това за плюс. Сред най-изтъкваните ползи са възможността за свободно пътуване, достъпният пазар на труда в страните от ЕС, както и усвояването на еврофондове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай