22:50 ч.

14.03.17

4 мин.

0

6

0

България има интерес от по-голяма интеграция на ЕС

от проф. Георги Карасимеонов |

България има интерес от по-голяма интеграция на ЕС

Времето е назряло в ЕС да започне дискусия относно перспективите за неговото по- нататъшно развитие – особено след Брекзит и нарастването на влиянието на популистките партии, процес, който подкопава единството на Съюза и де факто създава условия за неговото разпадане.


Същевременно е изключително важно да не се изисква взимането на бързо решение, още по-малко да се поставят ултиматуми, което като че ли се усеща в изказванията на някои лидери в ЕС. Същевременно предстоят важни избори в редица възлови страни на ЕС и е много важно ЕК да не форсира дискусия, която да подхрани популистките претенции срещу „диктата" на Брюксел и да предизвика обратен ефект. „Бялата книга" на ЕК създава впечатление, че предложенията за 5-те сценария са идея на най-големите и богати страни в ЕС и особено на Германия, които проявяват известно нетърпение, след като редица държави, особено от Източна и Централна Европа, станаха особено критични напоследък към действията и политиките, предлагани от Брюксел и хладно възприемат по-нататъшната интеграция в рамките на ЕС. Самата Бяла книга подчертава, че дискусията трябва да е максимално широка и да стигне до гражданите на всички страни на ЕС и подчертава нуждата да се чуе тяхното мнение.


Много е важно, също така, тази дискусия да не създаде впечатление за евентуалното маргинализиране на редица държави при по-нанатъшната интеграция в рамките на съюза, тъй като имат по-ограничен капацитет и възможности за това. Не можем да сравняваме новите страни в ЕС със старите членки относно подготовката и потенциала им за по нататъшна интеграция, тъй като тяхното изостававане е обективен феномен и не трябва да стане пречка за конструктивното им включаване в интеграционните процеси, ако те действително искат това.
Затова считам, че преди да се дискутира по 5-те сценария, е нужно да се разговаря принципно за това – кои страни биха подкрепили по-нататъшната интеграция, с перспектива федерализация или оставането на ЕС като съюз на национални държави. ЕС би могла да бъде гъвкава форма на съюз със страни, приемащи да са част от процеса на по- нататъшна интеграция и такива, оставащи членове на ЕС, в рамките на това, което имаме днес.


Същевременно е изключително важно тази дискусия за стратегическото развитие на ЕС да не отклони съюза от разговора по темите, които в момента го изправят пред много сериозни предизвикателства – бежанския проблем, особено на фона на влошаването на отношенията с Турция, тероризма, политиката на Тръмп и перспективите на политиката на сигурност на Европа, отношенията с Русия и др., които имат възлово значение за неговото развитие през идващите месеци и години.


Много е важно също така дискусията да не избегне възловия въпрос за демократичния дефицит в ЕС, който е основна причина за кризата на легитимността, за която се споменава и в Бялата книга. Именно по темата в нея не се казва нищо за вътрешните реформи, но те ще са крайно необходими за всяка стратегия на обновление на ЕС.


Какъв е интересът на България? Според мен, България има интерес да е сред страните, подкрепящи по-нататъшната интеграция на ЕС /условно третия сценарий на диференцираната интеграция/, но на равни начала с останалите и с ясна „пътна карта" на този процес в различните сфери – икономика, финансова политика, политика на сигурност и пр. Това е продиктувано от жизнените интереси на България, както от гледна точна на деликатната геополитическа ситуация, при която се намираме и растяшите претенции на Турция и Русия към региона, така и от вътрешното й развитие, което се нуждае от подкрепата и солидарността на страните от ЕС, тъй като нашата демокрация и пазарна икономика са все още неконсолидирани и с много дефекти. Без солидарността на ЕС рискуваме да останем трайно в периферията на Европа и подложени на множество рискове, породени от вътрешнополитически и външнополитически фактори. Същевремено трябва да сме активен фактор в дискусията за бъдещето на ЕС с ясни позиции и претенции, както да очертаем нашия принос в общоевропейската политика. Част от тази позиция трябва да е подкрепата за интегрирането в ЕС на страните от балканския регион – особено Сърбия.


В крайна сметка не трябва да се забравя, че освен икономически проект, ЕС е също така, дори преди всичко, уникален политически проект, гарантиращ мира и сигурността на европейските народи и всеки опит за неговото подкопаване ще ни върне към едно отминало време на конфликти и разделения.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:27 · 27.03.2017
Бравас и на малоумните фашисти подмазвачи.Европейските страни не са лоши.Лошо и подло е тяхното корумпирано ръководство и начина по който определят политиката - добра за едни и курвенска за други.
Потребител · 07:40 · 23.03.2017
Бравас на мурзилките!Тичкайте сега за рублите,че са много ценни,въпреки че с всяка минута поевтиняват спрямо “скапаното“ евро!Не се чучнахте на червените си,маймунски осрани задници!На крив х,й вълната му пречи,на крива,крадлива мурзилка,Европа и пречи!!
Потребител · 02:54 · 16.03.2017
Милионите в еврофондове са трохи които се хвърлят на марионетките. Цената която плащаме с всички съобразявания с условията на ЕС е много по голяма. Съюза е машина на Германия за икономическо господство в Европа. Това което не постигнаха с военна сила, реализирано с икономическа мощ.
Потребител · 18:55 · 15.03.2017
поредната глупост наречена ес си отива-развод ми дай
Стефан · 11:20 · 15.03.2017
Професоре,би ли ми услужил за малко с дипломата си,че ми свърши тоалетната хартия?Тази дълга тирада е куха,с общи приказки,констатации и предложения,които всеки елементарник знае.Нямаш конкретни,а общи идеи.Написаното е само за пълнеж и оправдание да вземеш някоя друга стотинка.И да ти чуят името.Пълна скука.Затова моля те,услужи ми с дипломата си.Така ще направиш едно много по-голямо добро.
Потребител · 07:06 · 15.03.2017
ЕС Е МЪРТЪВ. НЕ СЕ МЪЧЕТЕ ДА ГО СЪЖИВИТЕ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент