България и Македония - 18 години протакане и игра на нерви

България и Македония - 18 години протакане и игра на нерви | StandartNews.com

Договорът за добросъседство между България и Македония, подписан днес -1 август, между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев, дойде след 18 години протакане и игра на нерви между Скопие и София.

Макар България да е първата държава, която на 15 януари 1992 г. признава независимостта на Република Македония под конституционното й име. Нещо повече, българският президент Желю Желев убеждава турския премиер Сюлейман Демирел също да признае новата държава, което и се случва. Въпреки това отношенията между двете страни се изострят, защото в Скопие утвърждаването на новата република върви с антибългарска кампания и изопачавена на историята, а у нас категорично отказват да приемат съществуването на македонски език и нация.

Първият опит за нормализация на отношенията между двете държави е поставен на 22 февруари 1999 г. Тогава премиерите на България и Македония Иван Костов и Любчо Георгиевски подписват в София съвместна декларация, с която се открива реална възможност за решаване на спорните проблеми. Два са основните момента в документа, които се смятат за постигнат компромис. На първо място това е абзацът, свързан с т. нар. „езиков спор", който разделя двете страни. Декларацията е подписана „на официалните езици на двете държави — на български език, съгласно българската конституция, и на македонски, съгласно конституцията на Република Македония". Смята се, че с тази формулировка Скопие приема една от 12-те български формули за решаване на спора, предложени още през 1995 г. Според него България признава македонския език като език на територията на Македония, но не и на България. По този начин се дава възможност за преодоляване на различията и да се излезе от съществуващото безизходно досега положение, без обаче окончателно да се реши проблемът, защото по този начин България не признава изцяло нито езика, нито македонската нация. Окончателното решаване на този въпрос е оставено за по-добри времена, без да се уточнява кога ще настъпят те. Компромисът от българска страна се свежда до официалното признаване на македонския език за Македония, което може да се приеме като решителна крачка към цялостното признаване на езика и нацията на Македония в обозримото бъдеще.

Вторият важен момент в декларацията е, че „двете страни нямат териториални претенции една спрямо друга" и „нищо от македонската конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява основа за намеса във вътрешните работи на България с цел защита на статута на лица в България, които не са граждани на Република Македония".

С този текст Скопие на практика декларира, че повече няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България и да настоява да му се предоставят съответни права и свободи. В случая е особено важно, че този текст влиза в пряко противоречие с чл. 49 от конституцията на Македония, според който тя трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България.

Последва ново изостряне на отношенията и напрежение, за да се стигне до визитата на новия македонски премиер Зоран Заев на 20 юни в София. Тогава той и Борисов обявиха историческо помиряване между Македония и България, заявявайки, че навръх Илинден, 2 август, ще бъде подписан договор за добросъседство. „Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история", написаха агенциите.

Това е исторически момент за мен и моята страна, обяви премиерът на Македония. Той поиска от България помощ и подкрепа за перспективата на Македония за ЕС и НАТО.

Сегашният договор за добросъседство е подписан на три езика -на английски, македонски и и български.

Пред парламента в Скопие македонският премиер Зоран Заев заяви, че това е признаване на македонския език. Така той отговори на обвиненията от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, че се накърнявали македонските национални и държавни интереси."България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното й име. Очаквам чрез този договор, за който предишната власт правеше искрени усилия и видях докъде са стигнали, и за което като шеф на опозицията никога не съм имал информации. Видях, че са стигнали до сериозна фаза и приветствам това. Трябваше вече да го приключим, знам и разговорите на предишното ръководство на македонското правителство, информиран съм процедурно, както приляга, за всичко. Чрез този договор България иска искрено да премахне тегобите, които съществуваха между двете съседки, за да подкрепи Македония по пътя й към ЕС", каза Заев.

Той подчерта, че напредъкът на Македония към ЕС и НАТО е от императивно значение. "България признава нашата специфика и няма проблем с това, но същевременно не можем да кажем, че нямаме част от общата история тук, на Балканите, в Европа или подобно. Да не предрешаваме нещо, което би било доста неизгодно по такива въпроси, които са от общ интерес за стратегическия ни избор - ЕС и НАТО. Затова нека бъдем наистина внимателни", подчерта премиерът.

В частта за учебниците Заев каза, че трябва да се произнесат експертите. "Ние, политиците, нека да създадем обстановка за изграждане на приятелство. Изграждайки приятелство, на нашата страна й трябват съседите и повече приятели. В този дух се обръщам към вас да информирам, че ние може би няма да имаме договор. Никой не може да каже, че ще постигнем договор. Щастлив съм, че направихме още една крачка след няколко успешни крачки, които бяха направени преди мене и преди това правителство, каза премиерът Зоран Заев от трибуната на македонския парламент.

На 9 юли Екатерина Захариева проведе консултации по Договора за добросъседство с колегата си от Република Македония Никола Димитров. „Разговорите, които се проведоха в България, преминаха в конструктивна атмосфера. Постигната бе база за компромис. Следващата крачка е пристъпване към консултации и вътрешно
съгласувателни процедури", обявиха от Външно.

Последва и рамо от САЩ за договора. На 26 юли Бойко Борисов показа документа на американския посланик Ерик Рубин. „Това е изключително важна и положителна стъпка за региона", каза Рубин на излизане от сградата на Министерския съвет.

На 26 юли македонското правителство одобри проектодоговора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България. Правителството взе решение, с което натовари премиера Зоран Заев да подпише договора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай