Боил Банов похвали разкопките на Перперикон

Силата на това място е в неговата многоликост, коментира проф. Николай Овчаров

Боил Банов похвали разкопките на Перперикон | StandartNews.com

Перперикон е уникален и много добре социализиран. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който изкачи историческия връх и закри археологическия сезон на Скалния град.

„Тази година държавата е отпуснала 1 милион лв. за археологически проучвания в страната или два пъти повече от 2016. Нашият стремеж е да помагаме с все повече средства, но да помагаме там, където има възможност за развитие и социализация", коментира още Банов.

Този сезон разкопките на Перперикон продължиха три месеца, за които целево са отпуснати 180 хил.лв.от държавата. В мащабната експедиция са привлечени близо 80 работници от близките села. Екипът на проф. Николай Овчаров работи в Южния квартал на скалния град, където бе разкрит голям некропол с над 130 гроба от 12-14 в. Градът на мъртвите е разположен около най-голямата ранно-християнска базилика в Родопите (35 м), съдържа гробове, оформени с каменни блокове като саркофази.

Базиликата от своя страна е трикорабна с обширен двор (атриум), построена е през втората половина на V век, дълга е 35 метра и широка 14 метра. Абсолютно сигурно е, че още тогава е епископски храм. За това говорят синтронът, както и постаментът на амвона, от който епископите на Перперикон са изнасяли своите пламенни проповеди към новопокръстените тракийски езичници.

Забележителното е, че в гробовете са намерени

предмети от 12-14 в , което не е характерно за християнската традиция, става дума за лични накити / гривни , обеци, пръстени/ на обитатели на скалния град", обясни ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Сред тях е особено интересен пръстенът със схематично изображение на сцената „Благовещение" – моментът, в който ангелът съобщавана св. Богородица благата вест за предстоящто раждане на Христос.

Проф. Овчаров уточни, че полагането на мъртъвци в непосредствена близост до храма е било интензивно, буквално един върху друг, но и престижно, струвало е скъпо, ето защо се предполага, че там почиват най-заможните жители на Перперикон. Не са открити останки от скелети, най – вероятно са унищожени от киселинността на почвата. Но са намерени каменните надгробия със стилизирани изображения на кръстове, което е било рядкост в периода 12-14 век.
„Това е третият некропол на Перперикон, гробовете са общо около 500, така че населението на този важен регионален център в Средновековието сигурно е наброявало няколко хиляди души", смята професорът.

Пред министър Банов Овчаров представи и втория акцент от проучванията през това лято в Южния квартал на Перперикон. Това е 80- метровият площад от 2-3 век около базиликата, който през античната епоха изпълнявал ролята на римските форуми и на гръцките агори. Както всички съоръжения на Перперикон, площадът е направен направо в скалите, като е избрана най-равната част в Южния квартал, а скалната повърхност е била допълнително заравнена.

„Разбира се, той е съобразен със спецификата на Перперикон. Площадът е върху скала, която е била подравнена и базиликата е построена върху него. През Средновековието този площад не е функционирал и тогава се е появил некрополът", уточни професорът. Той съобщи също, че в последните седмици на разкопките в североизточния край на площада на голяма дълбочина са излезли големи кръгове, които затварят изсичания в скалата. По думите на археолога най – вероятно те се отнасят към късно- бронзовата епоха т. е. второто хилядолетие пр. Хр. "Може би става дума за светилища от предхристиянския период, открити на Акропола. Така постепенно

започна да се изяснява структурата на Южния квартал

който проучваме вече втора година", посочи Овчаров. На площада са намерени монети от ІІІ-VІ в. Особено интересна е рядката бронзова фибула-брошка от ІІІ-ІV в., на която е скулптирана обемна фигурка на паун. Тя е красяла дрехите на някоя знатна дама от елита на Перперикон.

По време на обиколката професорът разкри пред министър Банов, че има идея през следващите години за реставрация по метода на анестилоза на Голямата базилика от 5 в. в Южния квартал. При възстановяването базиликата няма да се издига до покрив, а до 2,5 - 3 метра височина като се запазят автентични елементи - колони и капители, също ще бъдат показани части от фасадата с оригинални декорации.

Още от предишнте години се знае, че всички площади и дворове на Перперикон са били перфектно отводнявани със сложни системи от изсечени в скалите канали, които се вливат един в друг и представляват сложна В и К мрежа, на която биха завидели и съвременните хидроинженери.

По време на обиколката на Перперикон министърът на културата Боил Банов и заместникът на културата Амелия Гешева бяха придружавани от областния управител на Кърджали Никола Чанев.Те преминаха през двореца светилище и още две базилики. Гостите видяха Акропола в центъра на Скалния град на траките, който вече е напълно готов за посещения след инвестирането на над 5 млн. лв. по 2 европрограми, извършените консервационно дейности, художественото осветление, изградената алейна мрежа и дървени пътеки за по –лесен достъп на туристите.

"Силата на Перперикон е в неговата многоликост, а уникалността му се крие във факта, че това е скален град" , коментира Овчаров. Той припомни как преди 18 години това е бил просто един горист хълм със стърчащи тук-там камъни, които се оказват част от сгради, изсечени в скалите, по –късно се разкриват улици, площади, храмове от различни епохи в продължение на 7 000 години-от праисторическата култура, през античността, християнството, та дори до мюсюлмански паметници.

В следващите години предстои да се реализира българо-гръцки проект за изграждане на посетителски център в подножието на Скалния град. Проф. Овчаров подчерта, че зад разкриването, запазването, популяризирането и превръщането на Перперикон в забележителност стоят най-вече археолозите, но също и община Кърджали, както и няколко поредни правителства.

Заедно с проучванията и това лято на Перперикон не стихваше потокът от туристи от страната и чужбина. Сред посетителите са хора от Индия, Япония, САЩ, Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай