Българите не вярват ЕС да се разпадне

Българите не вярват ЕС да се разпадне | StandartNews.com

Българите продължават да вярват в ЕС, макар и да са леко разколебани в последните месеци и дни. Брекзит може би дори е накарал българите да оценят Евросъюза. Ако у нас имаше референдум, България щеше да остане в ЕС, макар декларираната подкрепа да е малко по-ниска в сравнение с преди. Това показват данните от редовния независим сондаж на общественото мнение, в рамките на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Сондажът е проведен сред 796 души, между 1 и 7 юли в цялата страна - дни след британското решение за напускане на ЕС.


Тествано беше твърдението "ЕС скоро ще се разпадне". 46% отговарят отрицателно, а 27% - положително, а останалите се затрудняват да дадат отговор. Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г. - когато отново е тествано това твърдение. Тогава по около една трета отговаряха с "да" и с "не". Очевидно уплахата от Брекзит кара респондентите да "се хванат" за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили. В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно и предизвикваше аморфна картина на обществените нагласи, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна и отчетлива структура на мненията - макар и емоционално оцветена.

В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%. Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително.

Ако утре има референдум в България с въпрос дали тя трябва да остане част от Европейския съюз 61% казват, че биха гласували за оставане, 20% биха гласували за излизане, а останалите 19% се колебаят.

Ако данните се изчислят само сред хората, дали отговор, т.е. потенциалните участници в референдум, тогава подкрепа за оставане на България в Европейския съюз е около 75%, а за излизане около 25%. "Галъп интернешънъл" зададе сходен въпрос в края на 2015 г. в рамките на мащабно изследване сред 14 европейски страни. Тогава положителните мнения сред потенциалните участници в референдум бяха 82%, а отрицателните 18%. Тези данни наредиха българите сред "най-еврофилските" народи в ЕС. Очевидно, сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. Преди седмици редовното изследване на "Галъп интернешънъл" показа, че цялостното доверие в ЕС у нас в исторически най-ниската си точка от влизането ни в ЕС насам, но остава високо. Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай