Българите ще изработват по 289 млн. на ден

Българите ще изработват по 289 млн. на ден | StandartNews.com

През тази година трябва да работим малко над 132 дни, само за да си платим всички данъци към държавата. Това означава, че на 13 май ще настъпи денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лева за един календарен ден. За изчисленията на ИПИ е използвана прогнозата на Министерството на финансите за БВП на страната за 2018 г., разпределена равномерно за всичките 365 дни от годината. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Те включват всички публични приходи за тази година, включително приходите по държавния бюджет, бюджетите на ДОО и НЗОК, както и приходите в общинските бюджети. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Има няколко интересни момента в тези 132 дни, които не бива да се пропускат. Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят" за малко над осем дни работа към държавата, като в тях са отразени заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лева помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 4 май за държавата, а в дните до 13 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това деление ние се спираме на 13 май за официалната дата на данъчна свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета. Сметките показват, че освен изчислените 132 дни, следва да имаме наум и планираните четири дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лева по консолидираната фискална програма.

Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване. Най-много дни през тази година ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси. Данъчната свобода идва по-късно спрямо предходната година, като объркване може да се получи поради сериозно разминаване в планирането и изпълнението на бюджета за 2017 г. По-висок номинален размер на БВП и много по-ниско усвояване на европейските средства изместиха данъчната свобода по-рано спрямо обявеното за 2017 г. През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да идват все по-късно, което означава, че реално данъчната тежест в страната нараства.

Причините за това са, че през 2018 г. имаме конкретни мерки за повишаване на осигурителната тежест (покачване на осигурителната вноска за пенсия и на минималните осигурителни прагове), както и повишен акциз върху цигарите. Тези мерки са на стойност около 450 млн. лева, тоест това е цената на по-високите данъци през тази година, която ще покрият данъкоплатците.

За съжаление през последните десет години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50% и за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай